Στοχευμένη βιοψία προστάτη στο ιδιωτικό ιατρείο!

ΤΟΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

23 Μαρτίου, 2022

Στοχευμένη βιοψία προστάτη με την τεχνική σύντηξης εικόνων MRI/υπερήχων (fusion), για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη στο ιδιωτικό ιατρείο!

Για την εξέλιξη στον τομέα της διαγνωστικής στον καρκίνο του προστάτη, τη νέα τεχνολογία σύντηξης (fusion) MRI/υπερήχων με το σύστημα BiopSee®, τα πλεονεκτήματά της και την ασφαλή εφαρμογή της στο ιατρείο, μας μιλάει ο Χειρουργός Ουρολόγος Θεόδωρος Τόκας.

– Πώς επιτυγχάνεται σήμερα η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, γιατρέ;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον άνδρα. Η βιοψία του προστάτη είναι το μόνο μέσον διάγνωσης και εκτίμησης του βαθμού κακοήθειας ενός όγκου. Ο ουρολόγος δεν μπορεί να βασιστεί στο συμβατικό υπερηχογράφημα ως αποκλειστικό διαγνωστικό μέσο, τη στιγμή μάλιστα που η τεχνολογία μας δίνει ασφαλέστερα αποτελέσματα.

– Τι είναι η τεχνολογία σύντηξης εικόνων MRI/υπερήχων (fusion) με το σύστημα BiopSee® και ποια η διαδικασία της βιοψίας;

H πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη (mpMRI) είναι το ενδεδειγμένο διαγνωστικό μέσο, αφού ανιχνεύει καρκίνους που δεν είναι υπερηχογραφικά ορατοί και «χαρτογραφεί» τον προστάτη, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον όγκο.

Το σύστημα BiopSee® (εικόνα 1) επισημαίνει τις ύποπτες περιοχές και οι εικόνες της mpMRI ενσωματώνονται στην επεξεργασία εικόνας μιας συσκευής υπερήχων υψηλής ανάλυσης. Οι επισημάνσεις του προστάτη και των ύποπτων περιοχών προβάλλονται στις εικόνες του υπερηχογραφήματος κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Οι τυχόν παραμορφώσεις του σχήματος του προστάτη εξουδετερώνονται με τη χρήση ειδικού λογισμικού (elastic image registration). Tο σύστημα καταγράφει την ακριβή θέση κάθε μεμονωμένου δείγματος ιστού και στις τρεις διαστάσεις (στερεοτακτική βιοψία) αποδίδοντας έτσι την ακριβή θέση και επιθετικότητα κάθε πιθανού ευρήματος καρκίνου.

MyDoctors 1. Το σύστημα BiopSee0.jpg

Εικόνα 1. Το σύστημα BiopSee®

– Τι προσφέρει το σύστημα BiopSee®;

Κυρίως τη βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας και ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μη εντοπισμού κλινικά σημαντικών καρκίνων. Συγκεκριμένα, ενώ οι συμβατικές βιοψίες έχουν ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου ~33%, το σύστημα BiopSee® έχει γενικό ποσοστό ανίχνευσης 58-70%. Ειδικά οι στοχευμένες βιοψίες των mpMRI ύποπτων περιοχών έχουν ποσοστό ανίχνευσης 86-100%. Πραγματοποιούνται εξαιρετικά ακριβείς στερεοτακτικές και όχι απλές γνωστικές (cognitive fusion) βιοψίες, οι οποίες υστερούν διαγνωστικά. Τα ευρήματα καταγράφονται και η παρακολούθηση των ασθενών πραγματοποιείται με ακρίβεια. Έτσι, προσφέρονται σημαντικές πληροφορίες για ενδεχόμενη επαναληπτική βιοψία στο πλαίσιο ενεργού παρακολούθησης και το σχεδιασμό πιθανής χειρουργικής αντιμετώπισης ή εστιακής θεραπείας (focal treatment) του καρκίνου.

– Στην Ελλάδα είστε από τους πρώτους ουρολόγους που έχουν εκπαιδευτεί στην τεχνική αυτή, την οποία εφαρμόζετε μάλιστα στο ιατρείο. Μιλήστε μας για τα οφέλη του ασθενούς.

Το ιατρείο μας είναι το μόνο ουρολογικό ιατρείο πανελλαδικά που διαθέτει το συγκεκριμένο σύστημα και την πιστοποίηση για τη χρήση του. Διαθέτουμε πολυετή εμπειρία με περισσότερες από 400 διορθικές και διαπερινεϊκές βιοψίες στο εξωτερικό μέχρι και σήμερα. Υπάρχει ο απαραίτητος σύγχρονος εξοπλισμός και το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό που πλαισιώνει την ομάδα. Οι βιοψίες πραγματοποιούνται με τοπική και όχι γενική αναισθησία ή μέθη, ενώ η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά.

Πραγματοποιείται αναλυτική καταγραφή των μεμονωμένων δειγμάτων και αναφορά με εικόνες. Η ιστολογική εξέταση ολοκληρώνεται σε 4-5 ημέρες. Στην εποχή της πανδημίας, προσφέρεται ένα ασφαλές περιβάλλον στον ασθενή, που λαμβάνει προσωπικό ραντεβού και έρχεται σε επαφή με μόνο δύο έως τρία άτομα.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors biopsy Στοχευμένη βιοψία προστάτη στο ιδιωτικό ιατρείο! - Στοχευμένη βιοψία προστάτη με την τεχνική σύντηξης εικόνων MRI/υπερήχων (fusion), για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη στο ιδιωτικό ιατρείο! Για την εξέλιξη στον τομέα της διαγνωστικής στον καρκίνο του προστάτη, τη νέα τεχνολογία σύντηξης (fusion) MRI/υπερήχων με το σύστημα BiopSee®, τα πλεονεκτήματά της και την ασφαλή εφαρμογή της στο ιατρείο, μας μιλάει ο Χειρουργός […]