10ecddad03719a3bc49179988e617c76_l.jpg

Προετοιμασία του ασθενούς για Ορθοπαιδική Επέμβαση

KARABINAS PANAGIOTIS

6 Ιουνίου, 2016

Όταν η ορθοπαιδική επέμβαση (αρθροπλαστική ισχίου/γόνατος, αντιμετώπιση χειρουργική κατάγματος) αποφασιστεί και προγραμματιστεί χρονικά από τον ορθοπαιδικό ιατρό και εφόσον έχετε καταλήξει σε αυτή την απόφαση από κοινού, θα πρέπει να ληφθούνε κάποια μέτρα και να ακολουθηθούν μία σειρά από διαδικασίες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της επέμβασης και η γρήγορη αποκατάσταση και επάνοδος, χωρίς περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα ο ορθοπαιδικός μπορεί να ζητήσει την εκτίμηση του καρδιολόγου και του αναισθησιολόγου ή και ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με το ατομικό ιστορικό το ασθενή. Είναι πιθανόν να σας ζητηθεί να καταθέσετε αίμα, είτε ο ίδιος (μία μονάδα μετά από προετοιμασία), είτε συγγενικά ή/και  φιλικά σας πρόσωπα (μία έως και τρείς μονάδες), για εκείνη την περίπτωση που θα χρειαστεί να μεταγγιστείτε κατά την διάρκεια ή/και μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει επίσης προεγχειρητικά  να πραγματοποιηθεί ένας αιματολογικός (Γενική Αίματος), βιοχημικός (Νεφρική και Ηπατική λειτουργία), ακτινολογικός έλεγχος (Ακτινογραφία Θώρακος και πάσχουσας περιοχής) και έλεγχος πηκτικότητας (Χρόνους Πήξης). Οδηγίες προεγχειρητικής προετοιμασίας (διατροφή, λήψη φαρμάκων κτλ.) θα πρέπει να δοθούν από τον αναισθησιολόγο μετά την λήψη ιστορικού, κλινική και εργαστηριακή αξιολόγηση του ασθενούς. Το είδος της αναισθησίας (Γενική αναισθησία, Ραχιαία/Επισκληρίδιο, Τοπική με Μέθη) αποφασίζεται από τον αναισθησιολόγο με τη σύμφωνη γνώμη του ορθοπαιδικού και του ασθενούς.

 Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συζητηθούν, να μελετηθούν και να προγραμματιστούν σε μια κοινή συνάντηση με τον ιατρό σας και τον αναισθησιολόγο.

Προετοιμασία φίλων και συγγενών

Πιθανότατα μετεγχειρητικά θα υπάρξει ανάγκη βοήθειας κατά τη διάρκεια των καθημερινών φυσικών αναγκών όπως κατά τη διάρκεια του μπάνιου, στην τουαλέτα, στις καθημερινές οικιακές δραστηριότητες, κατά τα γεύματα/δείπνο, τα ψώνια καθώς και για την μεταφορά του ασθενή στον ιατρό για επανεξέταση.

Θα πρέπει να υπάρξει ένας μετεγχειρητικός προγραμματισμός σε ότι αφορά το πρόγραμμα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας, το χώρο εφαρμογής της και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Ο χώρος εφαρμογής του προγράμματος θα πρέπει να μελετηθεί και να οργανωθεί με το φυσικοθεραπευτή εφόσον γίνεται κατ’ οίκον, σύμφωνα με τις οδηγίες και καθοδήγηση του ορθοπαιδικού.

Επικοινωνήστε με συγγενείς και φίλους έγκαιρα και ενημερώστε για τις προκύπτουσες ανάγκες.

 

Προετοιμασία της κατοικίας για την υποδοχή κατά την μετεγχειρητική περίοδο αποθεραπείας

Η προετοιμασία για την υποδοχή του ασθενή μετεγχειρητικά μπορεί να κάνει την διαφορά και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το χρόνο επανόδου στις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα αποκατάστασης  από το χειρουργείο.

 • Απομακρύνετε μικρά χαλάκια, πατάκια και χαλασμένα χαλιά που εμποδίζουν τη βάδιση με βοηθήματα (¨π¨ ή βακτηρίες) και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση.
 • Απομακρύνετε ελεύθερα ηλεκτρικά καλώδια, καλώδια τηλεφώνου, παιχνίδια και αλλά ελεύθερα αντικείμενα που αποτελούν εμπόδιο κατά την βάδιση με κίνδυνο πτώσης.
 • Επισκευάστε, επισημάνετε και προσέχετε ανισόπεδα επίπεδα και επιφάνειες.
 • Εξασφαλίστε ικανοποιητικό φωτισμό.
 • Επικαλύψτε ανώμαλες και ανισόπεδες εξοχές με χαλάκια με ομαλές παρυφές. 
 • Τοποθετήστε καθημερινής χρήσης συσκευές και αντικείμενα (τηλεκοντρόλ, βιβλία, φάρμακα κτλ.) σε σημεία με εύκολη πρόσβαση.
 • Ακόμα και στην περίπτωση εκείνη όπου δεν είναι δυνατόν να έχετε πρόσβαση στην αλληλογραφία σας, επικοινωνήστε με τον ταχυδρομείο για παραλαβή στην πόρτα σας.

