απώλεια ακοής

Πρωτεΐνη – «κλειδί» στο αίμα συνδέεται με την απώλεια ακοής

ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ

24 Ιανουαρίου, 2019

Η απώλεια ακοής (ή βαρηκοΐα) είναι το αποτέλεσμα βλάβης στο μέσο ή έσω ους. Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο – κλειδί μιας πρωτεΐνης στην απώλεια της ακοής.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά από έκθεση σε δυνατό θόρυβο τα επίπεδα μιας ειδικής πρωτεΐνης στο αίμα ανιχνεύονται στον έσω ους. Η απώλεια ακοής μπορεί να ξεκινήσει αργά και σταδιακά, αλλά να γίνει αισθητή, αφού έχει γίνει η βλάβη. Κι αυτό, όπως ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ώστε να γίνονται εξετάσεις αίματος, που θα μπορούσαν να προειδοποιούν τα άτομα, που κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους, πριν υποστούν σοβαρές βλάβες.

«Υπάρχουν δύο τύποι βαρηκοΐας, η νευροαισθητήριος και η βαρηκοΐα αγωγιμότητας», μας λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).

Και συνεχίζει: «Τα πιο συχνά αίτια της νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας είναι η γήρανση, ο τραυματισμός του αυτιού, η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, οι ιογενείς λοιμώξεις, τα ωτοτοξικά φάρμακα, η μηνιγγίτιδα, ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος Meniere, όγκοι του ακουστικού νεύρου, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπέρταση.

Τα πιο συνήθη αίτια της βαρηκοΐας αγωγιμότητας είναι οι λοιμώξεις του μέσου ωτός, ο τραυματισμός του τυμπάνου, η συσσώρευση βύσματος, η απεξάρθρωση των ακουστικών οσταρίων, η ωτοσκλήρυνση και οι ανατομικές ανωμαλίες, καθώς και οι όγκοι».

Η χρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα, όπως και ορισμένα φάρμακα. Η σισπλατίνη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπαγών όγκων, και η γενταμικίνη, ένα αντιβιοτικό αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση ευρέος φάσματος βακτηριακών λοιμώξεων, είναι γνωστό ότι είναι ωτοτοξικά φάρμακα.

Όμως, δεν θα χάσουν την ακοή τους όλοι οι ασθενείς, που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτά τα φάρμακα. Επιπλέον και τα δύο αυτά φάρμακα και άλλα γνωστά για την πρόκληση βλάβης στην ακοή εξακολουθούν να συνταγογραφούνται, όταν οι γιατροί κρίνουν ότι τα πιθανά οφέλη τους υπερτερούν του κινδύνου. Εννοείται ότι διακόπτονται, εάν παρουσιαστεί πρόβλημα στην ακοή.

Ο καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ Kourosh Parham δήλωσε σχετικά: «Επί του παρόντος, μπορείτε να αναγνωρίσετε την απώλεια ακοής μόνο μετά την εμφάνισή της. Επειδή δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αυτό είναι ένας καταστροφικός περιορισμός».

Ο Dr Parham και οι συνεργάτες του συνεργάζονται με γαλλική φαρμακευτική εταιρία, για να αναπτύξουν μια εξέταση αίματος, που μπορεί να προειδοποιήσει τους ασθενείς και τους γιατρούς τους για πρόωρη βλάβη στο εσωτερικό αυτί, πριν η απώλεια ακοής γίνει αισθητή.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Hearing Research, τα επίπεδα prestin, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στα κύτταρα του έσω ωτός, αυξάνονται έντονα, όταν τα κύτταρα αυτά καταστραφούν και αρχίσουν να πεθαίνουν.
«Η διάγνωση πραγματοποιείται με έναν πλήρη ακοολογικό έλεγχο, που περιλαμβάνει ακοόγραμμα, τυμπανομετρία και σε κάποιες περιπτώσεις ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους. Αρκετές φορές είναι απαραίτητη και κάποια απεικονιστική εξέταση, αξονική ή μαγνητική, για την ολοκληρωμένη διαγνωστική αξιολόγηση του ασθενούς», εξηγεί η κα Παταρίδου.

