Η παραδοσιακή οδοντιατρική περίθαλψη στοχεύει στο να θεραπεύσει και να βελτιώσει τη στοματική υγεία. Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση σε ορισμένα υλικά ή και μέταλλα έχει ανεπιθύμητες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ορισμένων ασθενών. O ενήλικος ελληνικός πληθυσμός έχει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος και παχυσαρκίας στην Ευρώπη και ο συνδυασμός με την συνήθως πλημμελή στοματική υγιεινή, δυσκολεύει την ασφαλή και μακροχρόνια αποκατάσταση του στόματος. Η Περιοδοντολόγος- Εμφυτευματολόγος Σοφία Καραπατάκη μας εξηγεί πως ορισμένα μέταλλα και υλικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική έχουν ανεπιθύμητο αρνητικό αντίκτυπο στην ανοσολογική υγεία ορισμένων ασθενών.
– Πείτε μας, τι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν από τη διαδικασία αντικατάστασης δοντιών με τον παραδοσιακό τρόπο;
Η αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, γίνεται συνήθως είτε με εμφυτεύματα τιτανίου, είτε με ακίνητες κατασκευές (γέφυρες, θήκες), είτε με κινητές (αφαιρούμενες) αποκαταστάσεις. Στην περίπτωση των εμφυτευμάτων παρά τη συχνή παρακολούθηση και συντήρησή τους, ενδέχεται να εμφανιστεί περιεμφυτευματίτιδα, μια κατάσταση ανάλογη με την περιοδοντίτιδα. Για να παραμείνουν στο στόμα πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες, που και ακριβές σε κόστος μπορεί να είναι και δυστυχώς δεν έχουν εγγυημένο αποτέλεσμα. Επίσης, σε πολλούς ασθενείς με αποκαταστάσεις που περιλαμβάνουν μέταλλα και ακρυλικά μπορεί να εμφανιστεί μια ανεπιθύμητη αντίδραση, που εκδηλώνεται σαν τσούξιμο, κοκκινίλα, ευαισθησία / πόνος, ή αντίθετα σαν λευκές αλλοιώσεις.
Εμφύτευμα ζιρκονίας στο οποίο κολλιέται η θήκη χωρίς βίδες
– Αυτά τα προβλήματα πού οφείλονται;
Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στη σύσταση των υλικών αυτών αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέταλλα σε ένα περιβάλλον όπως το στόμα, που έχει το σάλιο, διάφορους ηλεκτρολύτες και μια θερμοκρασία που αλλάζει πολλές φορές μέσα στη μέρα, ανάλογα με το τι τρώμε και τι πίνουμε.
Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της φυσικοχημείας, όλα τα παραπάνω συντελούν στη δημιουργία μπαταρίας και ηλεκτροχημικών πεδίων. Τα κύτταρα σαν ζωντανοί οργανισμοί αντέχουν μέχρι ενός σημείου, πέρα από το οποίο όμως, παρουσιάζουν αλλοιώσεις και αναλόγως με τον κάθε οργανισμό μπορεί να εκδηλωθούν βλάβες τοπικά αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές από αυτήν του στόματος.
– Για να αποφύγει κανείς τις δυσάρεστες συνέπειες αλλά και να προστατεύσει την υγεία του, τι μας προτείνετε;
Για τους λόγους που ανέλυσα ήδη, είναι καλό να υπάρχει μια πιο αδρανής αποκατάσταση στο στόμα με υλικά που θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά, να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και ασφαλή για ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Υπάρχει Σύγχρονη Οδοντιατρική εξατομικευμένη, όπου χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα ζιρκονίας και υλικά αποκατάστασης χωρίς μέταλλα και τοξικά μονομερή. Μπορούν να γίνουν από εμφυτεύματα έως και αποκαταστάσεις, σταθερές και κινητές. Τα εμφυτεύματα ζιρκονίας είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα από τα αντίστοιχα των εμφυτευμάτων τιτανίου, σύμφωνα με μελέτες. Είναι ότι πιο κοντινό στο φυσικό δόντι και επειδή είναι λευκά δεν διακρίνονται, ενώ η όλη διαδικασία είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη χωρίς βίδες και κατσαβίδια. Τα υπόλοιπα υλικά μπορούν να προσφέρουν περισσότερες λύσεις αποκατάστασης του στόματος από τις συνήθεις. Είναι δυνατόν να καλυφθούν κενά χωρίς μεταλλικά άγκιστρα που φαίνονται άσχημα. Ακόμα και οι οδοντοστοιχίες γίνονται από υλικό που δεν απορροφά μικρόβια και χρωστικές. Έτσι ο ασθενής χαμογελάει με ασφάλεια.