Ένα οδοντιατρικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια είναι η τερηδόνα στο αυχενικό τριτημόριο της ρίζας των δοντιών. Κλινικά, παρουσιάζεται μετά το 30 έτος της ηλικίας των ασθενών και κορυφώνονται ηλικιακά οι βλάβες στην ηλικία των 50-60 ετών.
Πρόκειται για καφέ, μαύρες ή κίτρινες βλάβες στην ένωση δοντιού – ούλου, οι οποίες πολλές φορές δίνουν συμπτώματα πόνου σε κρύα – ζεστά ερεθίσματα και ενοχλούν την καθημερινότητα του ατόμου και δημιουργούν φυσικά αισθητικά προβλήματα.
Το πρόβλημα διογκώνεται με την αύξηση της ηλικίας του ασθενούς λόγω της αύξησης παραμονής των φυσικών δοντιών στον φραγμό με την πρόοδο της οδοντιατρικής επιστήμης και την αύξηση του μέσου χρόνου ζωής των ανθρώπων.
Ως νόσημα είναι γνωστό από τον 17ο αιώνα αφού βρέθηκαν κρανία αρχαίων με βλάβες ίδιες με τον σημερινό αιώνα.
Οι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση τερηδόνων ρίζας είναι η ενεργή περιοδοντίτιδα, συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες που αυξάνουν την ξηροστομία και η ηλικία του ατόμου.
Έρευνες δείχνουν ότι το όριο των 50 ετών είναι επικίνδυνο ώστε να παρουσιαστούν οι βλάβες. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άντρες και οι γομφίοι της κάτω γνάθου είναι τα πιο συχνά δόντια που προσβάλλονται.
Η σταδιακή πάροδος της ηλικίας μειώνει την φυσική κατάσταση των ατόμων και συνεπώς την επιδεξιότητα τους στην στοματική υγιεινή. Η σταδιακή υποχώρηση των ούλων και συνεπώς η έκθεση της επιφάνειας της ρίζας στο στοματικό περιβάλλον έρχεται σε απευθείας επαφή με την τερηδογόνο επίθεση των μικροβίων.
Τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι η χρήση φθορίου και η έμφραξη «σφράγισμα» της πάσχουσα περιοχής.
Το φθόριο σε μορφή επαγγελματικής οδοντόκρεμας στο σπίτι ή οι συστηματικές φθοριώσεις στο οδοντιατρείο θεωρούνται απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται με την χρήση υαλονομερούς κονίας και συνθετικής ρητίνης «λευκό σφράγισμα». Το άλυτο πρόβλημα των συγκεκριμένων αποκαταστάσεων είναι ότι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια και πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά.
Από τον Χειρουργό Οδοντίατρο Παναγιώτη Καρποδίνη, (www.smiledesignltd.gr)