Σπίλοι

Σπίλοι: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΜΟΥΣΤΑΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

13 Φεβρουαρίου, 2023

Ο σπίλος αποτελεί τον ιατρικό ορισμό για την ελιά, εμφανίζεται κυρίως λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ή λόγω κληρονομικότητας. Η πλειοψηφία των σπίλων αφορούν συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων χωρίς ενδεικτικά στοιχεία κακοήθειας και φέρουν τη μορφή μικρών καφέ κηλίδων ή επαρμάτων του δέρματος. Κατά κύριο λόγο εμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Αν και όπως προαναφέρθηκε οι περισσότεροι σπίλοι είναι αβλαβείς, στα πλαίσια της αυτοεξέτασης υπάρχουν ενδεικτικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι ο σπίλος χρήζει αφαίρεσης. Ένα από αυτά είναι η ασσυμετρία. Για να γίνει αυτό κατανοητό, χωρίζουμε νοητά το σπίλο σε δύο μέρη. Αν το μέγεθος από τη μία πλευρά διαφέρει κατά πολύ, τότε γίνεται λόγος για ασυμμετρία.

Συνακόλουθα οι ανομοιόμορφες άκρες με τραχεία αίσθηση, εγκοπές ή θολή όψη καθιστούν επιτακτική την επίσκεψη στον Πλαστικό Χειρουργό σας. Τέλος αλλά όχι λιγότερο σημαντικά, το χρώμα και ο ρυθμός ανάπτυξης αποτελούν δύο στοιχεία που χαίρουν προσοχής.

MyDoctors spiloi vector gold

Σε κάθε περίπτωση η εξέταση από τον ιατρό σας με δερματοσκόπιο (λεπτομερής ανάλυση με ειδικό φως) και η χαρτογράφηση όλων των σπίλων στο σώμα σας είναι η καλύτερη πρόληψη από δερματικές κακοήθειες.

Η αφαίρεση σπίλων πραγματοποιείται είτε χειρουργικά είτε με τη χρήση του fractional laser CO2. Και οι δύο μέθοδοι αφαίρεσης είναι ανώδυνοι, καθώς γίνεται εφαρμογή τοπικής αναισθησίας στην περιοχή. Πραγματοποιούνται στον χώρο του ιατρείου εντός μίας ώρας, ενώ ο ασθενής χρειάζεται να επανέλθει για επανεξέταση ή για αφαίρεση ραμμάτων (στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης).

Από την Πλαστικό Χειρουργό Δρ Μαργαρίτα Μουστάκη (www.margaritamoustaki.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 618265118 1 Μεσοθεραπεία: Η ιδανική λύση ενυδάτωσης για τον χειμώνα - Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά και η ιδιαίτερα ξηρή ατμόσφαιρα που προκαλεί η θέρμανση σε εσωτερικούς χώρους, αφυδατώνουν εξαιρετικά το δέρμα, με αποτέλεσμα την έντονη ξηρότητα και την ευαισθησία. Οι ενυδατικές κρέμες αν και αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινή περιποίηση, δεν είναι αρκετές καθώς δε διεισδύουν στις κατώτερες επιδερμικές στοιβάδες. Η μεσοθεραπεία, αποτελεί μια […]
Σπίλοι Σπίλοι: Όσα πρέπει να γνωρίζετε - Ο σπίλος αποτελεί τον ιατρικό ορισμό για την ελιά, εμφανίζεται κυρίως λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ή λόγω κληρονομικότητας. Η πλειοψηφία των σπίλων αφορούν συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων χωρίς ενδεικτικά στοιχεία κακοήθειας και φέρουν τη μορφή μικρών καφέ κηλίδων ή επαρμάτων του δέρματος. Κατά κύριο λόγο εμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Αν και όπως προαναφέρθηκε […]
MyDoctors Moustaki Margarita Photo keimenou Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή - Περίπου 1 στις 9 γυναίκες που θα συναντήσουμε καθημερινά κινδυνεύει να νοσήσει από καρκίνο του μαστού, γεγονός που αποδεικνύει πως ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον γυναικείο πληθυσμό. Αν και η ιατρική επιστήμη σήμερα μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αυτό τον τύπο καρκίνου πιο αποτελεσματικά από ποτέ, […]