Πρωινή στύση

Πρωινή στύση: Είναι δείκτης σεξουαλικής υγείας;

ΡΟΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

28 Απριλίου, 2020

Η πρωινή στύση (νυχτερινή διόγκωση του πέους, nocturnal penile tumescence) εκδηλώνεται για πρώτη φορά ακόμη και πριν από τη γέννηση του παιδιού ή στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας (https://www.krokkas.gr/):

«Οι πρωινές/νυκτερινές στύσεις είναι ένα γεγονός, που συμβαίνει αρκετά συχνά στους άνδρες. Σίγουρα συμβαίνει συχνότερα στους νεότερους σε ηλικία, αλλά είναι βέβαιο ότι μπορεί να συμβεί σε άνδρες κάθε ηλικίας. Πολλοί νομίζουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουν να ουρήσουν ή ότι οφείλεται σε κάποιο σεξουαλικό ερέθισμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Εμφανίζονται, όταν ο άνδρας βρίσκεται στην REM φάση του ύπνου (rapid eye movement), η φάση κατά την οποία βλέπουμε τα όνειρα».
Ειδικότερα η πρωινή στύση είναι το αποτέλεσμα αντιδράσεων σε πολύπλοκες διεργασίες του νευρικού και του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος, που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Όταν ο άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, ένα μήνυμα που ξεκινά από τον εγκέφαλο πυροδοτεί την αποστολή χημικών μηνυμάτων στα νεύρα που ελέγχουν τη ροή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, επιτρέποντας να αυξηθεί η ροή προς αυτά. Το αίμα «παγιδεύεται» στους μυς του πέους, με αποτέλεσμα αυτό να διογκώνεται και να επιτυγχάνεται η στύση. Με τις εγκεφαλικές διεργασίες, που συμβάλλουν στη διαδικασία, συσχετίζονται και ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη.
Ωστόσο, η πρωινή στύση δεν ξεκινά πάντοτε από τον εγκέφαλο, αφού μπορεί να προκληθεί ως αντανακλαστικό, ξεκινώντας από το νωτιαίο μυελό. Αυτό εξηγεί γιατί είναι δυνατό να επιτευχθεί η στύση, χωρίς την ύπαρξη σεξουαλικού ερεθίσματος.

Ο κ. Ρόκκας επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης το πρωί που ξυπνάμε είναι υψηλότερα και αν τύχει και κάποιος άνδρας ξυπνήσει στη φάση του ύπνου, που λέγεται REM, είναι ακόμη υψηλότερα, οπότε αυτό από μόνο του φθάνει, για να προκαλέσει στυτικό επεισόδιο.

«Να σημειωθεί ότι, όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, τόσο τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, οπότε μπορεί να γίνουν αραιότερες αυτές οι πρωινές στύσεις. Επίσης άνδρες με προβλήματα στα αγγεία του πέους – και κατά συνέπεια μειωμένη κυκλοφορία του αίματος σε αυτά – μπορεί να έχουν μειωμένες στύσεις αυτού του είδους», διασαφηνίζει ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος.
Άνδρες όλων των ηλικιών μπορούν να έχουν στύσεις πρωινές και αυτό είναι δείγμα καλής λειτουργίας του αγγειακού και του νευρικού συστήματος του πέους. Το γεγονός αυτό μπορεί να ξεκινήσει να εμφανίζεται από την ηλικία των 7-8 ετών, αλλά εμφανίζεται και σε άνδρες 65-70 ετών. Βέβαια, όσο εμφανίζονται προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, τόσο τα επεισόδια αυτά μειώνονται, τόσο σε διάρκεια όσο και σε συχνότητα και σε σκληρότητα της παρατηρούμενης στύσης.

