Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της λιθίασης του ουροποιητικού

ΜΟΙΡΑΓΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

20 Ιανουαρίου, 2023

Η λιθίαση αποτελεί την τρίτη, κατά σειρά συχνότητας, πάθηση του ουροποιητικού στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Αν και ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, κάποιες φορές, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Χρήστος Μοιράγιας μας μιλάει για την πάθηση και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η λιθίαση του ουροποιητικού;

Συχνά έχουμε θορυβώδη και έντονα συμπτώματα, όπως το έντονο άλγος, το αίμα στα ούρα και η εμφάνιση έντονης ναυτίας ή εμέτων. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην απόφραξη που προκαλεί ο λίθος στην ελεύθερη ροή των ούρων, με συνέπεια στάση των ούρων ανάλογα με το σημείο της απόφραξης (νεφρός – ουρητήρας), διάταση (πρήξιμο) του νεφρού και συχνά επιμόλυνση των λιμναζόντων ούρων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πυρετού, κατάσταση η οποία κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα και χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Η δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό σύστημα καθορίζεται από παράγoντες που είναι είτε ιδιοσυγκρασιακοί (ενδογενείς παράγοντες κινδύνου) είτε προέρχονται από το περιβάλλον (εξωγενείς παράγοντες κινδύνου), ή συνδυασμός και των δυο.

Στους ενδογενείς παράγοντες περιλαμβάνονται η ηλικία, το φύλο και η κληρονομικότητα. Στους εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνονται οι κλιματικές συνθήκες, η διατροφή, η παχυσαρκία, η μειωμένη πρόσληψη υγρών, το επάγγελμα και τέλος συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, που προδιαθέτει στη δημιουργία λίθων.

Πώς αντιμετωπίζεται η λιθίαση;

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας σχετιζόμενης με ιατρικές εφαρμογές έχει φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της λιθίασης. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των λίθων είναι ουσιαστικά τρείς: η εξωσωματική λιθοτριψία, η διαδερμική λιθοτριψία και η ενδοσκοπική ουρητηρονεφρολιθοτριψία.

Η εξωσωματική λιθοτριψία αποτελεί μία μη χειρουργική μέθοδο και συνίσταται στη χρήση ειδικής εξωτερικής πηγής υπερήχων που εστιάζουν στον λίθο με στόχο τον κατακερματισμό του. Ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις μονήρους λίθου του νεφρού ή του ανώτερου τμήματος του ουρητήρα. Η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται μεταξύ άλλων, κυρίως από το μέγεθος και την εντόπιση του λίθου αλλά και από τον βαθμό σκληρότητάς του.

Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία είναι χειρουργική μέθοδος και πραγματοποιείται διαδερμικά μέσω μιας “οπής” στο δέρμα στο ύψος του νεφρού, εισχωρώντας στη συνέχεια με ειδικά εργαλεία μέσα στο νεφρό. Αφορά σε λίθους μόνον του νεφρού και η χρήση της σήμερα περιορίζεται σε σπάνιες περιπτώσεις ύπαρξης πολλαπλών λίθων εντός του νεφρού ή σε περίπτωση ύπαρξης του λεγόμενου “κοραλλιοειδούς” λίθου που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του νεφρού.

Η ενδοσκοπική ουρητηρο – νεφρολιθοτριψία αποτελεί σήμερα την μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των περισσότερων περιπτώσεων λιθίασης του ουροποιητικού. Είναι μια αναίμακτη μέθοδος, χωρίς τομές και τραυματισμό του νεφρού, μας επιτρέπει με ειδικά εργαλεία και κάμερα να εισέλθουμε στον ουρητήρα ή στο νεφρό ακολουθώντας τη φυσική οδό του σώματος μέσω της ουρήθρας. Η χρήση των laser ως πηγή λιθοτριψίας μας επιτρέπει πλέον τον κατακερματισμό των λίθων σε οποιοδήποτε σημείο με ασφάλεια, ανεξάρτητα από τον βαθμό σκληρότητάς τους με θεαματική μείωση της πιθανότητας επανεπέμβασης. Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει την ίδια ή την επόμενη μέρα από την κλινική με άμεση επιστροφή στις δραστηριότητές του.

Όταν ο ασθενής φτάσει στο σημείο να επιλέξει με ποιο τρόπο θα χειρουργηθεί, τι θα τον συμβουλεύατε;

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος μας επέτρεψε να περάσουμε από τις μεγάλες χειρουργικές τομές και τη μεγάλη νοσηρότητα σε αναίμακτη αντιμετώπιση χωρίς τομές, με μικρή νοσηρότητα και νοσηλεία ολίγων ωρών. Η διενέργεια της ενδοσκοπικής λιθοτριψίας από έμπειρο χειρουργό ουρολόγο επιφέρει τα μέγιστα οφέλη για τον ασθενή και στις πλείστες των περιπτώσεων τον απαλλάσσει οριστικά, γρήγορα και με ασφάλεια από τη νόσο του.

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο Χρήστο Μοιράγια (www.drmoiragias.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors normal enlarged prostate 980x614 1 Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη: Συμπτώματα & Θεραπεία - Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη; Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση των ανδρών, καθώς συναντάται σε 1 στους 2 μετά την ηλικία των 50 ετών και σε ποσοστό άνω του 60% μετά την ηλικία των 65 ετών επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους. Ο προστάτης είναι ένας […]
MyDoctors shutterstock 2194254855 Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της λιθίασης του ουροποιητικού - Η λιθίαση αποτελεί την τρίτη, κατά σειρά συχνότητας, πάθηση του ουροποιητικού στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Αν και ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, κάποιες φορές, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Χρήστος Μοιράγιας μας μιλάει για την πάθηση και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Τι συμπτώματα παρουσιάζει η λιθίαση του ουροποιητικού; […]
MyDoctors shutterstock 1970444882 Πέτρες στα νεφρά: Πώς θα αποφύγετε τον σχηματισμό τους - Η νεφρολιθίαση είναι η παρουσία λίθων εντός του νεφρού. Οι λίθοι αυτοί στην πλειοψηφία τους δημιουργούνται από κρυστάλλους που ανιχνεύονται φυσιολογικά στα ούρα. Εμφανίζονται σε άτομα όλων των ηλικιών, σε κάθε φυλή και χώρα. Η συχνότητα της νεφρολιθίασης στο γενικό πληθυσμό ποικίλλει από 4-6%. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει […]
MyDoctors ouroloimoxi egkumosini Ουρολοιμώξεις στην εγκυμοσύνη. Συμπτώματα και πρόληψη - Η ουρολοίμωξη στις γυναίκες, η επονομαζόμενη κυστίτιδα, αποτελεί μια βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι εγκυμονούσες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, κυρίως από την 6η εβδομάδα της κύησης μέχρι και την 24η εβδομάδα, λόγω ανατομικών αλλαγών που επισυμβαίνουν στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στην ανατομική θέση της ουροδόχου κύστης η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτωθεν […]
Ακράτεια Ούρων Ακράτεια Ούρων: Πώς να τη διαχειριστείτε; - Η Ακράτεια ούρων είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία, αντίθετα με τη βούληση του ατόμου, υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος της ούρησης ή ακούσια απώλεια ούρων από την ουρήθρα. Η ακράτεια ούρων είναι σαφώς συχνότερη στις γυναίκες, αλλά απασχολεί κι αρκετούς άνδρες. Τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών δείχνουν ότι η ακράτεια ούρων επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και […]