Σιδηροπενική αναιμία: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία της

ΚΑΛΙΟΝΤΖΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

26 Νοεμβρίου, 2021

Η αναιμία λόγω ανεπάρκειας του σιδήρου – σιδηροπενική αναιμία – είναι η πιο κοινή μορφή αναιμίας που πλήττει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Αιματολόγος κυρία Δέσποινα Καλιοντζή, μας εξηγεί τα συμπτώματα που έχει η σιδηροπενική αναιμία, ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση.

– Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει σιδηροπενία;

Τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας εμφανίζουν κυρίως βρέφη, παιδιά, έφηβοι και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, είτε είναι έγκυες είτε όχι. Οι ημερήσιες ανάγκες σε προσλαμβανόμενο σίδηρο είναι 1mg/ημέρα και στις γυναίκες σε έμμηνο ρήση 2 mg/ημέρα. Αυτές αυξάνονται σε περιπτώσεις απώλειας αίματος, ενδοαγγειακής αιμόλυσης, σε περίοδο αυξημένης κατανάλωσης, όπως παιδική και εφηβική ηλικία, σε εγκυμοσύνη, σε μητρικό θηλασμό, σε συχνή αιμοδοσία, σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής, σε δυσαπορρόφηση μέσω του λεπτού εντέρου, λόγω χειρουργείων ή νοσημάτων του εντέρου κ.ο.κ.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και τα μικρά παιδιά είναι οι πλέον πληγείσες ομάδες ατόμων με έλλειψη σιδήρου, ιδιαίτερα στον μη αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται συχνά και στις ανεπτυγμένες χώρες.

– Ποια είναι τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας;

Η κλινική εικόνα της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνει συμπτώματα αναιμίας, όπως ωχρότητα, εύκολη κόπωση, δύσπνοια στην κόπωση, αίσθημα παλμών, γαστρίτιδα, κεφαλαλγία, εμβοές καθώς και στηθαγχικά ενοχλήματα σε ηλικιωμένους. Επιπλέον, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει ατροφία θηλών της γλώσσας, χειλίτιδα, ευθραυστότητα νυχιών και επιπεδονυχία/κοιλονυχία (spoon nails), επώδυνη δυσκαταποσία και μηνορραγία.

– Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωσή της γίνεται με έλεγχο γενικής αίματος (δείκτες: Hct, Hb, MCV, RDW), με έλεγχο επιπέδων φερριτίνης, σίδηρου στον ορό και έλεγχο της σιδηροδεσμευτικής ικανότητας του ορού.

– Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας στηρίζεται στην εύρεση της κύριας αιτίας που προκαλεί τη συνεχιζόμενη απώλεια σιδήρου και ακολούθως στη χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού για σίδηρο και να γεμίσουν οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού.

Η αρχική αντιμετώπιση βασίζεται στην αύξηση του προσλαμβανόμενου σιδήρου, μέσω της αλλαγής διατροφικών συνηθειών και της αύξησης του κόκκινου κρέατος. Προτιμώνται συκώτι από βόδι ή κοτόπουλο, στρείδια και θαλασσινά, βοδινό κρέας, σολομός, τόνος και χοιρινό, καθώς και τροφές φυτικής προέλευσης, εμπλουτισμένα δημητριακά, μαγειρεμένα φασόλια, ψητή πατάτα, μπρόκολο, ξηροί καρποί (φιστίκια, καρύδια), σταφίδες και σπανάκι.

Ωστόσο, η χορήγηση σκευασμάτων σιδήρου από το στόμα είναι η κύρια θεραπεία, με τη χορήγηση αλάτων σιδήρου όπως: θειϊκός σίδηρος, γλυκονικός σίδηρος και πρωτεϊνοηλεκτρικός σίδηρος. Τα σκευάσματα σιδήρου κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (χάπια, πόσιμα φιαλίδια, σιρόπι, σταγόνες). Αυτά πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά 15-30 λεπτά πριν το πρωινό, με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση.

Επίσης, ο σίδηρος από το στόμα απορροφάται καλύτερα όταν συνοδεύεται από συν πρόσληψη βιταμίνης C (π.χ. χυμός πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ). Μάλιστα, στην περίπτωση της σιδηροπενικής αναιμίας, η διάρκεια της αγωγής μπορεί να ξεπεράσει τους 3-6 μήνες, αν οι αποθήκες σιδήρου είναι άδειες.

Στην περίπτωση που δεν αναπληρώνονται επαρκώς οι αποθήκες σιδήρου, μέσω χορήγησης σκευασμάτων σιδήρου από το στόμα (δυσαπορρόφηση), λόγω χειρουργείου ή παθήσεων του εντέρου, τότε ενδείκνυται η χορήγηση ενδοφλέβιου σιδήρου, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό

Από την Αιματολόγο, Δέσποινα Καλιοντζή, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1507603172 Κατανοώντας το Πολλαπλό Μυέλωμα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζει τα πλασματοκύτταρα, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που βρίσκονται στον μυελό των οστών. Αν και είναι σχετικά σπάνιο σε σχέση με άλλους καρκίνους, το πολλαπλό μυέλωμα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των ατόμων που διαγιγνώσκονται με αυτήν την ασθένεια. Κατανοώντας τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα, πώς αναπτύσσεται και […]
MyDoctors Kaliontzi shutterstock 2009932859 Ζώντας με θρομβοφιλία - Η θρομβοφιλία είναι ένας ιατρικός όρος πιθανά όχι γνωστός σε όλους. Είναι ωστόσο σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή την κατάσταση και τις επιπτώσεις της στην υγεία. Με απλά λόγια, η θρομβοφιλία αναφέρεται σε μια αυξημένη τάση του αίματος να σχηματίζει θρόμβους. Η αιματολόγος Δέσποινα Καλιοντζή μας εξηγεί πως, ενώ η πήξη του αίματος είναι μια φυσιολογική […]
MyDoctors shutterstock 2138123711 1 Θρομβοφιλία: Πόσο επικίνδυνη είναι; - Ως θρομβοφιλία ορίζεται η διαταραχή της πήξης του αίματος, κατά την οποία αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων εντός των αγγείων (αρτηρίες ή φλέβες). Συγκεκριμένα, η θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση του αίματος για πήξη. Όταν το αίμα πήζει, δημιουργούνται θρόμβοι, οι οποίοι θεωρούνται επικίνδυνοι, αφού μπορούν να φράξουν μερικώς ή ολικώς ένα αιμοφόρο αγγείο. H […]
λευχαιμία Το χάπι της λευχαιμίας: Μία επανάσταση στην ιατρική θεραπευτική - Χάπι λευχαιμίας; Και όμως! Tο 2001 η εισαγωγή στην κλινική πράξη ενός νέου φαρμάκου, του imatinib mesylate, με την εμπορική ονομασία Gleevec/Glivec έφερε επανάσταση στη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων τύπων καρκίνου. Χωρίς να εφησυχάζει η επιστημονική κοινότητα και επιζητώντας ακόμη καλύτερη έκβαση για τους ασθενείς ανακάλυψε αναστολείς 2ης και 3ης γενιάς, με αποτέλεσμα σήμερα […]
MyDoctors shutterstock 1692793945 min 1 Σιδηροπενική αναιμία: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία της - Η αναιμία λόγω ανεπάρκειας του σιδήρου – σιδηροπενική αναιμία – είναι η πιο κοινή μορφή αναιμίας που πλήττει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η Αιματολόγος κυρία Δέσποινα Καλιοντζή, μας εξηγεί τα συμπτώματα που έχει η σιδηροπενική αναιμία, ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση. – Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει σιδηροπενία; Τον […]