m_-6-pg.jpg

Πρόπτωση πυελικού εδάφους!

SYRIOS KONSTANTINOS

14 Απριλίου, 2016

Μιλάμε για πρόπτωση πυελικού εδάφους στη γυναίκα όταν η μήτρα, η ουροδόχος κύστη, το ορθό (τμήμα του παχέως εντέρου), ή και όλα μαζί προβάλλουν μέσα στον κόλπο (υστεροκήλη, κυστεοκήλη, ορθοκήλη).

Αναλόγως το βαθμό πρόπτωσης, η προβολή μπορεί να περιορίζεται εσωτερικά του κόλπου (1ου βαθμού), να φτάνει έως το αιδοίο (2ου βαθμού) ή να προβάλλει εξωτερικά εκτός του αιδοίου (3ου βαθμού).

Πρόκειται για μια καλοήθη κοινή παθολογία, που αν και μπορεί να είναι εντυπωσιακή και ενδεχομένως να φοβίζει τη γυναίκα, δεν έχει καμία σοβαρή επίπτωση στην υγεία της.

Εμφανίζεται κυρίως σε πολύτοκες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με ιστορικό ολικής υστερεκτομής και οφείλεται σε «χαλάρωση» των ιστών της πυέλου.

Εκτιμάται ότι 1 στις 9 γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα υποβληθούν σε ολική υστερεκτομή και από αυτές το 10% θα παρουσιάσει συμπτωματική πρόπτωση του πυελικού εδάφους.

Το ότι μια γυναίκα έχει πρόπτωση δε σημαίνει απαραίτητα ότι παρουσιάζει και συμπτώματα. Μπορεί καν να μην το γνωρίζει και να διαγνωστεί τυχαία σε μια εξέταση ρουτίνας στο γυναικολόγο της, ή λόγω επανειλλημένων ουρολοιμώξεων. Εάν πρόκειται για πρόπτωση μεγαλυτέρου βαθμού, τότε ενδέχεται η γυναίκα να αισθάνεται ένα αίσθημα πλήρωσης χαμηλά στον κόλπο, ή και να βλέπει να προβάλλει κάτι σαν «αυγό» έξω από τον κόλπο, συχνά στο τέλος της ημέρας.

Η θεραπεία εξαρτάται από τις ενοχλήσεις της γυναίκας, το πόσο επηρεάζει την ποιότητα ζωής της, το βαθμό της πρόπτωσης και από την ηλικία της.

Φαρμακευτική θεραπεία δεν υπάρχει αφού το πρόβλημα είναι καθαρά μηχανικό, οπότε προσανατολιζόμαστε σε μια συντηρητική λύση, όπως η τοποθέτηση κολπικών πεσσών, ή σε χειρουργική επέμβαση.

Οι κολπικόι πεσσοί είναι δακτύλιοι συνήθως από σιλικόνη, οι οποίοι τοποθετούνται στο ιατρείο ενδοκολπικά από το γυναικολόγο (δεν απαιτείται κάποιο είδος αναισθησίας). Με αυτόν τον τρόπο, τα εξωτερικευμένα όργανα συγκρατούνται στη θέση τους προσωρινά. Είναι όμως λύση που απευθύνεται σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν σεξουαλικές επαφές και που έχουν αντένδειξη σε χειρουργική επέμβαση. Επίσης θα πρέπει κάθε 3-6 μήνες ο πεσσός να αλλάζει ή να απολυμαίνεται έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν λοιμώξεις.

Πιο ριζική και πιο μόνιμη λύση αποτελεί βέβαια η χειρουργική αποκατάσταση της πρόπτωσης.

