Σύγχρονες και αναίμακτες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

ΔΕΛΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

30 Ιουνίου, 2024

Στις παθήσεις του προστάτη αδένα περιλαμβάνεται, εκτός από την Προστατίτιδα και τον Καρκίνο του Προστάτη, η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), μια συνήθης πάθηση για τους άνδρες άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν όσο περνάει η ηλικία, με αποτέλεσμα να απασχολεί το 80% των ανδρών ηλικίας 60-80 ετών. Δεν απειλείται η ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, το αυξημένο μέγεθος του αδένα, που είναι υπεύθυνος για τα αποφρακτικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην κύστη, πυροδοτεί ενοχλητικά συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως δυσκολία στην ούρηση ή ατελή ούρηση, επιτακτικότητα και μειωμένη ροή ούρων.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Δρ Γρηγόριος Δελλής απαντά στις ερωτήσεις μας.

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η μεγέθυνση του προστάτη. Ο προστάτης αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και τον εμπλουτισμό του σπέρματος με το έκκριμά του, ενώ μάλιστα βοηθά στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Φυσιολογικά έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου, βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη στους άντρες και περιβάλλει την ουρήθρα. Η αύξηση του μεγέθους του πιέζει την ουρήθρα και την κύστη, εμποδίζοντας την ούρηση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, καθώς και ο τρόπος ζωής του ασθενή. Στην εποχή μας, ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας της υπερπλασίας του προστάτη, όπως τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις. Οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, δίνουν στους ειδικούς τη δυνατότητα να απαλλάξουν τον ασθενή από τα έντονα συμπτώματα της πάθησης, καθώς και από τον κίνδυνο μιας πιθανής βαριάς εξέλιξής της.

Με ποιες μεθόδους θεραπεύεται;

Μέθοδος Rezum

Η μέθοδος Rezum πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και χρησιμοποιεί ατμό για να καταστρέψει μέρος του διογκωμένου ιστού του προστάτη. Μια λεπτή βελόνα, που εισάγεται διουρηθρικά στον αδένα, απελευθερώνει ατμό, ο οποίος καταστρέφει μέρος του ιστού του προστάτη. Στη συνέχεια ο οργανισμός απορροφά φυσικά τον κατεστραμμένο ιστό με την πάροδο του χρόνου. Ένα από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας Rezum είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα. Επίσης, δεν επηρεάζεται η σεξουαλική ικανότητα και είναι λιγότερο πιθανό να προκληθούν παρενέργειες, όπως στυτική δυσλειτουργία και ακράτεια ούρων.

Μέθοδος HoLEP

Η συγκεκριμένη τεχνική βασίζεται στη χρήση χαμηλότερης έντασης Holmium Laser, εκπυρηνίζοντας ουσιαστικά τον καλοήθη υπερτροφικό ιστό του προστάτη, πετυχαίνοντας ριζικότερη αφαίρεση. Για τον λόγο αυτό, με τη μέθοδο HoLEP αντιμετωπίζονται μεγάλου μεγέθους προστάτες, οι οποίοι ξεκινούν από 80 κ. εκ. και μπορεί ακόμη και να υπερβαίνουν τα 150 κ. εκ. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της περιλαμβάνονται ο αναίμακτος και ασφαλής χαρακτήρας της τεχνικής, οι ελάχιστες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, η σύντομη αφαίρεση του καθετήρα και η άμεση επαναδραστηριοποίηση του ασθενή.

Μέθοδος TURis

Η μέθοδο TURis, είναι μια επαναστατική ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση, στην οποία αφαιρείται το προστατικό αδένωμα διαμέσου της ουρήθρας με φυσιολογικό ορό (In Saline). Η εκτέλεσή της γίνεται διουρηθρικά, χωρίς τομή ή οπές, συνδυάζοντας αρμονικά την αναίμακτη κοπή μεγάλης ακρίβειας και την τελείως αναίμακτη εξάχνωση. Η επέμβαση παρουσιάζει αυξημένη ασφάλεια και ακρίβεια, μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Πώς θα επιλέξει ο ασθενής την κατάλληλη θεραπεία;

Για να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει ο γιατρός να αξιολογήσει το μέγεθος του προστάτη, τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής και τη συνολική κατάσταση της υγείας του. Είναι σημαντικό να ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, καθώς αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες επιπλοκές. Πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό, ο ασθενής θα κατευθυνθεί στην κατάλληλη επιλογή θεραπείας που πρέπει να γίνει βάσει των ατομικών του αναγκών και προτιμήσεων.

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο, Δρ. Γρηγόριο Δελλή (www.dellis-urology.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Dellis KYΠ Σύγχρονες και αναίμακτες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη - Στις παθήσεις του προστάτη αδένα περιλαμβάνεται, εκτός από την Προστατίτιδα και τον Καρκίνο του Προστάτη, η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), μια συνήθης πάθηση για τους άνδρες άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν όσο περνάει η ηλικία, με αποτέλεσμα να απασχολεί το 80% των ανδρών ηλικίας 60-80 ετών. Δεν απειλείται η ζωή […]