Η πρωτεΐνη prestin βρίσκεται στα έξω τριχωτά κύτταρα του κοχλία. Τα έξω τριχωτά κύτταρα χρησιμεύουν ως ενισχυτές. Η εν λόγω πρωτεΐνη ανταποκρίνεται στα ηχητικά κύματα και λειτουργεί σαν μικρός μυς και κάνει τα κύτταρα να φαίνονται σαν να «χορεύουν». Ο «χορός» των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία αλλάζει το σχήμα της μεμβράνης στο εσωτερικό αυτί, ενισχύοντας τον ήχο.

Επειδή η prestin δεν βρίσκεται σε κανένα άλλο μέρος του σώματος, τα αυξημένα επίπεδά της στο αίμα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν βλάβη στα έξω τριχωτά κύτταρα στο αυτί. Και αυτό ακριβώς διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα, όταν εξέθεσε τα τρωκτικά σε πολύ δυνατούς θορύβους και στη συνέχεια μέτρησε τα επίπεδα της prestin στο αίμα. Ένα παρόμοιο εύρημα αναφέρθηκε πέρυσι μετά την έκθεση των ποντικών σε σισπλατίνη.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα είναι να δουν οι επιστήμονες, αν αυτό συμβαίνει και στους ανθρώπους. Θέλουν να συνεργαστούν με ογκολόγους, που θεραπεύουν πολλούς ασθενείς με σισπλατίνη.

Οι ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν τα επίπεδα της ακοής τους πριν ξεκινήσουν να λαμβάνουν το φάρμακο και στη συνέχεια περιοδικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Οποιοσδήποτε, του οποίου τα επίπεδα της prestin στο αίμα εντοπίζονται στην ακίδα του έσω ωτός, θα μπορούσε να εξεταστεί για πρώιμα συμπτώματα απώλειας ακοής και να μεταπηδήσει σε άλλο αντικαρκινικό φάρμακο.

Η συνεργασία με στρατιωτικούς, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε δυνατούς θορύβους, θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην έρευνα.
«Είναι σημαντικό ότι η έρευνα προχωράει και οι επιστήμονες ασχολούνται με αυτά τα θέματα, που είναι μείζονα για την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων», καταλήγει η κυρία Ανατολή Παταρίδου.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