Σπανιότερα, πάντως, κυρίως σε άνδρες μεγάλης ηλικίας, εκδηλώνεται στύση και κατά τις φάσεις μη-REM του ύπνου, ωστόσο τα αίτια που συμβαίνει αυτό παραμένουν ασαφή.
«Οι άνδρες συνήθως έχουν 3-5 επεισόδια στύσεων το βράδυ, όταν κοιμούνται, διάρκειας περίπου 30 λεπτών το καθένα», μας λέει ο κ. Ρόκκας. «Οι στύσεις αυτές είναι δείκτης καλής λειτουργίας του νευρικού και του αγγειακού συστήματος του πέους και σημαίνει ότι πιθανά μπορεί να έχετε την δυνατότητα να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια στύση χωρίς πρόβλημα, ικανή για σεξουαλική επαφή».
Έλλειψη των στύσεων αυτών σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, που εμποδίζει την ικανοποιητική παροχή αίματος στο πέος. Τέτοιες αιτίες είναι πολλές, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και άλλες. Επίσης τα άτομα με κατάθλιψη, επειδή παρουσιάζουν διαταραχές του ύπνου και δεν μπαίνουν συχνά στη REM φάση, μπορεί να βιώνουν έλλειψη νυχτερινών στύσεων.
Πέρα από την επιστημονική εξήγηση περί REM φάσης ύπνου και τεστοστερόνης, υπάρχουν κι άλλες θεωρίες που αποπειρώνται να εξηγήσουν γιατί συμβαίνουν οι πρωινές στύσεις.
Μία από τις αυτές, που είναι ευρέως διαδεδομένη, αναφέρει ότι η πρωινή στύση αποτελεί έναν μηχανισμό, που προειδοποιεί τον άνδρα ότι έχει γεμίσει η ουροδόχος κύστη του και επομένως είναι ώρα να ξυπνήσει για να πάει στην τουαλέτα να ουρήσει.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η αυξημένη ροή οξυγόνου –μέσω του αίματος– στα γεννητικά όργανα είναι ευεργετική για τους μυϊκούς ιστούς, που αποτελούν το ανδρικό μόριο.
«Οι νυχτερινές στύσεις είναι πολύ σημαντικές για την διατήρηση της υγείας του πέους και η έλλειψή τους θα πρέπει να σας οδηγήσει σε ειδικό ιατρό για ενδελεχή έλεγχο. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το γεγονός αυτό μπορεί να κρύβονται σημαντικά προβλήματα υγείας όπως αναφέρθηκαν και πιο πάνω», καταλήγει ο ειδικός.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors ROKKAS DSC 3622 min Κρουστικά κύματα: Η μόνιμη λύση κατά της στυτικής δυσλειτουργίας - Τα κρουστικά κύματα που εφαρμόζονται με το πρωτοποριακό σύστημα ED – 1000 αποτελούν μια επαναστατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, αγγειακής αιτιολογίας. Ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας, μας αναλύει τα πλεονεκτήματα των κρουστικών κυμάτων για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και απαντά στις ερωτήσεις μας. – Με ποιο τρόπο κύριε Ρόκκα, αντιμετωπιζόταν […]
ουρολογικά προβλήματα Τα 5 πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα των ανδρών - Κάθε άνδρας είναι αναπόφευκτο κατά τη διάρκεια της ζωής του να αντιμετωπίσει κάποιου είδους ουρολογικό πρόβλημα και οι πιθανότητες αυξάνονται όσο μεγαλώνει, υποβαθμίζοντας συχνά την ποιότητα ζωής του. Σημειώνεται ότι η υγεία του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση […]
άνδρες Τα 8 ερωτήματα που αγχώνουν τους άνδρες - Πολλοί άνδρες μπορεί να είναι τολμηροί στο σεξ και να δείχνουν ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν απορίες. Και, μάλιστα, απορίες, που κάποιες φορές δεν τολμούν να ρωτήσουν τον ιατρό για αυτές κι ας τους προβληματίζουν. Από το «φυσιολογικό» μέγεθος του πέους μέχρι το πώς μοιάζει το «φυσιολογικό» […]
photo_-min.jpg Σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες - Πώς αντιμετωπίζεται; Η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το 43% των γυναικών αντιμετωπίζει κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία, που την κάνει να νιώθει απογοήτευση και θυμό, αλλά και ότι δεν είναι και τόσο γυναίκα. Τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστούν σε διάφορες φάσεις και σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και συνήθως […]
360_f_317750213_qlgxol9yifqo6akzgtzrldjbboyzrymx.jpg Ερωτική επιθυμία: Τι την «σκοτώνει»; - Όταν η ερωτική επιθυμία αρχίζει να μοιάζει με βρύση που στάζει και αργά και βασανιστικά εξαφανίζεται, το ζευγάρι απομακρύνεται και συχνά τραβάει ξεχωριστούς δρόμους. Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το τι «σκοτώνει» την ερωτική επιθυμία. Πλείστες όσες επιστημονικές μελέτες, αλλά και η καθημερινή κλινική πράξη δείχνουν ότι δεν είναι μία η αιτία, αλλά πολλές […]
rokkas_me_fasa.jpg Αυνανισμός: Πώς επιδρά στον οργανισμό; - Ο αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση) είναι ένα θέμα που προσφέρεται για… παραφιλολογία. Πίσω από τα πονηρά γελάκια και τις ενοχές εκείνων, που τον θεωρούν ταμπού, εν έτει 2021, οι φήμες συγκρούονται με την αλήθεια. Τελικά ποια είναι η επίδρασή του στον οργανισμό; Είναι αλήθεια ότι τυφλώνει; Και ποια είναι η «φυσιολογική» συχνότητα; Τι λένε οι μελέτες και […]
MyDoctors shutterstock 1831744792 min COVID-19: Πώς σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία; - Η νόσος COVID-19 και ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα. Μέσα στις τόσες σοβαρές παρενέργειες της COVID-19 στη λειτουργία του οργανισμού, οι επιστήμονες εντόπισαν άλλη μία, που απειλεί να καταστρέψει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών και την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Διαπιστώθηκε ότι η νόσος αυξάνει σε σημαντικό ποσοστό τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής […]
Ανδρόπαυση Ανδρόπαυση: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια; - Το «βιολογικό ρολόι» χτυπά και για τους άνδρες, όπως και για τις γυναίκες: κούραση, ατονία, εναλλαγές διάθεσης, παραπανίσια κιλά, libido στα… τάρταρα και δυσλειτουργίες, που «προδίδουν» στο σεξ, συνθέτουν το παζλ μιας κατάστασης, που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται το τέλος της ακμής των ανδρών -όπως, ίσως, φοβούνται- αλλά την εισαγωγή τους σε μια νέα […]
δυσλειτουργία Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες; - Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, φέρνει στο φως πιο έντονα από ποτέ τις αιτίες του προβλήματος. Διότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε νέους ενήλικες, ηλικίας από 20 ετών και […]
d7c6462463312b18204f76909d5c4155_xl.jpg 13+1 στοιχεία για τη στύση που θα σας εκπλήξουν - Η στύση σχετίζεται άμεσα με την σεξουαλική διέγερση και είναι απαραίτητη, για να μπορέσει να υπάρξει διείσδυση και ερωτική επαφή. Ένας άνδρας μπορεί να έχει στύση μετά από κάποιο ερέθισμα οπτικό, ακουστικό ή εγκεφαλικό, μετά από άγγιγμα στα γεννητικά του όργανα ή ακόμη και αυτόματα (στη διάρκεια του ύπνου).Για μια τόσο αυτονόητη διαδικασία, ωστόσο, υπάρχουν […]