Πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

30 Ιουνίου, 2024

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία πρωτοποριακή επέμβαση, για τα παγκόσμια δεδομένα, ρομποτικής αποκατάστασης γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης και θολοπλαστικής, από τον Καθηγητή Χειρουργικής Δρ. Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη και την ομάδα του.

Η πρωτοποριακή επέμβαση διενεργήθηκε με το υπερσύγχρονο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi HD και διήρκησε 13 ώρες, με τον Δρ. Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του, να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ασθενή με διαφραγματοκήλη τύπου 4 διαμέτρου 12 εκ. μέσω της οποίας όλο το στομάχι, μέρος του 12δακτύλου, μέρος του παγκρέατος, το επίπλουν, καθώς και μέρος του παχέος εντέρου βρίσκονταν μέσα στον θώρακα.

Ο ασθενής υπέφερε αρκετά χρόνια από πλήθος συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Έχοντας λάβει
διάφορες ιατρικές γνώμες, του είχαν προταθεί, είτε η συντηρητική αντιμετώπιση είτε το ανοικτό χειρουργείο με τομές στην κοιλιακή χώρα, καθώς και στον θώρακα.

Ο Δρ Κωνσταντινίδης μετά από πλήρη απεικονιστικό έλεγχο και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, προχώρησε σε ρομποτική αποκατάσταση του προβλήματος του ασθενούς μέσω 5 μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα. Σήμερα, ο ασθενής 2 μήνες μετά την επέμβαση είναι ασυμπτωματικός και εμφανίζει μεγάλη βελτίωση στην καρδιο-αναπνευστική του λειτουργία.

Οι εξαιρετικές δυνατότητες του ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi, καθώς και η τεράστια εμπειρία των ιατρών που ξεπερνά τις 5.000 ρομποτικές και 20.000 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του χειρουργείου. Αξίζει να σημειωθεί, στις καλοήθεις παθήσεις του οισοφάγου όπως η Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και η αχαλασία οισοφάγου, η εμπειρία της ομάδας ξεπερνά τις 1.500 επεμβάσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να εξέρχονται του νοσοκομείου την επόμενη μέρα του χειρουργείου.

Λίγα λόγια για τη διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη είναι μία από τις αιτίες της Γαστρο-Οισοφαγικής Παλινδρόμησης ή ΓΟΠ. Στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει μία κυκλοτερής μυϊκή στιβάδα που λέγεται Κατώτερος Οισοφαγικός Σφιγκτήρας (ΚΟΣ), ο οποίος περιβάλλεται από τις μυϊκές ίνες του διαφράγματος. Στα φυσιολογικά άτομα, το διάφραγμα υποβοηθά τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να βρίσκεται συνεχώς σε σύσπαση, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο και χαλαρώνει μόνον, κατά την κατάποση.

Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ενεργεί σαν μία μονόδρομη βαλβίδα, επιτρέποντας τη δίοδο του φαγητού στο στομάχι και όχι το αντίθετο. Στη διαφραγματοκήλη, το οισοφαγικό χίασμα (άνοιγμα των σκελών) του διαφράγματος είναι μεγαλύτερο του κανονικού και επιτρέπει τη μετατόπιση του οισοφάγου προς τον θώρακα, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός και να επιτρέπεται η παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου (Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση). H Θολοπλαστική Nissen (ή θολοπτύχωση, ή αντιπαλινδρομική χειρουργική) φέρει το όνομα της από τον Rudolf Nissen που έκανε την επέμβαση για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 για τη θεραπεία της διαφραγματοκήλης και της παραοισοφαγικής κήλης.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης είναι Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, Governor του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής (CRSA), Καθηγητής κλινικής χειρουργικής (Clinical Professor of Surgery) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (European University Cyprus – EUC), Τακτικό μέλος της Academy of Master Surgeon Educators του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors konstantinidis foto keimenou Πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης - Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία πρωτοποριακή επέμβαση, για τα παγκόσμια δεδομένα, ρομποτικής αποκατάστασης γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης και θολοπλαστικής, από τον Καθηγητή Χειρουργικής Δρ. Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη και την ομάδα του. Η πρωτοποριακή επέμβαση διενεργήθηκε με το υπερσύγχρονο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi HD και διήρκησε 13 ώρες, με τον Δρ. Κωνσταντινίδη και τους […]
MyDoctors Φώτο 2 Κων. Μ Κορυφαίος Ρομποτικός Γενικός Χειρουργός στον κόσμο, βρέθηκε ο Δρ Κωνσταντινίδης! - Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ρομποτικής χειρουργικής βρέθηκε ο Έλληνας χειρουργός του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος βραβεύτηκε από την Intuitive Surgical, ως ο κορυφαίος στον κόσμο γενικός χειρουργός στη ρομποτική χειρουργική. Η αμερικανική εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατασκευάζει τα χειρουργικά ρομποτικά συστήματα Da Vinci, που έχουν φέρει την […]
MyDoctors konstantinidis Καρκίνος του Ορθού: Η Ρομποτική Τεχνολογία στην υπηρεσία της ίασης - Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού, μία πάθηση που πλέον, απασχολεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, παγκοσμίως, τα συμπτώματα που παρουσιάζει, το ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης κυρίως, όμως για τις νέες, αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισής της, μας μιλά ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, […]