Ρομποτική Χειρουργική Γόνατος

ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

6 Φεβρουαρίου, 2023

Η ρομποτική χειρουργική γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους χειρουργούς να εκτελούν επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος με μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο. Το όφελος των ασθενών είναι μεγάλο διότι επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση και αποφεύγουν οποιαδήποτε δύσκολη ανάρρωση.

Ο Ορθοπαιδικός Στέργιος Ζαχαρίου, απαντά στις ερωτήσεις μας.

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική χειρουργική γόνατος;

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση που χρησιμοποιεί ρομποτικά εργαλεία ελεγχόμενα από υπολογιστή για την εκτέλεση των επεμβάσεων. Στη ρομποτικά υποβοηθούμενη αντικατάσταση γόνατος, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα υπολογιστή και ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες. Αυτοί οι βραχίονες είναι συνδεδεμένοι με ένα τρισδιάστατο μοντέλο της άρθρωσης του γόνατος, το οποίο δείχνει πού βρίσκονται όλα τα οστά, οι μύες, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στον χώρο της άρθρωσης. Ο χειρουργός κινεί τα εργαλεία προσεκτικά, ώστε να μην βλάψει καμία από αυτές τις δομές, ενώ εργάζεται για την αφαίρεση των κατεστραμμένων οστών γύρω από το γόνατο. Μέσω της νέας αυτής τεχνολογίας εκτελούνται μια σειρά ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η μερική αντικατάσταση γόνατος, η ολική αντικατάσταση γόνατος και η αποκατάσταση ή ανακατασκευή συνδέσμων γόνατος.

Η ρομποτική χειρουργική γόνατος επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρεί λιγότερο οστό σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους;

Η ρομποτική χειρουργική γόνατος επιτρέπει στους χειρουργούς να αφαιρούν λιγότερο οστό από την επιγονατίδα και το μηριαίο οστό, απ’ ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι. Αυτό μπορεί να μειώσει τον πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, επειδή υπάρχει λιγότερη πίεση στο εναπομείναν οστό, όταν περπατάτε ή στέκεστε όρθιοι μετά την αντικατάσταση και των δύο γονάτων ταυτόχρονα, αντί για ένα κάθε φορά σε διάστημα αρκετών ετών (μια διαδικασία γνωστή ως σταδιακή αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική γόνατος). Επιπλέον, τα προσαρμοσμένα εμφυτεύματα μπορούν να κατασκευαστούν για κάθε ασθενή με βάση το μέγεθος του σώματός του και συνεπώς να εφαρμόζουν καλύτερα από τα γενικά μοντέλα που κατασκευάζονται για τους περισσότερους ανθρώπους με παρόμοια ανατομία.

Η ρομποτική χειρουργική, σε συνδυασμό με το εξατομικευμένο χειρουργικό σχέδιο ενός ασθενούς, επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσής τους, καθώς και ελαχιστοποίηση του κόστους αλλά και των επιπλοκών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης για τον ασθενή;

Τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στη ρομποτική χειρουργική γόνατος καθοδηγούνται από το χέρι του χειρουργού, επιτρέποντας καλύτερο έλεγχο από τις παραδοσιακές μεθόδους. Η ρομποτική χειρουργική γόνατος είναι λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή χειρουργική, πράγμα που σημαίνει ότι η τομή που γίνεται στο δέρμα θα είναι μικρότερη και απαιτεί λιγότερο χρόνο για να επουλωθεί. Αυτό σημαίνει επίσης ότι έχει μικρότερο αντίκτυπο στο συνολικό χρόνο ανάρρωσης μετά τη χειρουργική επέμβαση. Λόγω αυτής της ακρίβειας και της μειωμένης επεμβατικότητας, οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος τείνουν να έχουν λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές από άλλους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων και να οδηγούν σε χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης. Συχνά απαιτούν μόνο μία τομή αντί για πολλές, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο επώδυνες για να τις υπομείνει κανείς σε σχέση με άλλους τύπους επεμβάσεων.

Επιπλέον, υπάρχει μικρότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, άρα οι επιπλοκές είναι απίθανες. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση. Εξασφαλίζεται η μακροζωία της αρθροπλαστικής, πράγμα που σημαίνει ότι αποφεύγονται οι επαναληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τέλος, η ρομποτική χειρουργική γόνα- τος εγγυάται ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με την τεχνική τοποθέτησης των εμφυτευμάτων ακριβείας που εφαρμόζει σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως της επιτυχίας της είναι η εμπειρία του χειρουργού που πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στην τεχνική αυτή.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Στέργιο Ζαχαρίου (www.docsterzachariou.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1765999304 Ρομποτική Χειρουργική Γόνατος - Η ρομποτική χειρουργική γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους χειρουργούς να εκτελούν επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος με μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο. Το όφελος των ασθενών είναι μεγάλο διότι επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση και αποφεύγουν οποιαδήποτε δύσκολη ανάρρωση. Ο Ορθοπαιδικός Στέργιος Ζαχαρίου, απαντά στις […]
bigstock--201623083.jpg Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πρωτοποριακή χειρουργική αντιμετώπιση - Tο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι η πλέον αναγνωρισμένη ασθένεια που προκαλείται λόγω επαγγελματικής απασχόλησης.Yπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσμού επηρεάζεται από το σύνδρομο, το οποίο είναι συχνότερο μεταξύ των γυναικών. Xαρακτηρίζεται από μουδιάσματα, αδυναμία και πόνο στον καρπό και στο χέρι ιδιαίτερα στον αντίχειρα και τον δείκτη. O πόνος συχνά αντανακλάται μέχρι τον βραχίονα.Tη […]