Καθώς οι θεραπείες συνεχίζουν να βελτιώνονται και οι ασθενείς να ζουν περισσότερο, η συνύπαρξη χρόνιων νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος και του καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται. Η παρουσία καρκίνου επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου, καθώς γίνεται πιο επιθετική, με υψηλότερο φορτίο ασβεστίου και μεγαλύτερο αριθμό σύμπλοκων στενώσεων. Η διασταύρωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για τους κλινικούς ιατρούς, ειδικά όταν εξετάζεται η πιθανότητα παρέμβασης με αγγειοπλαστική.
Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ Δημήτριος Δαμάσκος, μας μιλά για το επικίνδυνο δίδυμο.
Ποιες είναι οι κυριότερες παράμετροι στην προσέγγιση του ασθενούς με καρκίνο και στεφανιαία νόσο;
Η μεγαλύτερη ηλικία, η σωματική αδυναμία, οι συννοσηρότητες και οι αιματολογικές παθήσεις αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους παράγοντες που χρήζουν σχολαστικής εξέτασης και ισορροπημένης προσέγγισης, σε αυτή την κατηγορία των ασθενών.
Σε ασθενείς με ταυτόχρονη νόσο, ποια από τις δύο θεωρείται ότι χρειάζεται αμεσότερη αντιμετώπιση;
Η στεφανιαία νόσος είναι αυτή που πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά προτεραιότητα. Βέβαια, αυτό με τη σειρά του υπαγορεύει τη βέλτιστη διαχείριση όσον αφορά στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία stent, στις σύμπλοκες τεχνικές προετοιμασίας του αγγείου, στο αντιαιμοπεταλιακό σχήμα και στη διάρκεια που επιλέγεται, καθώς και στις εκτιμήσεις σχετικά με τον τεχνικό κίνδυνο. Η σωστή αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου με βάση τα παραπάνω είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της θεραπείας του καρκίνου.
Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη συντόμευση της θεραπείας με αντιαιμοπεταλιακά σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου και αυτό ανεξάρτητα από την κλινική τους εικόνα (δηλαδή σταθερή στηθάγχη ή οξύ στεφανιαίο σύνδρομο) σε έξι μήνες ή λιγότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο, στους οποίους η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή τριών μηνών δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια, μπορεί να ληφθεί υπόψη η θεραπεία για ένα μήνα.
Ποιες είναι οι νεότερες τεχνικές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτούς τους ασθενείς;
Το υψηλό φορτίο ασβεστίου των ασθενών με καρκίνο, κάνει συχνά το απλό «μπαλονάκι» να μην αρκεί. Υπάρχουν όμως σύγχρονες τεχνικές όπως, η ενδαγγειακή απεικόνιση με χρήση IVUS για την επιλογή των κατάλληλων στόχων θεραπείας, η λιθοτριψία των ιδιαίτερα ασβεστωμένων αθηρωματικών βλαβών με σύστημα Shockwave και η περιστροφική αθηρεκτομή με Rotablator για την προσπέλαση βλαβών που είναι αδύνατο να προετοιμαστούν με διαφορετικό τρόπο, είναι πολλαπλά απαραίτητες στην ομάδα αυτή των ασθενών.
Η επιλογή του κατάλληλου stent είναι εξίσου σημαντική, καθώς αυτό είναι που θα προσφέρει τη μακροχρόνια διατήρηση του επιτευχθέντος αποτελέσματος. Σύγχρονα υλικά μείγματα κοβαλτίου – χρωμίου με διάμετρο ίση με μια ανθρώπινη τρίχα και αυξημένη ακτινική δύναμη, επικαλυμμένα με κατάλληλες φαρμακευτικές ουσίες, πρέπει να αποτελούν τη βασική μας επιλογή καθώς προσφέρουν ταχύτερη επούλωση. Έτσι, συντομεύεται σημαντικά η χρήση επιθετικής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα νεότερα «μπαλονάκια» που φέρουν τα ίδια στην επιφάνειά τους κατάλληλα φάρμακα, τα οποία εναποθέτουν επάνω στις αθηρωματικές βλάβες, μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο της μείωσης της διπλής αντιαιμοπεταλιακής θεραπείας σε μόλις 30 ημέρες.
Συνοψίζοντας, τι θα συμβουλεύατε τον ασθενή;
Στον πυρήνα της διαχείρισης των ασθενών με ταυτόχρονη παρουσία αθηρωματικής στεφανιαίας νόσου και καρκίνου θα πρέπει να βρίσκεται η συνεχής αξιολόγηση κινδύνου – οφέλους, η σαφής συζήτηση μεταξύ της απόλυτα εξειδικευμένης ιατρικής ομάδας/ιατρού και του ιδίου, για την από κοινού εύρεση αποδεκτών λύσεων και χρήση όλων των πρόσφατων στοιχείων της τεχνολογίας που διατίθενται, προκειμένου να λάβει την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία.
Από τον Επεμβατικό Καρδιολόγο Δρ Δημήτριο Δαμάσκο (www.athenscardio.gr)