poulakis.jpg

Επιτυχής πρωτοποριακή ουρολογική επέμβαση από Έλληνα χειρουργό

ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

10 Ιανουαρίου, 2017

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα επέμβαση ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής σε ασθενή που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η σπάνια αυτή επέμβαση είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη, Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας, Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan.

Την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν τρεις παρόμοιες επεμβάσεις ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής με εκτεταμένη πυελική λεμφαδενεκτομή σε μεταμοσχευμένους με νεφρό ασθενείς, που έπασχαν από διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Η πρώτη επέμβαση, που διεξήχθη πριν από 3 περίπου χρόνια, αφορούσε έναν άνδρα 65 ετών, στον οποίο, μετά τη ρομποτική ριζική κυστεκτομή, δημιουργήθηκε νέα κύστη από λεπτό έντερο που συνδέθηκε ρομποτικά με την ουρήθρα και τον ουρητήρα του μεταμοσχευμένου νεφρού, ώστε να λειτουργεί όπως μία φυσιολογική ουροδόχος κύστη. Ο συγκεκριμένος ασθενής είναι εγκρατής τρία χρόνια τώρα, διατηρεί τη στυτική του λειτουργία και ζει υγιής, χωρίς καμία ένδειξη υποτροπής ή μετάστασης του καρκίνου.

Οι επόμενες δύο επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από έναν χρόνο και πριν από μία εβδομάδα και αφορούν σε έναν άνδρα 58 ετών και μία γυναίκα 50 ετών, αντιστοίχως. Οι ασθενείς, μετά τη ρομποτική κυστεκτομή, δεν υποβλήθηκαν -λόγω της επέκτασης του καρκίνου- σε δημιουργία νέας κύστης από λεπτό έντερο, αλλά σε ρομποτική δημιουργία ουρητηροειλοστομίας (προσκόλληση-αναστόμωση του ουρητήρα του μεταμοσχευμένου νεφρού στο ένα άκρο τμήματος λεπτού εντέρου που αποκόπηκε από το υπόλοιπο, ενώ το άλλο άκρο προσκολλήθηκε -διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος- στο δέρμα, όπου προσαρμόζεται το λεγόμενο εξωτερικό σακουλάκι για τη συλλογή των ούρων).

Κανένας ασθενής δεν παρουσίασε οποιαδήποτε επιπλοκή, η νεφρική λειτουργία παρέμεινε φυσιολογική και ανεπηρέαστη, κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ούτε υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος, ούτε χρειάστηκε οπιούχα αναλγητικά. Όλοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και εξήλθαν από το Νοσοκομείο σε μόλις 4 με 5 ημέρες μετά την επέμβαση.

Το βασικό είναι ότι οι ασθενείς δεν χρειάστηκε να διακόψουν καθόλου τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία από τη μία πλευρά διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του μεταμοσχευμένου νεφρού, ενώ από την άλλη αυξάνουν την προδιάθεση για αιμορραγίες και λοιμώξεις.

Είναι μία μοναδική επιστημονική και ιατρική εξέλιξη γιατί και τα τρία περιστατικά αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από εξειδικευμένη ομάδα του Νοσοκομείου Metropolitan, που αποτελούνταν εκτός από την Ουρολογική Ομάδα του Δρ. Βασίλη Πουλάκη και από νεφρολόγους εξειδικευμένους στις μεταμοσχεύσεις νεφρών.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι παρόμοια επέμβαση ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής έχει καταγραφεί παγκοσμίως μόνο μία φορά μέχρι σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούσε τη δημιουργία ουρητηροειλεοστομίας (το λεγόμενο σακουλάκι).

Η ρομποτική εμπειρία του Δρ. Βασίλη Πουλάκη σε τρεις μεταμοσχευμένους με νεφρό ασθενείς, καθώς και η δημιουργία σε έναν από αυτούς νέας κύστης από λεπτό έντερο είναι μοναδική παγκοσμίως!

 

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

img_0416.jpg Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ - Έχουν περάσει 18 χρόνια από τη πρώτη ρομποτική ουρολογική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία, εκεί που είναι καθηγητής ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, και αφορούσε τον καρκίνο του προστάτη (ρομποτική ριζική προστατεκτομή). Έκτοτε, η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία επεκτάθηκε, αποτελώντας σήμερα την «χρυσή» επιλογή για την πλειονότητα […]
karkinos-prostati-1.jpg ΝΕΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ - Η παρακολούθηση των ασθενών μετά από ριζική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη ( Ρομποτική ριζική προστατεκτομή ή/και εξωτερική ακτινοβολία), έγκειται εν πολλοίς στην τακτική μέτρηση του PSA.Ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς και κυρίως σε αυτούς που αρχικά διεγνώσθησαν με επιθετικότερη μορφή προστατικού καρκίνου μπορεί να συμβεί υποτροπή της νόσου. Το πρώτο σημάδι της υποτροπής είναι […]
poulakis.jpg Επιτυχής πρωτοποριακή ουρολογική επέμβαση από Έλληνα χειρουργό - Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα επέμβαση ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής σε ασθενή που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε μεταμόσχευση νεφρού. Η σπάνια αυτή επέμβαση είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη, Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας, Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής και […]
27122012122252.jpg Πρόπτωση Μήτρας - Πρόπτωση μήτρας είναι μία πάθηση κατά την οποία η γυναικεία μήτρα χαλαρώνει και γλιστράει έξω από την φυσιολογική της θέση. – Η μήτρα μπορεί να γλιστρήσει αρκετά και να πέσει μερικώς μέσα στον κόλπο δημιουργώντας έναν αισθητό όγκο ή μάζα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μερική πρόπτωση. – Σε σοβαρότερες περιπτώσεις – γνωστές και σαν πλήρη […]
cancer02.jpg Ρομποτική Ουρολογία: Αξία για την υγεία σε προσιτό κόστος! - Η πρώτη ρομποτική ριζική προστατεκτομή στο κόσμο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης το 2000. Το κόστος όμως των ρομποτικών επεμβάσεων πριν 15 χρόνια ήταν τόσο μεγάλο ώστε και στο γερμανικό σύστημα υγείας να μην μπορεί η ρομποτική χειρουργική να βρει την απήχηση που της άξιζε. Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης/Γερμανίας, εξειδικεύτηκε, παράλληλα με […]