Η Ειδική Χειρουργός Παχέος Εντέρου, Δρ Θάλεια Πετροπούλου μας ενημερώνει για τις δυνατότητες της ρομποτικής κολεκτομής, τον τρόπο που πραγματοποιείται και τα συντριπτικά οφέλη των ασθενών από αυτή τη μέθοδο.
Τι είναι η κολεκτομή και πότε επιβάλλεται;
Κολεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου (ή/και του ορθού) και των λεμφαδένων που παροχετεύουν την περιοχή, όταν αναπτυχθούν καταστάσεις που χρήζουν απαραίτητα της χειρουργικής τους εξαίρεσης.
Πραγματοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων του παχέος εντέρου/ορθού, όπως καρκίνου, εκκολπωματίτιδας, φλεγμονωδών παθήσεων (όπως η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα), αποφράξεων του εντέρου και άλλων καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και απαιτούν χειρουργική εξαίρεση.
Γιατί η ρομποτική κολεκτομή θεωρείται η πιο εξελιγμένη μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής;
Η ρομποτική κολεκτομή μας επιτρέπει να χειρουργούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία και έλεγχο, σε σχέση με την κλασική λαπαροσκόπηση. Στη ρομποτική κολεκτομή ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τμήμα, ή ολόκληρο το παχύ έντερο, μέσω μερικών μικρών οπών λίγων χιλιοστών, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος Da Vinci. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεχνικά δύσκολες επεμβάσεις, που θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνουμε με τις κλασικές παραδοσιακές μεθόδους.
Επιπλέον, συνδυάζοντάς την με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (Αrtificial Ιntelligence) και της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) μπορούμε να προσωποποιήσουμε τις επεμβάσεις, κάνοντας τρισδιάστατη ανασύσταση των αγγείων του κάθε ασθενή και στη συνέχεια με ασφάλεια να πραγματοποιήσουμε ριζικούς λεμφαδενικούς καθαρισμούς, όπου στους ασθενείς με καρκίνο -ανάλογα με το στάδιο της νόσου- μπορούν να αυξήσουν την επιβίωση κατά 10-17%.
Πώς γίνεται το χειρουργείο;
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός κάθεται στην κονσόλα και χειρουργεί με τη βοήθεια ειδικών τηλεχειριστηρίων που μιμούνται και μεταφέρουν με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις του, διορθώνοντας ταυτόχρονα τον τρόμο. Έτσι, κινούνται οι ρομποτικοί βραχίονες στους οποίους συνδέονται τα ρομποτικά εργαλεία, τα οποία είναι αρθρωτά και ακολουθούν τις κινήσεις του καρπού (wristed articulated instruments). Λόγω της μεγάλης ευελιξίας κίνησης, οι χειρουργικοί χειρισμοί είναι πολύ ελεγχόμενοι και ακριβείς (Focused precision surgery).
Ο χειρουργός βλέπει μέσω μιας κάμερας, υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατη εικόνα, μεγεθυμένη κατά 10 φορές. Είναι σαν να βρισκόμαστε μέσα στο σώμα του ασθενή και βλέπουμε δομές που δε μπορούμε να δούμε με καμία άλλη μέθοδο. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία ενδοσωματικές αναστομώσεις και να κάνουμε ριζικούς λεμφαδενικούς καθαρισμούς, που θα ήταν πολύ δυσκολότερο εάν τις κάναμε με τις κλασικές παραδοσιακές μεθόδους.
Τι είναι η ρομποτική τεχνολογία “firefly’’ που χρησιμοποιείτε στο χειρουργείο;
Είναι απεικόνιση φθορισμού που προσφέρει οπτικοποίηση πέρα από το ανθρώπινο μάτι, για να αναδείξει καθαρά τη ροή του αίματος στο παχύ έντερο και την αιμάτωση των ιστών, ώστε να έχουμε πιο ασφαλείς αναστομώσεις.
Συμπερασματικά, εάν θέλαμε να συγκεντρώσουμε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, ποια είναι αυτά;
- Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
- Λιγότερες επιπλοκές
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
- Μικρότερες τομές
- Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές λειτουργίες
- Μικρότερη απώλεια αίματος
- Λιγότερες λοιμώξεις τραύματος
- Μείωση των μόνιμων στομίων (παρά φύση έδρα)
- Καλύτερη στυτική λειτουργία και λιγότερα προβλήματα ούρησης
- Ογκολογικά οφέλη και αύξηση της επιβίωσης με βελτίωση ποιότητας ζωής
Από την Δρ Θάλεια Πετροπούλου, Ειδικό Χειρουργό Παχέος Εντέρου (www.petropoulou-robotics.gr)