Τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρατηρηθεί μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη σχετικά με τη χειρουργική αφαίρεση του προστάτη. Αρχικά η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή κατόρθωσε να αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική της ανοιχτής χειρουργικής και δημιούργησε μεγάλο ενθουσιασμό και προσδοκίες. Σύντομα όμως εμφανίστηκε η ρομποτική χειρουργική δίνοντας νέα ώθηση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του προστάτη.
Σήμερα, η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική προστατεκτομή είναι η πιο συχνή χειρουργική προσέγγιση για την αφαίρεση του προστάτη, ενώ πάνω από το 70% των χειρουργικών ουρολογικών επεμβάσεων γίνονται πλέον ρομποτικά, χάρη στο το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα “ Intuitive Da Vinci”.
– Ποιο είναι το πλεονέκτημα της ρομποτικής έναντι της ανοιχτής χειρουργικής προστατεκτομής;
Τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατεκτομής είναι αποτέλεσμα του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση αυτής της χειρουργικής επέμβασης. Πρώτον, προσφέρει βελτιωμένη όραση με μεγέθυνση της εικόνας 10-12 Χ και προβολή 3D της εσωτερικής ανατομίας παρέχοντας μια μεγεθυμένη εικόνα των ευαίσθητων δομών που περιβάλλουν τον προστάτη (π.χ. νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και μύες), επιτρέποντας έτσι στο χειρουργό να αφαιρέσει με μεγάλη ακρίβεια τον προστάτη επιτρέποντας τη βέλτιστη διατήρηση των δομών αυτών. Δεύτερον, οι ρομποτικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν εργαλεία τα οποία έχουν την ίδια επιδεξιότητα με τον ανθρώπινο καρπό επιτρέποντας στους χειρουργούς να λειτουργούν με την ίδια ευελιξία και ευκολία που έχει ένας ανοιχτός χειρουργός όταν εκτελεί ανοιχτή προστατεκτομή, ενώ ταυτόχρονα αυτό επιτυγχάνεται με μικρότερες τομές και με σημαντικά μειωμένη απώλεια αίματος.
– Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής προστατεκτομής;
- Μικρές τομές και λιγότερες ουλές
- Μικρότερη απώλεια αίματος (<100-200 mL) και σπάνια η ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος (<1-2%)
- Σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο (1-2 ημέρες για τους περισσότερους ασθενείς)
- Σημαντικά λιγότερος πόνος
- Ταχύτερη ανάρρωση από την επέμβαση και γρήγορη επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα (δύο έως τρεις εβδομάδες) και την εργασία (τρεις έως τέσσερις εβδομάδες)
– Ποιοι ασθενείς είναι υποψήφιοι για τη ρομποτική προστατεκτομή;
Η ρομποτική προστατεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών που έχουν κλινικά εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Οι περισσότεροι ασθενείς που είναι υποψήφιοι για ανοιχτή προστατεκτομή είναι επίσης εξαιρετικοί υποψήφιοι για τη ρομποτική προσέγγιση. Στα περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού , η ρομποτική προσέγγιση είναι η θεραπεία εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση του κλινικά εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη.
– Ποια είναι τα αποτελέσματα της ρομποτικής προστατεκτομής;
Οι περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν τουλάχιστον προσωρινά προβλήματα στύσης και ακράτειας ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή. Η επιστροφή της εγκράτειας των ούρων και της στύσης είναι μια πολύπλοκη πολυπαραγοντική διαδικασία που εξαρτάται από το χρόνο. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον τομέα της ταχείας αποκατάστασης της εγκράτειας των ουρών και της στυτικής λειτουργίας. Aνακεφαλαιώνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς να καταλάβουν ότι το ρομπότ είναι απλά ένα εργαλείο. Ελέγχεται από έναν χειρουργό , όπως στην ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό που είναι πιο σημαντικό δεν είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία, αλλά η εμπειρία του χειρουργού που εκτελεί την επέμβαση.
Από τον Χειρουργό Ουρολόγο, Αθανάσιο Βούλγαρη