σεξουαλική ζωή

Υπάρχει σεξουαλική ζωή για τον άνδρα μετά από χειρουργείο για καρκίνο του προστάτη;

ΒΟΥΡΕΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι μια σπάνια πάθηση που αφορά λίγους. Μαζί με τον καρκίνο του πνεύμονα, είναι οι δύο συχνότεροι καρκίνοι στον άνδρα. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση δηλαδή, που αφορά περίπου έναν στους 7 άνδρες, στη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως δε εμφανίζεται από την ηλικία των 50 ετών και άνω. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίπτωση της νόσου τα τελευταία χρόνια αυξάνει, όπως επίσης ότι μειώνεται η ηλικία εμφάνισης, με αρκετές περιπτώσεις σε νέους ασθενείς ακόμη και κάτω των 50 ετών.

O Χειρουργός Ουρολόγος Σταύρος Βουρεκάς, Διευθυντής της Ζ’ Ουρολογικής Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Metropolitan General απαντά στις ερωτήσεις μας.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι μετά το χειρουργείο για τη θεραπεία της νόσου ο ασθενής χάνει τη στύση του, ισχύει αυτό και σε ποιο βαθμό;

Η χειρουργική θεραπεία της νόσου ονομάζεται ριζική προστατεκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής, αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης μαζί με τις σπερματοδόχες κύστεις. Μία από τις βασικές επιπλοκές αυτής της χειρουργικής επέμβασης είναι η στυτική δυσλειτουργία. Ο λόγος είναι ανατομικός και οφείλεται στο γεγονός ότι τα αγγειονευρώδη δεμάτια, μέσα στα οποία βρίσκονται τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη στύση, βρίσκονται σε στενή επαφή με την εξωτερική επιφάνεια του προστάτη (είναι «κολλημένα» πάνω της). Ο τρόπος με τον οποίο το περιγράφω συνήθως στους ασθενείς μου είναι παρομοιάζοντας τον προστάτη με ένα πορτοκάλι και τα δεμάτια με τη φλούδα του. Οπότε η δυσκολία είναι να καταφέρει ο χειρουργός να ξεκολλήσει αυτά τα νεύρα και να τα αφήσει πίσω – να καθαρίσει δηλαδή το πορτοκάλι, χωρίς να αφήσει πάνω του τμήματα της φλούδας.

Παλαιότερα, με το ανοιχτό χειρουργείο, αυτό ήταν πολύ δύσκολο και πράγματι σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχαναν τη στύση τους, γι’ αυτό και υπάρχει ακόμη γενικευμένη αυτή η εντύπωση. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος, τα τελευταία 20 χρόνια. Ενώ λοιπόν τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ, παραμένει ένας πολύ δύσκολος στόχος, για τους περισσότερους χειρουργούς. Ο λόγος είναι ότι το ρομπότ δε χειρουργεί μόνο του και το αποτέλεσμα εξακολουθεί να εξαρτάται από τον χειρουργό που το χειρίζεται, την εμπειρία του, την καλή γνώση της (πολύ δύσκολης) ανατομίας της περιοχής και τελικά την υπομονή και επιμονή που πρέπει να δείξει, γιατί αυτό είναι ένα χειρουργείο της λεπτομέρειας!

Ποια είναι η δική σας εμπειρία;

Στην κλινική μας έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε, τεχνικά, προσαρμοζόμενοι απόλυτα στην έκταση της νόσου που έχει ο κάθε ασθενής, να κάνουμε πλήρη και άρτια διατήρηση των νεύρων, όπου αυτό επιτρέπεται (σε ασθενείς με «λίγο» καρκίνο, σε αρχικό στάδιο της νόσου) και να μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουν πλήρως ή σε ένα πολύ καλό επίπεδο τη στύση τους.

Σε περιπτώσεις λίγο πιο προχωρημένης νόσου κάνουμε απόλυτη εξατομίκευση στον κάθε ασθενή που έχουμε μπροστά μας, διατηρώντας πάντα το μέγιστο ποσοστό των νευρικών ινών ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς όμως εκπτώσεις στο ογκολογικό αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα, με αλλά λόγια που δίνει το ρομποτικό σύστημα στον τελειομανή χειρουργό, είναι ότι του επιτρέπει να φτάνει στα «όρια» που του επιτρέπει η νόσος, όσον αφορά τη διατήρηση ακέραιων των νεύρων, με αποτέλεσμα ασθενείς που είναι ικανοί να συνεχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ ότι δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα για τον χειρουργό, όταν ρωτάει τον ασθενή του μετά την επέμβαση πώς είναι, αυτός να απαντάει: «γιατρέ, όπως πριν»!

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις εκτεταμένης ή πολύ επιθετικής νόσου απαγορεύεται η διατήρηση, παρόλο που τεχνικά θα μπορούσε να γίνει κυρίως, για ογκολογικούς λόγους (για να μην «αφήσουμε» πίσω νόσο).

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο Σταύρο Βουρεκά

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

σεξουαλική ζωή Υπάρχει σεξουαλική ζωή για τον άνδρα μετά από χειρουργείο για καρκίνο του προστάτη; - Ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι μια σπάνια πάθηση που αφορά λίγους. Μαζί με τον καρκίνο του πνεύμονα, είναι οι δύο συχνότεροι καρκίνοι στον άνδρα. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση δηλαδή, που αφορά περίπου έναν στους 7 άνδρες, στη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως δε εμφανίζεται από την ηλικία των 50 ετών και άνω. Αξιοσημείωτο […]