cancer02.jpg

Ρομποτική Ουρολογία: Αξία για την υγεία σε προσιτό κόστος!

ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

12 Απριλίου, 2016

Η πρώτη ρομποτική ριζική προστατεκτομή στο κόσμο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης το 2000. Το κόστος όμως των ρομποτικών επεμβάσεων πριν 15 χρόνια ήταν τόσο μεγάλο ώστε και στο γερμανικό σύστημα υγείας να μην μπορεί η ρομποτική χειρουργική να βρει την απήχηση που της άξιζε.

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης/Γερμανίας, εξειδικεύτηκε, παράλληλα με την ρομποτική, στην λαπαροσκοπική Ουρολογία, η οποία είναι μεν ελάχιστα επεμβατική και φθηνότερη επέμβαση αλλά δεν έχει τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής.

Παίρνοντας την ιδέα της ρομποτικής χειρουργικής κατάφεραν οι Αμερικανοί να την εξελίξουν παραπέρα και να πλουτίσουν την παγκόσμια εμπειρία με τα εξής συμπεράσματα:

  1. Η ρομποτική επέμβαση είναι μεν ακριβότερη από την ανοιχτή αλλά αν λάβει κανείς υπόψιν του το συνολικό κόστος νοσηλείας και πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών τότε η ρομποτική είναι φθηνότερη γιατί ο χρόνος νοσηλείας είναι συντομότερος και οι πιθανότητες επιπλοκών ελάχιστες.
  1. Το κόστος σχετίζεται με την εμπειρία του χειρουργού, αφού ένα ρομποτικό χειρουργείο που διενεργείται σε μία ώρα χωρίς μεταγγίσεις και επιπλοκές κοστίζει λιγότερο από ένα αντίστοιχο ρομποτικό που διαρκεί 2 ή 3 ώρες. Εδώ δεν συνυπολογίζεται δυστυχώς η ταλαιπωρία του ασθενούς!
  1. Όσες περισσότερες ρομποτικές επεμβάσεις γίνονται σε ένα κέντρο τόσο το κόστος πέφτει γιατί το κόστος απόσβεσης και συντήρησης του ρομποτικού συστήματος επιμερίζεται σε περισσότερους ασθενείς και ελαττώνεται.

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας όταν η ρομποτική χειρουργική άρχιζε να βιώνει την αποδοχή που της άξιζε παγκοσμίως, ήρθε και στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2006, το πρώτο ρομποτικό σύστημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δρ. Πουλάκης, έχοντας την εμπειρία της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, μετακόμισε πίσω στην χώρα του και τον Οκτώβριο του 2006 πραγματοποίησε την πρώτη στην Ελλάδα ρομποτική ριζική προστατεκτομή για την θεραπεία καρκίνου του προστάτη.

Ο κ. Πουλάκης έχοντας 9 χρόνια ρομποτικής εμπειρίας στην Ελλάδα και μετρώντας περισσότερες από 2.700 ρομποτικές επεμβάσεις συγκεντρώνει μακράν την μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες βλέποντας τα οφέλη της ρομποτικής Ουρολογίας καλύπτουν πλήρως τα κόστη. Πως όμως μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που έχει σκοπό το “νόμιμο κέδρος” καλύπτει οικονομικά μία ακριβότερη επέμβαση; Όπως οι γιατροί έτσι και οι ασφαλιστικές εταιρείες έκαναν τις μελέτες τους και αποδείχθηκε ότι η ρομποτική επέμβαση είναι μεν ακριβότερη αλλά η νοσηλεία σημαντικά φθηνότερη. Προκρίνουν την ρομποτική επειδή απλά τους συμφέρει!

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου τα κρατικά ταμεία καλύπτουν πλήρως τις ρομποτικές επεμβάσεις, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης οι ρομποτικές επεμβάσεις δεν καλύπτονται πλήρως από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ η κοινωνική ευαισθησία του Χειρουργού και της διοίκησης του Ιδιωτικού Νοσοκομείου παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Ο κ. Πουλάκης σε συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου Metropolitan καθιέρωσαν τα πλέον οικονομικά πακέτα για την κάλυψη των ρομποτικών επεμβάσεων έτσι ώστε η ρομποτική χειρουργική να γίνει προσιτή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του δοκιμαζόμενου από την οικονομική κρίση πληθυσμού της πατρίδας μας που διαθέτει μόνο κρατική ασφάλεια περίθαλψης.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

img_0416.jpg Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ - Έχουν περάσει 18 χρόνια από τη πρώτη ρομποτική ουρολογική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία, εκεί που είναι καθηγητής ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, και αφορούσε τον καρκίνο του προστάτη (ρομποτική ριζική προστατεκτομή). Έκτοτε, η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία επεκτάθηκε, αποτελώντας σήμερα την «χρυσή» επιλογή για την πλειονότητα […]
karkinos-prostati-1.jpg ΝΕΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ - Η παρακολούθηση των ασθενών μετά από ριζική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη ( Ρομποτική ριζική προστατεκτομή ή/και εξωτερική ακτινοβολία), έγκειται εν πολλοίς στην τακτική μέτρηση του PSA.Ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς και κυρίως σε αυτούς που αρχικά διεγνώσθησαν με επιθετικότερη μορφή προστατικού καρκίνου μπορεί να συμβεί υποτροπή της νόσου. Το πρώτο σημάδι της υποτροπής είναι […]
poulakis.jpg Επιτυχής πρωτοποριακή ουρολογική επέμβαση από Έλληνα χειρουργό - Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα επέμβαση ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής σε ασθενή που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε μεταμόσχευση νεφρού. Η σπάνια αυτή επέμβαση είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη, Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας, Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής και […]
27122012122252.jpg Πρόπτωση Μήτρας - Πρόπτωση μήτρας είναι μία πάθηση κατά την οποία η γυναικεία μήτρα χαλαρώνει και γλιστράει έξω από την φυσιολογική της θέση. – Η μήτρα μπορεί να γλιστρήσει αρκετά και να πέσει μερικώς μέσα στον κόλπο δημιουργώντας έναν αισθητό όγκο ή μάζα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μερική πρόπτωση. – Σε σοβαρότερες περιπτώσεις – γνωστές και σαν πλήρη […]
cancer02.jpg Ρομποτική Ουρολογία: Αξία για την υγεία σε προσιτό κόστος! - Η πρώτη ρομποτική ριζική προστατεκτομή στο κόσμο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης το 2000. Το κόστος όμως των ρομποτικών επεμβάσεων πριν 15 χρόνια ήταν τόσο μεγάλο ώστε και στο γερμανικό σύστημα υγείας να μην μπορεί η ρομποτική χειρουργική να βρει την απήχηση που της άξιζε. Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης/Γερμανίας, εξειδικεύτηκε, παράλληλα με […]