Αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, το καλοκαίρι αποτελεί παραδοσιακά μια υψηλού κινδύνου περίοδος για μια από τις πλέον επώδυνες περιπρωκτικές παθήσεις, τη ραγάδα πρωκτού.
Ο Γενικός Χειρουργός και εξειδικευμένος στις παθήσεις του πρωκτού, Δρ Αλκιβιάδης Παππάς, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού στο Ιατρικό Ψυχικού, εξηγεί ποιοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τη ραγάδα και πώς αυτή μπορεί ιδανικά να αντιμετωπιστεί, τόσο σε αρχικό όσο και σε πιο όψιμο στάδιο.
Τι είναι η ραγάδα πρωκτού και πώς σχετίζεται με τις καλοκαιρινές διακοπές;
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που ο κόσμος μετακινείται αρκετά, κυρίως για τις διακοπές του, αλλάζοντας περιβάλλον αλλά και διατροφή. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να εμφανίζει δυσκοιλιότητα, μια εμπειρία αρκετά οικεία στους περισσότερους από εμάς. Η δυσκοιλιότητα είναι η κύρια αιτία για τη ραγάδα πρωκτού, δηλαδή του τραυματισμού ή του σκισίματος στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτικού σωλήνα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού;
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος, ο οποίος ενεργοποιείται κατά την αφόδευση και μπορεί να κρατήσει για αρκετές ώρες μετά, δίχως η ένταση και η διάρκειά του να εξαρτώνται από το μέγεθος της πληγής. Στη χρόνια νόσο δε, ο πόνος ενδέχεται να εμφανιστεί ακόμα και μία ώρα μετά την κένωση. Παράλληλα με τον πόνο, η ραγάδα πρωκτού προκαλεί καύσο, δηλαδή μια αίσθηση καψίματος κατά την κένωση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από αιμορραγία και κνησμό (φαγούρα).
Πώς αντιμετωπίζεται η ραγάδα πρωκτού;
Σε μεγάλο ποσοστό, περίπου στο 50% των περιπτώσεων, η ραγάδα πρωκτού μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική αγωγή, δηλαδή με αλλαγές στον τρόπο ζωής και ιδιαίτερα στη διατροφή ή τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, αμέσως μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.
Σε πρώιμο στάδιο, η ραγάδα πρωκτού μπορεί να επουλωθεί ακόμα και χωρίς θεραπεία, αρκεί να ρυθμιστούν, με την υπόδειξη ιατρού, οι κενώσεις του εντέρου, να υιοθετηθεί μια πιο υγιεινή διατροφή που θα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς επίσης και να τηρείται καλή υγιεινή στην περιοχή του πρωκτού, με συχνές πλύσεις με χλιαρό νερό. Αν όμως η ραγάδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και καταστεί χρόνια, τότε η αντιμετώπισή της γίνεται πιο δύσκολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου και η συντηρητική αγωγή δεν φέρνει αποτέλεσμα, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές από την έγχυση αλλαντικής τοξίνης (botox) μέχρι τη χειρουργική εκτομή ενός τμήματος του έσω σφιγκτήρα (πλάγια έσω σφιγκτηροτομή). Ωστόσο, η πιο σύγχρονη, ανώδυνη και εν τέλει αποτελεσματική θεραπεία για τη ραγάδα πρωκτού που επιμένει, περιλαμβάνει τη χρήση επουλωτικού laser.
Πώς γίνεται η θεραπεία με επουλωτικό laser και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;
Η συγκεκριμένη μέθοδος διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή, ΧΩΡΙΣ ΣΦΙΓΚΤΗΡΟΤΟΜΗ, δηλαδή δίχως να πειραχτεί ο σφιγκτήρας και οι επιπλοκές που αυτό συνεπάγεται, ενώ αποφεύγονται τυχόν αστοχίες που ενίοτε συνοδεύουν το botox. Αξιοποιώντας τις θεραπευτικές δυνατότητες του laser, η εν λόγω μέθοδος έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμα και σε περιπτώσεις δύσκολων ή/και χρόνιων περιστατικών. Κατά την όλη διαδικασία, ο ιατρός χρησιμοποιεί τη θερμότητα που παράγει το laser για να καθαρίσει την εστία της πληγής από το σαθρό της ιστό και ταυτόχρονα κλείνει τα ανοικτά αγγεία, δηλαδή τις αιμορροΐδες γύρω από τη ραγάδα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για φυσική επούλωση της πληγής, προκαλώντας άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην οικία του την ίδια ημέρα, δίχως να νοσηλευτεί και πάει τουαλέτα δίχως πόνο από την επόμενη της επέμβασης.
Η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού με αποκλειστική χρήση επουλωτικού laser, είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς σε κέντρα που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και ειδικότερα, η κλινική Ψυχικού πρωτοπορούν διαχρονικά στην αντιμετώπιση των περιπρωκτικών παθήσεων, επενδύοντας σταθερά στην ιατρική τεχνολογία και τη διαμόρφωση υπερσύγχρονων υποδομών.