Αρθροπλαστική Γόνατος

Ροµποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

6 Απριλίου, 2023

Οι εξελίξεις στην Ιατρική τεχνολογία, που αφορούν στην απεικόνιση, τα χειρουργικά εργαλεία και τα εμφυτεύσιμα υλικά, οδήγησαν στην ανάπτυξη της ρομποτικής χειρουργικής. Σήμερα, η εφαρμογή της στην Ορθοπαιδική, δίνει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν με υψηλή ακρίβεια, την επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος, την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Θεόφιλος Δημητριάδης, μας μιλά για τη διαδικασία της επέμβασης και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, σε σχέση με τη γνωστή μέχρι τώρα, αρθροπλαστική.

Ποια είναι η διαδικασία του χειρουργείου;

Στη συμβατική τεχνική χρησιμοποιούνται μηχανικά εργαλεία, όπως μεταλλικοί οδηγοί για τον σχεδιασμό της επέμβασης. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι αναγκαίοι υπολογισμοί, για το πού ακριβώς πρέπει να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα, να έχουν έναν βαθμό υποκειμενικότητας.

Αντίθετα, στη ρομποτική χειρουργική για τον σχεδιασμό της επέμβασης, με τη χρήση της τρισδιάστατης απεικόνισης και της πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο, ο χειρουργός συλλέγει τις απαραίτητες πληροφορίες, για την εφαρμογή των υλικών στην ιδανικότερη θέση. Επίσης, για την εκτέλεση της επέμβασης, τα ρομποτικά εργαλεία που είναι συνδεδεμένα με τον υπολογιστή παίρνουν συνεχώς πληροφορίες για την κίνησή τους στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, αφαιρούνται με μεγάλη ακρίβεια τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης, χωρίς να τραυματίζονται οι υγιείς ιστοί.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής;

Τα άμεσα πλεονεκτήματα αφορούν στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, αλλά προκύπτουν και μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών για το τελικό αποτέλεσμα και διασφάλιση μεγάλης διάρκειας βιωσιμότητας των υλικών.

Μικρότερο χειρουργικό τραύμα. Ο χειρουργός, με τις πληροφορίες που αντλεί από το ρομποτικό σύστημα και με τη βοήθεια των ρομποτικών εργαλείων, πετυχαίνει τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών. Συνεπώς, απαιτείται μικρότερη παρέμβαση στα οστά, τους μύες και τους συνδέσμους της άρθρωσης και λιγότερος χρόνος για την επούλωσή τους.

Βελτιωμένη εφαρμογή της τεχνητής πρόθεσης. Είναι δεδομένο ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Με τη ρομποτική αρθροπλαστική, ο χειρουργός μπορεί εξατομικευμένα να προβλέψει τη λειτουργία της τεχνητής άρθρωσης και να εφαρμόσει τα υλικά στον κάθε ασθενή ξεχωριστά, με ιδανικό τρόπο. Αυτό μπορεί να δώσει στον ασθενή με την τεχνητή άρθρωση πιο φυσιολογική αίσθηση, κίνηση και βάδιση.

Επιτάχυνση της αποκατάστασης. Μείωση των αναγκών για χορήγηση ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων και για μετάγγιση. Άμεση κινητοποίηση με ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Μειωμένος χρόνος νοσηλείας από 1 έως 2 ημέρες.

Κλείνοντας, τι θα λέγατε στους αναγνώστες μας;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Η ρομποτική χειρουργική λόγω του μικρότερου χειρουργικού τραύματος και της άμεσης κινητοποίησης φαίνεται ότι κάνει την αρθροπλαστική γόνατος ακόμα πιο ασφαλή, με την προϋπόθεση πως πραγματοποιείται από εξειδικευμένους, στη ρομποτική χειρουργική, ιατρούς και σε Νοσοκομείο που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η τεχνολογία δεν αντικαθιστά τον χειρουργό, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσει άριστο αποτέλεσμα με ταχεία αποκατάσταση του ασθενούς.

Η ρομποτική αρθροπλαστική εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των υλικών, πράγμα που επιτυγχάνεται από την ακρίβεια στην τοποθέτηση των υλικών και στην εξατομικευμένη εφαρμογή τους. Με αυτόν τον τρόπο και με τη χρήση των σύγχρονων υλικών διασφαλίζεται μεγάλη διάρκεια ζωής των προθέσεων.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Θεόφιλο Δημητριάδη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Αρθροπλαστική Γόνατος Ροµποτική Αρθροπλαστική Γόνατος - Οι εξελίξεις στην Ιατρική τεχνολογία, που αφορούν στην απεικόνιση, τα χειρουργικά εργαλεία και τα εμφυτεύσιμα υλικά, οδήγησαν στην ανάπτυξη της ρομποτικής χειρουργικής. Σήμερα, η εφαρμογή της στην Ορθοπαιδική, δίνει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν με υψηλή ακρίβεια, την επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος, την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός […]