Προσθετική αποκατάσταση με εμφυτεύματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΔΑΒΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

5 Ιουνίου, 2024

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταλήξει ότι για τη διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής και την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης είναι απαραίτητη η καλή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, η οποία επιτυγχάνεται με την ύπαρξη όλων των δοντιών μέσα στη στοματική κοιλότητα. Τις παλαιότερες δεκαετίες για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών χρησιμοποιούνταν γέφυρες, οι οποίες όμως είχαν σαν μειονέκτημα ότι έπρεπε να παρασκευαστούν τα παρακείμενα δόντια. Σε περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις δε, η θεραπεία ήταν μόνο μερικές ή ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες, που δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή και ελαττώνουν τη μασητική δύναμη. Η εισαγωγή των εμφυτευμάτων στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη, έλυσε αυτό το πρόβλημα και έτσι ελλείψεις μεμονωμένων, περισσότερων, αλλά και όλων των δοντιών στο στόμα μπορούν να αποκατασταθούν με την τοποθέτηση οδοντικών οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων.

Η Οδοντίατρος Δέσπω Δάβαρη απαντά στις συνήθεις ερωτήσεις των ασθενών.

Από τι υλικό κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από κράμα τιτανίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι πλήρως συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν σε προσθετική αποκατάσταση με εμφυτεύματα;

Είναι πολύ λίγες οι κατηγορίες ασθενών για τους οποίους υπάρχει αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατες καρδιολογικές επεμβάσεις, σε ακτινοβόληση της περιοχής και ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη. Μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τοπικούς αιτιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων, όπως είναι η περιοδοντική νόσος (περιοδοντίτιδα), η οποία θα πρέπει να έχει θεραπευτεί πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Συνήθειες όπως ο βρουξισμός (ο ασθενής τρίζει τα δόντια του) και το κάπνισμα έχουν αποδειχθεί ότι, αν και δεν αποτελούν αντένδειξη, επηρεάζουν δυσμενώς την επιτυχία των εμφυτευμάτων.

Σαν κανόνας ισχύει ότι ο θεράπων οδοντίατρος μετά τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, κλινικής εξέτασης και ακτινογραφικού ελέγχου αποφασίζει αν ο ασθενής είναι υποψήφιος για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Αν υπάρχουν πολλά ελλείποντα δόντια πρέπει να τοποθετηθούν και ίσα σε ποσότητα εμφυτεύματα;

Όχι, γίνονται γέφυρες μεταξύ των εμφυτευμάτων με αποτέλεσμα λιγότερα εμφυτεύματα να αποκαθιστούν περισσότερα δόντια. Ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν εξαρτάται από την ανάλυση του στοματογναθικού συστήματος, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης μασητική ικανότητα του ασθενούς.

Είναι πολύωρη και επώδυνη διαδικασία, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Κατ’ ουδένα τρόπο. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, η οποία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο περιοδοντολόγο ή γναθοχειρουργό, διαρκεί περίπου 15 λεπτά για το κάθε εμφύτευμα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν πονάει. Μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Πόσο σύντομα μπορεί μετά το χειρουργείο να τοποθετηθεί η προσθετική αποκατάσταση;

Η τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης μετά από το χειρουργείο των οδοντικών εμφυτευμάτων, συνήθως γίνεται μετά από τρεις με τέσσερις μήνες, ώστε το εμφύτευμα να οστεοενσωματωθεί. Υπάρχει βεβαίως και η δυνατότητα της άμεσης φόρτισης εμφυτευμάτων (δόντια σε μία ημέρα), η οποία γίνεται εντός 72 ωρών μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Ποιος ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για την άμεση φόρτιση αποφασίζεται από τη συνεργασία εξειδικευμένου χειρουργού και προσθετολόγου.

Η μασητική ικανότητα προσομοιάζει των φυσικών δοντιών;

Ναι, ο ασθενής νιώθει όπως ένιωθε όταν είχε υγιή δικά του δόντια.

Τι πρέπει να προσέχει ένας ασθενής με προσθετική αποκατάσταση επί εμφυτευμάτων;

Να κάνει εξαιρετική στοματική υγιεινή, γιατί και τα εμφυτεύματα προσβάλλονται από νόσους των ούλων και του οστού που τα περιβάλλει (περιεμφυτευματίτιδα), όπως και τα φυσικά δόντια. Είναι αναγκαίο να επισκέπτεται τον περιοδοντολόγο κάθε εξάμηνο, όπως και τον οδοντίατρό του για έλεγχο της προσθετικής του αποκατάστασης.

Συμπερασματικά, η εισαγωγή των οδοντικών εμφυτευμάτων στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα εμφυτεύματα αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική λύση μετά από την απώλεια των φυσικών δοντιών.

Από την Οδοντίατρο – Προσθετολόγο Δέσπω Δάβαρη, (www.davaridental.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Davari image smile Προσθετική αποκατάσταση με εμφυτεύματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταλήξει ότι για τη διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής και την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης είναι απαραίτητη η καλή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, η οποία επιτυγχάνεται με την ύπαρξη όλων των δοντιών μέσα στη στοματική κοιλότητα. Τις παλαιότερες δεκαετίες για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών χρησιμοποιούνταν γέφυρες, οι οποίες όμως […]