Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στις δυτικές κοινωνίες, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες και η συχνότητά του βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Η σύγχρονη ιατρική σε συνδυασμό με την τεχνολογία, μας δίνει τη δυνατότητα να μην νοσήσουμε ποτέ από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Έτσι λοιπόν κάθε ενήλικας μετά την ηλικία των 45-50 ετών ακόμη και χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα ή σύμπτωμα που να αφορά το πεπτικό του σύστημα, θα πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτική κολονοσκόπηση.
Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνη και ασφαλής. Γίνεται με καταστολή (μέθη) με την οποία ο ασθενής κοιμάται με ήπια κατασταλτικά φάρμακα και δεν νιώθει ούτε πόνο αλλά ούτε καν ενόχληση από τη διενέργεια της ιατρικής αυτής πράξης. Ο γαστρεντερολόγος ελέγχει το έντερο για παθολογικές αλλοιώσεις. Στην περίπτωση που βρεθεί πολύποδας (βλάβη στο τοίχωμα του εντέρου η οποία εξελίσσεται σε καρκίνο) θα αφαιρεθεί ενδοσκοπικά. Πρακτικά έτσι μηδενίζουμε την πιθανότητα εκδήλωσης κακοήθειας του εντέρου στους ανθρώπους που ακολουθούν το πρόγραμμα πρόληψης κατά τη συμβουλή του γιατρού τους. Η προληπτική κολονοσκόπηση επαναλαμβάνεται ανά 5ετία.
Εν κατακλείδι η προληπτική κολονοσκόπηση είναι πραγματικά ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Κάτι που το οφείλουμε στον εαυτό μας.
Απο τον γαστρεντερολόγο Πέτρο Τζαφέστα