καρκίνου του μαστού

Σύγχρονη χειρουργική του καρκίνου του μαστού

ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

11 Ιανουαρίου, 2023

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.

Το πλήρες φάσμα των σύγχρονων τεχνικών αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, μας αναλύει διεξοδικά ο Χειρουργός Γεώργιος Μπινιάρης.

Αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με Συντηρητική ευρεία εκτομή – Τεταρτεκτομή (BCS)

Βασίζεται στην αφαίρεση της ελάχιστης δυνατής ποσότητας μαζικού αδένα για τον επιθυμητό ογκολογικό χειρισμό, σε συνδυασμό με την ογκοπλαστική αισθητική αποκατάσταση του μαστού, στην ίδια χειρουργική επέμβαση, με σχεδιασμό τομών που να μπορούν να συμπεριληφθούν σε πεδίο πιθανής μαστεκτομής.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής για αυτήν την επέμβαση;

  • Μέγεθος όγκου, μικρότερος των 2 cm.
  • Μέγεθος μαστού που να επιτρέπει την εξασφάλιση υγιών ορίων εκτομής.
  • Θέση όγκου (π.χ. υποθηλαίοι όγκοι δεν προσφέρονται).
  • Απουσία εκτεταμένης ενδοπορικής επέκτασης όγκου.
  • Απουσία διάσπαρτων αποτιτανώ- σεων, δυσπλαστικών μαστών.
  • Απουσία κλινικής και μαστογραφικής πολυκεντρικότητας.
  • Απουσία ιστορικού ακτινοθεραπείας (για άλλη νόσο).
  • Αναγκαιότητα συμπληρωματικής ακτινοθεραπείας.
  • Συναπόφαση ασθενούς – ιατρού (μικρή πιθανότητα τοπικής υποτροπής).

Αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με Μαστεκτομή

Είναι μια χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρείται ολόκληρος ο μαζικός αδένας (απλή ή ολική, τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή) και μπορεί να πραγματοποιηθεί και προληπτικά σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (προφυλακτική μαστεκτομή).

Πότε θα πρέπει να γίνεται;

Όταν υπάρχουν αντενδείξεις για τη διατήρηση του μαστού, δηλαδή:

  • Όγκος Ø ≥ 4 cm.
  • Βραχεία υποθηλαία θέση όγκου.
  • Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού.
  • Μη εξασφάλιση άριστου κοσμητικού αποτελέσματος.

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, το μέγεθος του όγκου, την ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων τοπικά ή την ύπαρξη απομεμακρυσμένων μεταστάσεων ο χειρουργός και η ασθενής συναποφασίζουν τη θεραπευτική διαδικασία.

Αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με Υποδόριο μαστεκτομή, με διατήρηση του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλως (Nipple Sparing Mastecto- my) και άμεση αποκατάσταση

Πρόκειται για μία καινοτόμο επέμβαση μαστεκτομής με διατήρηση του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλως, βιοψία λεμφαδένα φρουρού και άμεση αποκατάσταση του μαστού, που εφαρμόζεται από το Κέντρο μας. Αφαιρείται το 95% του μαζικού ιστού με παραμονή ενός μικρού ποσοστού μαζικού αδένα κάτω από το σύμπλεγμα θηλής – θηλαίας άλως και προσφέρεται για σύγχρονη αποκατάσταση με μόνιμο ένθεμα σιλικόνης πάνω ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Εδώ έχουμε δύο επιπλέον επιλογές: 1) αποκατάσταση την ίδια στιγμή και στον ετερόπλευρο μαστό, στην περίπτωση που ο ετερόπλευρος μαστός δεν πάσχει, για λόγους συμμετρίας με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, 2) μπορεί να γίνει και αμφοτερόπλευρος μαστεκτομή (προφυλακτική) με τη συγκεκριμένη τεχνική εφόσον υπάρχει ένδειξη και άμεση αποκατάσταση.

Σε ποιες ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος;

• Σε γυναίκες που έχουν πολυκεντρικό καρκίνο, δηλαδή έχουν καρκίνο σε περισσότερα από ένα σημεία του μαστού σε διαφορετικά τεταρτημόρια και δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί ογκεκτομή, δηλαδή τοπική εκτομή του καρκίνου.

• Σε γυναίκες που έχουν ένα μεγάλο όγκο σε ένα σημείο του μαστού, που δεν ανταποκρίθηκε σε προεγχειρητική χημειοθεραπεία μείωσης και για ογκολογική ασφάλεια προτείνεται η συγκεκριμένη τεχνική.

• Σε περιπτώσεις που έχει γίνει χημειοθεραπεία πριν το χειρουργείο (προεγχειρητική ή εισαγωγική χημειοθεραπεία) με καλή ανταπόκριση και μείωση της διαμέτρου του όγκου και δυνατότητα καλού κοσμητικού αποτελέσματος. Χημειοθεραπεία μπορεί να ακολουθήσει και μετά το χειρουργείο.

• Σε γυναίκες με κληρονoμούμενο καρκίνο του μαστού και γονιδιακή μετάλλαξη (BRCA-1, BRCA-2, ΑΤΜ, PALB – 2), κατόπιν γονιδιακού ελέγχου, που επιλέγουν την προφυλακτική μαστεκτομή άμφω.

• Σε γυναίκες με μεσαίο, μεγάλο μαστό ή μαστό με πτώση που θέλουν άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα και πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα σε ένα μόνο χειρουργείο.

Από τον Γενικό Χειρουργό Γεώργιο Μπινιάρη (www.biniaris-surgery.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

καρκίνου του μαστού Σύγχρονη χειρουργική του καρκίνου του μαστού - Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Το πλήρες φάσμα των σύγχρονων τεχνικών αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, μας αναλύει διεξοδικά ο Χειρουργός Γεώργιος Μπινιάρης. Αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με Συντηρητική ευρεία εκτομή – Τεταρτεκτομή (BCS) Βασίζεται […]
MyDoctors shutterstock 2011044521 Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου και η θεραπευτική του προσέγγιση - Είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου και η συχνότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια νόσος που θεραπεύεται, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως, με τα ποσοστά επιτυχούς […]
MyDoctors shutterstock 1108356029 Αιμορροΐδες, Αιμορροϊδοπάθεια και Συμπτώματα - Η φράση «έχω αιμορροΐδες» που χρησιμοποιείται συχνά για να εκφράσει την ύπαρξη πάθησης είναι άτοπη – κι αυτό επειδή οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογική ανατομική δομή του σώματος. Πρόκειται για αρτηρίες και φλέβες που δημιουργούν αγγειακές συναθροίσεις ή πλέγματα, και βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό. Δημιουργούν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, τις εσωτερικές […]
Κύστη Κόκκυγος Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση - Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια φλεγμονή της μεσογλουτιαίας περιοχής και του κόκκυγα. Δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών της περιοχής λόγω παρατεταμένης καθιστικής θέσης (γνωστή και ως νόσος των οδηγών ή νόσος του Jeep) ή, σπανιότερα, από έγκλειστα δέρματος κατά την εμβρυϊκή ζωή. Είναι συχνότερη στους άνδρες, μεταξύ της εφηβείας και 40 ετών, […]
καρκίνου του μαστού 7 βήματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού - Πλήθος ερευνών έχει δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων, σε ποσοστό 80%, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο ασθενής άλλαζε το μοντέλο της ζωής του. Η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού έχει επιστημονικά αποδειχθεί πως μπορεί να αποφευχθεί με: Το κόψιμο του καπνίσματος ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος καπνού και από την […]