Σε ποιες παθήσεις βοηθάει ο Ιατρικός Βελονισμός;

ΠΟΥΛΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ

15 Δεκεμβρίου, 2022

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση λεπτών βελονών σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα με την ασθένεια που αντιμετωπίζουμε. Η εισαγωγή τους είναι σχεδόν ανώδυνη και αναίμακτη και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού.

Ο Ειδικός Παθολόγος Αρσένιος Πουλής αναπτύσσει τη φιλοσοφία του βελονισμού, τις εφαρμογές του και τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων.

Ο βελονισμός έχει προέλευση από την Ανατολή. Ποια είναι η φιλοσοφία του;

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και χρονολογείται από τον 2ο π.Χ. αιώνα, όπου έγινε και η πρώτη παρατήρηση της ενέργειας του σώματος, που ονομάστηκε Qi (τσι). Για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η ασθένεια οφείλεται σε ένα μπλοκάρισμα της ενέργειας, μία ανισορροπία του Yin και του Yang που οφείλεται στη δράση εξωτερικών παθογόνων παραγόντων ή εσωτερικών διαταραχών. Το Yin και το Yang βέβαια δεν αφορά μόνο το ανθρώπινο σώμα και τις ασθένειες, αλλά αντιπροσωπεύει ένα συμπαντικό νόμο ενέργειας και αφορά το σύνολο του περιβάλλοντός μας, είτε υλικό είτε ενεργειακό στο άπειρο.

Η Δύση, δύσπιστη εδώ και αιώνες, πότε αποδέχεται τη χρησιμότητα του βελονισμού;

Μετά από μελέτες, ο Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) το 1979 δημοσίευσε και επικύρωσε τη χρησιμότητα του βελονισμού στην κλασική ιατρική με τον κατάλογο των παθήσεων που αποδίδει με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Έτσι, εξέδωσε ενδείξεις του βελονισμού για Μυοσκελετικές, Νευρολογικές, Γαστρεντερικές, Γυναικολογικές, Ουρολογικές, Αναπνευστικές, Δερματικές παθήσεις, Οστεοαρθρίτιδες, Αγχώδεις διαταραχές, Ημικρανίες, Αϋπνίες, Εμβοές ώτων, Κατάθλιψη κλπ., έναν μεγάλο δηλαδή, κατάλογο ασθενειών.

Μιλήστε μας για τη θεραπευτική του δράση.

Με τον βελονισμό μπορούμε να θεραπεύσουμε παθήσεις, να σταματήσουμε τον πόνο, να βελτιώσουμε συμπτώματα, να κάνουμε πρόληψη, να περιορίσουμε την εξελικτική πορεία χρόνιων νόσων, να χαλαρώσουμε ή να τονώσουμε/αναζωογονήσουμε τον οργανισμό, να μειώσουμε τα φάρμακα σε χρόνιες παθήσεις, να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συχνά συναντάμε σε οξέα και χρόνια νοσήματα και να καταπολεμήσουμε εξαρτήσεις (κάπνισμα – παχυσαρκία).

Πόσο ασφαλής είναι ο βελονισμός; Έχουν σημειωθεί ποτέ παρενέργειες;

Γενικά, ο βελονισμός είναι από τις πιο ασφαλείς θεραπευτικές πράξεις. Έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος, όταν εφαρμόζεται σωστά από εκπαιδευμένους ιατρούς που τηρούν αυστηρά τους κανόνες εφαρμογής του. Στην Ελλάδα ο νόμος απαγορεύει τη χρήση του βελονισμού σε μη ιατρούς γιατί είναι αναγνωρισμένος σαν ιατρική πράξη.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να δει ο ασθενής βελτίωση;

Όπως και στις περισσότερες θεραπείες αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τη φύση του προβλήματός του. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις μία και μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να υπάρξει βελτίωση, ενώ για άλλα πιο χρόνια προβλήματα μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον 5-6 συνεδρίες.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του και στη διακοπή καπνίσματος. Πώς λειτουργεί;

Αυτό που κάνουν οι βελόνες είναι ότι ενεργοποιούν ουσίες στον οργανισμό που μιμούνται τη δράση της νικοτίνης και έτσι, ο οργανισμός σταματά να ζητά την ευχαρίστηση που νιώθει από το τσιγάρο. Συγκεκριμένα, παράγεται ενδορφίνη που είναι η ορμόνη της ευεξίας. Τα συμπτώματα της στέρησης μειώνονται με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο σε κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα.

Στο αδυνάτισμα έχει παρόμοια δράση;

O βελονισμός συμβάλλει δραστικά στη μείωση της όρεξης και του κορεσμού, καθώς και στον περιορισμό των βουλιμικών επεισοδίων. Η επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου εξατομικεύεται (σωματοβελονισμός, ωτοβελονισμός, ηλεκτροβελονισμός), συνδυάζεται δε, με διαιτητικές συμβουλές και συμβουλές για τον τρόπο ζωής.

Από τον Ειδικό Παθολόγο, Αρσένιο Πουλή (www.naturalmedicine.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Poulis shutterstock 1122260630 Σε ποιες παθήσεις βοηθάει ο Ιατρικός Βελονισμός; - Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση λεπτών βελονών σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα με την ασθένεια που αντιμετωπίζουμε. Η εισαγωγή τους είναι σχεδόν ανώδυνη και αναίμακτη και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού. Ο Ειδικός Παθολόγος Αρσένιος Πουλής αναπτύσσει τη φιλοσοφία του βελονισμού, τις εφαρμογές του και τις θεραπευτικές του ιδιότητες […]