To stress echo ή αλλιώς η δυναμική ηχοκαρδιογραφική μελέτη είναι μία γρήγορη, αποτελεσματική και χωρίς ακτινοβολία μέθοδος εκτίμησης της καρδιακής λειτουργίας σε συνθήκες φόρτισης. Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους καρδιολόγους και είναι μία ασφαλής και προσιτή μέθοδος, η οποία παρέχει γρήγορη και αξιόπιστη διαγνωστική απάντηση.
Πώς γίνεται η εξέταση και σε ποιους ασθενείς συνιστάται; Στις ερωτήσεις μας απαντά η Ειδική Καρδιολόγος Δρ Αγγελική Νικολοπούλου.
Πριν την εξέταση, ο ασθενής χρειάζεται να κάνει κάποια προετοιμασία;
H διαδικασία είναι σχετικά απλή, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός 2 ώρες πριν την εξέταση και μετά από συνεννόηση με τον γιατρό του να έχει διακόψει για 1-2 μέρες συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. β blockers). Μετά από τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού τίθεται φλεβοκαθετήρας για τη χορήγηση φαρμάκων και ο ασθενής συνδέεται με ηλεκτροκαρδιογράφο και πιεσόμετρο για την ταυτόχρονη παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού και πίεσης.
Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η εξέταση;
Στόχος της εξέτασης είναι η αξιολόγηση της συνολικής αλλά και τμηματικής καρδιακής λειτουργίας, αρχικά σε συνθήκες ηρεμίας και στη συνέχεια σε συνθήκες φαρμακευτικής κόπωσης που προσομοιάζουν με τη φυσική άσκηση.
Ο καρδιολόγος λαμβάνει βίντεο υπερήχου σε πραγματικό χρόνο και σε διαδοχικά στάδια καθώς αυξάνονται οι παλμοί. Ταυτόχρονα γίνεται συνεχής καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και της αρτηριακής πίεσης. Η εξέταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ο ασθενής παραμένει στον χώρο υπό παρακολούθηση, μέχρι να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η καρδιακή λειτουργία (περίπου 20-30 λεπτά). Έπειτα αποχωρεί και μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του ασχολίες χωρίς περιορισμό.
Σε ποιους συνιστάται το stress echo;
Το stress echo συνίσταται στις εξής περιπτώσεις:
- Σε συμπτωματικούς ασθενείς που είναι μετρίου ή σοβαρού βαθμού κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, δηλαδή άτομα με πολλούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (κάπνισμα, χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.) με ύποπτα συμπτώματα, επιδεινούμενα ή πρωτοεμφανιζόμενα.
- Σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο, οι οποίοι έχουν περάσει οξύ στεφανιαίο επεισόδιο ή έμφραγμα και είναι να υποβληθούν σε επέμβαση επαναιμάτωσης (αγγειοπλαστική ή bypass) για να διαπιστωθεί αν έχουν βιώσιμο μυοκάρδιο.
- Σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα ή μειωμένη ικανότητα προς άσκηση που δεν μπορούν να υποβληθούν ή να ολοκληρώσουν την κλασική δοκιμασία κόπωσης, στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου, πριν από μεγάλα εξωκαρδιακά χειρουργεία.
- Σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο, (π.χ. που έχουν ήδη stent ή bypass) και θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της νόσου.
- Σε ασθενείς με πρωτοεμφανισθείσα καρδιακή ανεπάρκεια και φυσιολογική συστολική λειτουργία καρδιάς.
- Σε ασθενείς ενδιαμέσου ή υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο με ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές, όπως πρωτοεμφανι- σθείσα κολπική μαρμαρυγή.
- Σε συμπτωματικούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιογραφία και έχουν Calcium (Agatston) Score πάνω ή ίσον με 400.
- Εκτίμηση λειτουργικότητας βαλβίδων (κυρίως στένωση αορτής).
Κλείνοντας, εάν θα θέλαμε να αξιολογήσουμε το stress echo, τι θα μας λέγατε;
Το Stress Echo είναι μία εξελιγμένη μέθοδος λειτουργικού ελέγχου της καρδιακής λειτουργίας, με πολύ ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα. Είναι μη επεμβατική και ασφαλής τεχνική, η οποία δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και αποτελεί μία καθιερωμένη διαγνωστική μέθοδο για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου αλλά και άλλων καρδιολογικών παθήσεων.
Από την Ειδική Καρδιολόγο Δρ Αγγελική Νικολοπούλου (www.kellynikolopoulou.wixsite.com)