Η τεχνική της κολπορραφίας (πρόσθια, οπίσθια) είναι η κλασσική τεχνική αποκατάστασης της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων της γυναίκας. Επειδή όμως η παθολογία της πρόπτωσης οφείλεται στη χαλάρωση των ιστών, τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής εξαρτώνται σημαντικά από την ποιότητα των ιστών της ασθενούς. Όσο πιο χαλαροί είναι οι ιστοί τόσο μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής της πρόπτωσης εμφανίζονται μετεγχειρητικά. Υπολογίζεται ότι μέχρι και 50% των γυναικών που χειρουργούνται με αυτήν την τεχνική, θα εμφανίσουν υποτροπή της πρόπτωσης τα επόμενα χρόνια.

Παρ’όλ’αυτά, εφαρμόζεται ευρέως παγκοσμίως , κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μια άλλη πολύ πιο εξειδικευμένη και νεότερη τεχνική είναι η ανάρτηση του πυελικού εδάφους με συνθετικό πλέγμα πολυπροπυλενίου. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστούμε την ανατομία, ενισχύοντας τα χαλαρωμένα τοιχώματα της πυέλου με το πλέγμα, με αποτέλεσμα να βελτιώνουμε τα ποσοστά μετεγχειρητικής υποτροπής.

Στην αρχή αυτή η τεχνική εφαρμοζόταν με ανοικτό χειρουργείο, αλλά πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας γίνεται σχεδόν αποκλειστικά λαπαροσκοπικά, από εξειδικευμένους γυναικολόγους, με ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Εκτιμάται από μελέτες ότι το ποσοστό ανατομικής αποκατάστασης για πάνω από δύο χρόνια μετεγχειρητικά, είναι στο 90-100%, το ποσοστό ικανοποίησης των γυναικών είναι στο 70-100%  ενώ το ποσοστό υποτροπής κυμαίνεται από 0-12%.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται η τεχνική εκλογής για νέες γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτωματική πρόπτωση των πυελικών οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα της οποίας η καθημερινότητα επηρεάζεται από την πρόπτωση των οργάνων, θα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της, καθώς υπάρχουν λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα της ζωής της.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΚΩΝ/ΝΟ ΣΥΡΙΟ

 

 

 

 