Κουζίνα

 • Προμηθευθείτε με συσκευασμένα φαγώσιμα προϊόντα μακράς διαρκείας και σε συσκευασίες τύπου κονσέρβας.
 • Προετοιμάστε μαγειρευτά φαγητά και αποθηκεύστε στη κατάψυξη για χρήση.
 • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε ντουλάπια με εύκολη πρόσβαση (ύψος των ώμων).
 • Τοποθετήστε τα οικιακά σκευή και σκεύη κουζίνας (πιάτα, ποτήρια κτλ.) σε σημεία με εύκολη πρόσβαση.

Μπάνιο

 • Προμηθευτείτε με αναλώσιμα υλικά μπάνιου όπως χαρτί τουαλέτας, σαμπουάν, οδοντόκρεμα, φάρμακα  και άλλα προσωπικά είδη.
 • Εάν η ντουζιέρα σας διαθέτει πόρτες αντικαταστήστε με κουρτίνες.
 • Τοποθετείστε καρεκλάκι στην ντουζιέρα.
 • Τοποθετείστε χειρολαβές εξυπηρέτησης σε σημεία επιθυμητά.
 • Τοποθετείστε ανυψωτικό τουαλέτας.
 • Χρησιμοποιείται σφουγγάρια μεγάλα και μακριά για ευκολία στο πλύσιμο και περιορισμό των μη επιθυμητών κινήσεων.
 • Τοποθετείστε χειρολαβές στο μπάνιο και στη ντουζιέρα.
 • Τοποθετείστε αντιολισθητικά πατάκια.
 • Εγκαταστήστε φωτισμό νύχτας.

Κρεβατοκάμαρα

 • Αναμορφώστε την κρεβατοκάμαρα στον πρώτο όροφο ή σε εύκολα προσβάσιμο χώρο.
 • Πλύνετε προκαταβολικά όλα τα σεντόνια, πετσέτες και λευκά είδη που χρησιμοποιείται καθημερινά.
 • Τοποθετήστε ρούχα, πιτζάμες και λευκά είδη σε εύκολη πρόσβαση, σε ντουλάπες και ράφια στο ύψος των ώμων.
 • Τοποθετείστε φωτισμό νύχτας.

Άλλο

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε εύκολη πρόσβαση σε τηλέφωνο και σε μέσα κλήσης εκτάκτου ανάγκης και βοήθειας. Χρησιμοποιείται ασύρματες συσκευές ή κινητό.
 • Καρέκλα με ροδάκια μπορεί να κάνει πιο εύκολη την κινητοποίηση μέσα στους χώρους του σπιτιού.
 • Προσπαθείτε να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας για αποκατάσταση της ισορροπίας, τοποθετώντας τα πράγματα που χρησιμοποιείτε σε κινούμενα καλάθια,  παντελόνια με τσέπες, μικρές τσάντες πλάτης και κινούμενους δίσκους.
 • Ενοικιάστε, δανειστείτε και αγοράστε, βιβλία, ταινίες, μουσική, παιχνίδια και φορητούς υπολογιστές για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τις παραπάνω οδηγίες θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής ανεξαρτήτου τύπου επέμβασης (αρθροπλαστική, κάταγμα) ή χειρουργικής τεχνικής (ελάχιστα επεμβατικής ή κλασικής). Όπως προαναφέρθηκε οι συνθήκες αποθεραπείας και αποκατάστασης θα πρέπει να εξασφαλίζονται  για την γρήγορη και ασφαλή επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες  

Παναγιώτης Κ. Καραμπίνας M.D.  M.Sc. Ph.D.

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

κατάθλιψη Οστεοαρθρίτιδα και κατάθλιψη - Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών ηλικίας 60 ετών και άνω, υποφέρουν από πόνους στα γόνατα ή το ισχίο λόγω οστεοαρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα πολλές φορές επηρεάζει και νέους ανθρώπους, ακόμα και σε ηλικία 40 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στην προοδευτική εκφύλιση του γόνατος και κυρίως του αρθρικού χόνδρο, χάνοντας τη λεία ομαλή του υφή και μειώνοντας το […]
bb6fbf77d386f6c74cbb6cdf550451bb_xl.jpg Συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία για το κότσι; - Η παραμόρφωση και η μετατόπιση του μεγάλου δακτύλου του άκρου πόδα προς τα γειτονικά δάκτυλα, ονομάζεται βλαισό μεγάλο δάκτυλο. Εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες μέσης και μεγάλης ηλικίας, καθώς επίσης μπορεί να πρωτοεμφανιστεί και στην εφηβική ηλικία. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο και η πάθηση παρατηρείται συνηθέστερα στην ίδια οικογένεια. Επιβαρυντικοί παράγοντες αποτελούν στενά παπούτσια και […]
knee_pain_getty.jpg Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας ή το γόνατο του δρομέα - Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας ή το γόνατο του δρομέα Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά περιτονία, σαν ταινία, η οποία ξεκινάει κεντρικά της άρθρωσης του ισχίου από τη λαγόνιο ακρολοφία  και καταλήγει περιφερικά της άρθρωσης του γόνατος στην εγγύς κνήμη. Σχηματίζεται από τη συμβολή της περιτονίας που προέρχεται από τους καμπτήρες, τους απαγωγούς και εκτείνοντες του ισχίου. Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας, […]
images-68.jpg Platelet rich plasma (PRP) – Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια - Ο οργανισμός μετά από ένα τραυματισμό μέσα από την διαδικασία της φλεγμονής, χρησιμοποιεί συστατικά του αίματος που ενεργοποιούν το μηχανισμό επούλωσης. Πολλές φορές, η περιοχή της βλάβης δε μπορεί να προμηθευτεί αρκετή ποσότητα από τα συστατικά αυτά (αυξητικούς παράγοντες) και η διαδικασία προχωρά αργά. Οι μυοσκελετικές βλάβες μεταπίπτουν σε χρονιότητα με συνεχή πόνο και ενόχληση. […]
οστεοαρθριτικών Νέα τεχνική αντιμετώπισης οστεοαρθριτικών γόνατων ¨COOLED RADIOFREQUENCY ABLATION¨ - Αποτελεί μια μη επεμβατική τεχνική αντιμετώπισης των οστεοαρθριτικών πόνων σε ασθενείς που δεν βρίσκουν λύση στις συντηρητικές θεραπευτικές πρακτικές (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραμείες) και δεν δύνανται να υποστούν μια χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία έχει εγκριθεί πρόσφατα από τον Αμερικανικό Οργανισμό FDA (Food and Drug Administration) και ονομάζεται ¨COOLED RADIOFREQUENCY ABLATION¨ δηλαδή ¨Ψυχρή Εκτοπή με Ραδιοκύματα¨. […]
osteoporosi-1400x784.jpg FRAX:To εργαλείο πρόγνωσης οστεοπορωτικού κατάγματος. - Τί είναι το FRAX® Το FRAX® (fracture risk assessment tool) αποτελεί ένα διαδικτυακό εργαλείο που σχεδιάστηκε με σκοπό την πρόβλεψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο σχεδιασμένο να συμπεριλαμβάνει ταυτόχρονα όλους τους αποδεδειγμένους μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για οστεοπορωτικά κατάγματα. Σχεδιάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sheffield υπό την […]
timthumb-php_.jpg ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ - Η οστεοπόρωση είναι μια συστηματική νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και διαφοροποίηση της αρχιτεκτονικής δομής του οστού με επακόλουθο την αύξηση του καταγματικού κινδύνου. Η κληρονομικότητα ευθύνεται για το 50-80% της διαμόρφωσης της οστικής μάζας. Παράγοντες που επιδρούν στην έκφραση των γονιδίων όπως ορμόνες, διατροφή, φυσική δραστηριότητα και τρόπος ζωής, επηρεάζουν την κατασκευή […]
Αρθροπλαστική του Ισχίου Ο ‘Νέος Δρόμος’ για την Αρθροπλαστική του Ισχίου - SUPER PATH– Διαδερμικά Υποβοηθούμενη Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου  Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές Με τον όρο ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εννοούμε τις τεχνικές εκείνες με τις οποίες ο χειρουργός θα προκαλέσει κατά την επέμβαση την μικρότερη δυνατή βλάβη σε υγιείς ιστούς (μυς, τένοντες, οστό). Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, αναδεικνύοντας όλο […]
m_526899_533645313346164_937815816_n.jpg ΟΣΤΕΟΝΕΚΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ - Η οστεονέκρωση ή άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής προκύπτει οφείλετε σε διαταραχή της αιματικής ροής του υποχόνδριου οστού της κεφαλής του ισχίου. Το ισχαιμικά επεισόδια της μηριαίας κεφαλής και η νέκρωση των οστεοκυττάρων, διαταράσσουν τη φυσιολογική δομή του σπογγώδους οστού. Η στηρικτική ικανότητά του σπογγώδες οστού δεν υφίσταται πλέον, με αποτέλεσμα την υποχώρηση  και την […]
10ecddad03719a3bc49179988e617c76_l.jpg Προετοιμασία του ασθενούς για Ορθοπαιδική Επέμβαση - Όταν η ορθοπαιδική επέμβαση (αρθροπλαστική ισχίου/γόνατος, αντιμετώπιση χειρουργική κατάγματος) αποφασιστεί και προγραμματιστεί χρονικά από τον ορθοπαιδικό ιατρό και εφόσον έχετε καταλήξει σε αυτή την απόφαση από κοινού, θα πρέπει να ληφθούνε κάποια μέτρα και να ακολουθηθούν μία σειρά από διαδικασίες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της επέμβασης και η γρήγορη αποκατάσταση και επάνοδος, χωρίς […]