man-with-earache-is-holding-his-aching-ear-body-royalty-free-image-1604596031_.jpg Ακοή: Ποια είναι η Νο1 απειλή; - Άνθρωποι, αυτοκίνητα, μηχανές, μουσικές, τσακωμοί και εντάσεις στη δουλειά, στο σπίτι, έργα στους δρόμους. Οι θόρυβοι της πόλης δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε και μας ξεκουφαίνουν… κυριολεκτικά. Οι ειδικοί συμφωνούν. Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία των αυτιών μας. Ειδικότερα, μελέτες καταδεικνύουν ότι η έκθεση σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου μέσα από διάφορα χόμπι, όπως […]
16_sel.jpg Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΩΡΛ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ – ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑΣ - Ο προληπτικός έλεγχος στην ιατρική παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των παθήσεων και ειδικά του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα, που τα τελευταία χρόνια έχουν ανησυχητική αύξηση. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του επιθηλίου της μύτης που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού έναντι κάποιων […]
05ef5907308f1002ad7cea6583596cfa_xl.jpg Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: Τα πιο συχνά προβλήματα και οι τρόποι προστασίας - Κάθε άνθρωπος έχει φωνή, μοναδική στον κόσμο. Η ομιλία μας βοηθάει σε έναν σημαντικό βαθμό να επικοινωνούμε με τους άλλους.Παγκόσμια Ημέρα Φωνής σήμερα και αποτελεί μια ευκαιρία να μάθουμε πώς να την προφυλάσσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, εάν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Γιατί μπορεί μια βραχνή φωνή να είναι αισθησιακή, αλλά πιθανόν να σηματοδοτεί πλείστα […]
disfagia-1030x687-1.jpg Σιελογόνοι αδένες: Τα πιο συχνά προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται - Οι σιελογόνοι αδένες εντοπίζονται γύρω από το στόμα και τον λαιμό. Είναι αδένες, που εκκρίνουν σάλιο, συμβάλλοντας έτσι στην εφύγρανση των ιστών του στόματος, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής (βασική λειτουργία πλύσης ούλων και δοντιών), στην ομιλία, στην προετοιμασία των τροφών για καλή μάσηση, στη λειτουργία της γεύσης και στη λειτουργία της πέψης. Οι […]
img1398_3aba57160ca556879d3f543de86e38ef.jpg ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ - Μικρόβια, υγρασία, παχυσαρκία και τρόπος διατροφής αποτελούν βασικούς παράγοντες της ιγμορίτιδας. Δεν χρειάζεται πλέον να υποφέρετε: Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, που οφείλεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής, και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή […]
xapia-xeria-antibiotika-pafsipona-nea.jpg Κατάχρηση Αντιβιοτικών: Πώς σχετίζεται με την αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού - Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου) σήμερα και η ιατρική κοινότητα επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, που σε κάποιες χώρες φθάσαμε να τα παίρνουμε σαν… καραμέλες.Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους τον χρόνο […]
rinorragia.jpg Αιμορραγία από τη μύτη και το στόμα: Πότε πρέπει να ανησυχούμε - Η αιμορραγία από τη μύτη αφορά σε μικρά ή και σε πολύ μεγαλύτερα αγγεία της μύτης και είναι κάτι που, όταν συμβαίνει, προκαλεί φόβο, ιδιαίτερα σε παιδιά και σε ηλικιωμένους. Ωστόσο είναι κάτι που γίνεται συχνά και σπάνια είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε, η ρινορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και εύκολα.Να σημειωθεί […]
masked-kid-678x381-1.jpg Μάσκα στα σχολεία: Πώς να πείσουμε τα μικρά παιδιά να τη φορούν - Λίγα 24ωρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς οι ειδικοί πασχίζουν να πείσουν τους αμφισβητίες ότι η μάσκα προστατεύει από τον κορωνοϊό Sars Cov 2. Την ίδια ώρα πολλοί γονείς παιδιών μικρότερης ηλικίας κυρίως, προσπαθούν να τα μυήσουν στις νέες συμπεριφορές υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να τηρούν τους κανόνες στο σχολικό περιβάλλον […]
6ae3a2af5e94520aa268b398eeb0734c.jpg Τι προβλήματα δημιουργεί το στραβό ρινικό διάφραγμα; - Συνήθως για το ροχαλητό και για την υπνική άπνοια ενοχοποιούνται τα παραπανίσια κιλά. Όμως δεν είναι μόνο αυτά που επηρεάζουν, έχοντας αυτές τις επιπτώσεις. Η σκολίωση του διαφράγματος (γνωστή ως στραβό διάφραγμα) δυσχεραίνει την αναπνοή -συχνά σε μεγάλο βαθμό- κάνοντας τον ασθενή να αναπνέει από το στόμα.Το ρινικό διάφραγμα είναι το τμήμα εκείνο, που στηρίζει […]
unnamed-5.jpg Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Στόχος οι νέοι - Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καπνίσματος την Κυριακή 31 Μαΐου τα «φώτα» πέφτουν στους νέους και στο πώς μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα ή, ιδανικά, να μην το αρχίσουν καν.«Είσαι νέος, νιώθεις ότι στύβεις τη ζωή με τα χέρια σου, ότι είσαι άτρωτος. Σε τραβάει η ένταση, η περιπέτεια. Είσαι, λοιπόν, το καλύτερο θύμα για τις […]