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

ουλή “Niche”, η ουλή της προηγηθείσας καισαρικής τομής, μια άγνωστη παθολογία της μήτρας - Η ουλή της μήτρας μετά από καισαρική τομή στη βιβλιογραφία ονομάζεται “niche” που σημαίνει “εσοχή, φωλιά”. Ο τρόπος επούλωσης είναι πολυπαραγοντικός και περιλαμβάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η καισαρική, τον τρόπο συρραφής της μήτρας και τις τοπικές συνθήκες επούλωσης οι οποίες είναι απρόβλεπτες και διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μια ουλή στη […]
xapi-thumb-large.jpg Το χάπι της επόμενης ημέρας (Επείγουσα αντισύλληψη) - Είναι η επείγουσα αντισύλληψη που συνιστάται μετά από μια επαφή χωρίς προστασία ή λόγω αποτυχίας της υπάρχουσας αντισύλληψης, ώστε να αποφευχθεί μια εγκυμοσύνη. Οι σύγχρονες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης είναι η ορμονική, που περιλαμβάνει τη λεβονοργεστρέλη και την οξική ουλιπριστάλη (χάπι), που είναι και η πιο διαδεδομένη και τη μηχανική ( ενδομήτριο σπιράλ). Ο κύριος μηχανισμός […]
7d89ae98ea8b45e0969c7b114b8856ad.jpg Μέθοδοι αντισύλληψης - Οι σύγχρονες γυναίκες διαλέγουν να χρησιμοποιήσουν την αντισύλληψη για διάφορους λόγους, όπως: Ο έλεγχος και η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης Η προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (προφυλακτικό) Τα ωφέλη που παρέχουν, εκτός της αντισύλληψης, τα αντισυλληπτικά χάπια Εκτιμάται παγκοσμίως ότι το 63% των γυναικών σε αναπαραγωγική περίοδο (77% στις ΗΠΑ) που βρίσκεται σε σχέση, […]
m_-6-pg.jpg Πρόπτωση πυελικού εδάφους! - Μιλάμε για πρόπτωση πυελικού εδάφους στη γυναίκα όταν η μήτρα, η ουροδόχος κύστη, το ορθό (τμήμα του παχέως εντέρου), ή και όλα μαζί προβάλλουν μέσα στον κόλπο (υστεροκήλη, κυστεοκήλη, ορθοκήλη). Αναλόγως το βαθμό πρόπτωσης, η προβολή μπορεί να περιορίζεται εσωτερικά του κόλπου (1ου βαθμού), να φτάνει έως το αιδοίο (2ου βαθμού) ή να προβάλλει εξωτερικά […]
images-4.jpg Ενδομητρίωση: μια κοινή πάθηση! - Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης κοινή πάθηση της γυναίκας. Πρόκειται για μια «παρεξηγημένη» πάθηση, της οποίας γενικά τα συμπτώματα και η συχνότητα υποτιμούνται. Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στην εμφάνιση των συμπτωμάτων και την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι 4 χρόνια, με ακόμα 4 χρόνια αναμονής μέχρι την τελική διάγνωση. Υπολογίζεται ότι γύρω στο 10 με […]
newego_large_t_821_105542082_type12905.jpg Απολίνωση σαλπίγγων: η σίγουρη αντισύλληψη - H χειρουργική στειροποίηση είναι από τις ασφαλέστερες μεθόδους αντισύλληψης της γυναίκας, παρ᾽ όλο που στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ως τεχνική. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, το 30% των γυναικών που χρησιμοποιούν αντισύλληψη, έχουν διαλέξει αυτή τη μέθοδο. Είναι μια χειρουργική τεχνική, κατά την οποία με διαφόρους τρόπους απολινώνουμε (κόβουμε) τις σάλπιγγες της μήτρας. Ο πιο […]
cce47244e0ad383b395259f1b00c9d56.jpg Τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη - To τοξόπλασμα (toxoplasma gondii) είναι ένας πολύ κοινός μικροοργανισμός (παράσιτο) ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δημουργεί πρόβλημα στον άνθρωπο. Mπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα μετά από κατάποση ωοκύστεων (αυγά) τοξοπλάσματος. Η γάτα και τα αιλουροειδή (τελικοί ξενιστές) είναι τα μόνα ζώα στα οποία το παράσιτο ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του, […]
12782874_shutterstock_73544317-limghandler.jpg Κυτταρομεγαλοϊός και εγκυμοσύνη! - Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ένας κοινός ιός, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δημιουργεί πρόβλημα στους ενήλικες και στα παιδιά. Τις περισσότερες φορές, οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί ενώ σε περίπτωση λοίμωξης, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίππης.Οι φυσικοί φορείς του ιού είναι τα μικρά παιδιά. Περίπου το 1/3 των παιδιών φέρουν στις εκκρίσεις τους […]
o-on-the-toilet-facebook.jpg Ακράτεια ούρων: Υπάρχει λύση - H ακράτεια ούρων είναι συχνή ασθένεια, που αγγίζει μέχρι και 10% των γυναικών πάνω από 50 χρονών. Συνήθως όμως οι ασθενείς (μέχρι και 30% αυτών που πάσχουν), δεν μιλούν γι’αυτό στο γιατρό τους, ντρέπονται ή θεωρούν ότι είναι κάτι φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Η ακράτεια ούρων, μπορεί να περιορίζεται στην απώλεια μερικών σταγόνων μέχρι σε σημείο […]
prin-tin-eksoomatiki.jpg Πλαστική σαλπίγγων: Ενα βήμα πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση; - Όταν μιλάμε για πλαστική σαλπίγγων, εννοούμε τις χειρουργικές πράξεις που μπορούμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε την ανατομία και τη διαβατότητα των σαλπίγγων μιας γυναίκας. Οι σάλπιγγες της μήτρας είναι τα σωληνοειδή όργανα τα όποια συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα και μέσα σ’αυτές θα συναντηθούν τα σπερματοζωάρια και το ωάριο για να γίνει η […]