Rezum: Πρωτοποριακή μέθοδος για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

26 Νοεμβρίου, 2021

Ο προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Από το κέντρο του προστάτη περνάει ένα τμήμα της ουρήθρας και σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους του (διόγκωση του προστάτη), αποφράσσεται η ουρήθρα με αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων κατά την ούρηση.

Η κατάσταση αυτή καλείται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ Χρήστος Κομνηνός, μας μιλάει για αυτήν.

– Πώς καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, υπάρχουν συμπτώματα;

Υπάρχουν συμπτώματα κατά την ούρηση, όπως: δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση, ελάττωση της δύναμης της ροής των ούρων και μείωση της ακτίνας αυτών, παράταση του χρόνου ούρησης, αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, ακράτεια των ούρων ή ακόμα και πλήρης αδυναμία ούρησης (επίσχεση). Επιπλέον συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η νυχτερινή έγερση για ούρηση, η ξαφνική επιθυμία για ούρηση, η δυσφορία και ο υπερηβικός πόνος. Τα συμπτώματα αυτά αντιμετωπίζονται αρχικά με φαρμακευτική αγωγή, επ’αόριστον και σε πιο προχωρημένα στάδια με τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.

– Όταν τα φάρμακα δεν «λειτουργούν», προχωράτε σε χειρουργική επέμβαση. Με ποιο τρόπο διενεργείται αυτή;

Η πιο σύγχρονη επιλογή θεραπευτικής παρέμβασης είναι η μέθοδος Rezum και χρησιμοποιείται για να απαλλάξει τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα που εμφανίζει κατά την ούρηση, να απελευθερώσει την απόφραξη της ουρήθρας και να μειώσει το μέγεθος του προστάτη.Με αυτή τη μέθοδο εισάγεται διά του στομίου της ουρήθρας και μέσα στην ουρήθρα η συσκευή Rezum, η οποία με τη χρήση βελόνης παρακεντά τον προστάτη και απελευθερώνει σωματίδια νερού σε υψηλές θερμοκρασίες που εξαχνώνουν (λιώνουν) τον προστατικό ιστό. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με μέθη (καταστολή) ή με τοπική αναισθησία και δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά. Ο προστατικός ιστός στη συνέχεια αποπίπτει σιγά-σιγά και η διαδικασία απόπτωσης μπορεί να πάρει από μερικές εβδομάδες μέχρι και τρεις μήνες.

– Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Ενδείκνυται για άντρες που παρουσιάζουν διόγκωση του προστάτη πάνω από 30 κυβικά εκατοστά, με ή χωρίς μέσο λοβό και είτε δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, είτε έχουν άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας (πχ. καρδιοπάθειες), είτε δεν θέλουν να υποβληθούν σε επέμβαση που μπορεί να επηρεάσει ενδεχομένως την σεξουαλική τους λειτουργία.

– Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Μιλήστε μας για αυτά.

Η μέθοδος Rezum είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος η οποία μπορεί να γίνει ακόμη και στο εξωτερικό ιατρείο. Έτσι, ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επανέρχεται πλήρως στις δραστηριότητες του. Η βελτίωση των συμπτωμάτων του κατά την ούρηση επιτυγχάνεται σε ένα ποσοστό περίπου 50%, ενώ οι πιθανότητες εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι ελάχιστες. Ένα από τα μειονεκτήματα των υπόλοιπων υπαρχουσών μεθόδων της αντιμετώπισης της υπερπλασίας του προστάτη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παλίνδρομης εκσπερμάτισης, η οποία με τη μέθοδο Rezum μειώνεται σημαντικά.

Μειονεκτήματα της μεθόδου αποτελούν η αδυναμία λήψης προστατικού ιστού για βιοψία, η αυξημένη ενδεχομένως πιθανότητα επανεπέμβασης μελλοντικά, καθώς επίσης και ότι το ποσοστό βελτίωσης των συμπτωμάτων υπολείπεται της κλασικής διουρηθρικής turis προστατεκτομής.
Μετά την επέμβαση με τη μέθοδο Rezum, μπορεί να εμφανιστούν συχνοουρία, επιτακτικότητα για ούρηση, ή επώδυνη ούρηση και εμφάνιση αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα. Είναι ήπια συνήθως, συμπτώματα και υποχωρούν μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Δρ. Χρήστο Κομνηνό

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 735344134 komninos Καρκίνος του Νεφρού: Πλεονεκτήματα της ρομποτικής έξω περιτοναϊκής αντιμετώπισης - Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων και εμφανίζεται συνήθως στην έκτη δεκαετία της ζωής του ατόμου. Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και το κάπνισμα. Ο Δρ Χρήστος Κομνηνός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τονίζει πως κλινικά, οι περισσότεροι […]
MyDoctors shutterstock 1702417429 min 1 Rezum: Πρωτοποριακή μέθοδος για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη - Ο προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Από το κέντρο του προστάτη περνάει ένα τμήμα της ουρήθρας και σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους του (διόγκωση του προστάτη), αποφράσσεται η ουρήθρα με αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων κατά την ούρηση. Η κατάσταση αυτή καλείται καλοήθης υπερπλασία […]