Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος Ταχείας Αποκατάστασης

ΚΟΥΓΙΑΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

27 Φεβρουαρίου, 2022

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μία φλεγμονώδης πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτική φθορά της άρθρωσης με αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή της. Μπορεί να είναι εκφυλιστική, μετατραυματική, κληρονομική ή και ρευματοειδής.

ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ Μιχάλης Κουγιάλης, έχει εξειδικευθεί στην Ελάχιστα Επεμβατική Ρομποτική Αρθροπλαστική Ταχείας Αποκατάστασης στο Royal Orthopeadic Hospital στην Αγγλία και μας εξηγεί τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε σήμερα την οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα.

– Τι συμπτώματα παρουσιάζει η οστεοαρθρίτιδα γόνατος, γιατρέ;

Τα γόνατα είναι μία από τις βασικές αρθρώσεις του σώματός μας που προσβάλλεται συχνότερα, λόγω της καταπόνησης αλλά και της κακής χρήσης. Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο πόνο στο γόνατο, οίδημα και δυσκαμψία που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να παρουσιαστούν σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την διάρκεια της νύχτας με συνέπειες στην ποιότητα ζωής (χρόνιος πόνος, κατάθλιψη).

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Η Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως ηλικίας ή βαρύτητας της νόσου. Η χρήση του Ρομποτικού πλοηγού με εξατομικευμένες παραμέτρους εγγυάται την ανατομική και συνδεσμική διόρθωση της άρθρωσης και την εξάλειψη του παράγοντα ανθρωπίνου λάθους. Η άριστη ευθυγράμμιση του ανατομικού άξονα της άρθρωσης με την χρήση του Ρομποτικού πλοηγού εγγυάται τη μακροβιότητα των εμφυτευμάτων και την αποφυγή νέου χειρουργείου στο μέλλον.

Σκοπός της επέμβασης είναι να ανακουφίσει τον πόνο, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του ασθενούς και να προσφέρει γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτεί η σύγχρονη ζωή. Η Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι βέβαια μια επέμβαση που πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά από εξειδικευμένους Ορθοπαιδικούς.

– Πώς γίνεται η επέμβαση και πώς η επιλογή των εμφυτευμάτων;

Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Δια μέσου αυτής της τομής αποφεύγεται η διαταραχή των μαλακών μορίων και του τένοντα του τετρακέφαλου. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες πολύ γρήγορη (οδήγηση, σκαλοπάτια, άθληση).

Η επιλογή των εμφυτευμάτων είναι εξατομικευμένη με σκοπό να προσομοιάζουν τη φυσιολογική κίνηση της αρθρώσεως του κάθε ασθενούς. Βάσει του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδιασμού και προσομοίωσης του χειρουργείου o ιατρός επιλέγει τη χρήση των εμφυτευμάτων για κάθε ασθενή με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της άρθρωσης του. Τα εμφυτεύματα είναι φτιαγμένα από ανενεργά υλικά συμβατά με το ανθρώπινο σώμα και έτσι δεν προκαλούν τοπική αντίδραση ή απόρριψη από τον ασθενή.

– Γιατί πλεονεκτεί αυτή η μέθοδος;

Με την Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος Ταχείας Αποκατάστασης έχουμε καταρχάς ένα αναίμακτο, ατραυματικό χειρουργείο 40-60 λεπτών. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί να βαδίσει την ίδια μέρα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική (περιοχική) αναισθησία και η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί έως 24 ώρες. Δεν χρειάζεται ο ασθενής περιπατητήρα τύπου «Π», ούτε μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία. Δεν έχουμε μετεγχειρητικές επιπλοκές λόγω της γρήγορης κινητοποίησης και δεν απαιτείται η χρήση καθετήρα ή παροχέτευσης. Κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο, ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί με άνεση και να βαδίσει ανεξάρτητα χωρίς την χρήση περιπατητικών βοηθημάτων.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Δρ Μιχάλη Κουγιάλη

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 214063369 min 1 Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος Ταχείας Αποκατάστασης - Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μία φλεγμονώδης πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτική φθορά της άρθρωσης με αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή της. Μπορεί να είναι εκφυλιστική, μετατραυματική, κληρονομική ή και ρευματοειδής. O ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ Μιχάλης Κουγιάλης, έχει εξειδικευθεί στην Ελάχιστα Επεμβατική Ρομποτική Αρθροπλαστική Ταχείας Αποκατάστασης στο Royal Orthopeadic Hospital στην Αγγλία και μας εξηγεί τον τρόπο που […]