Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

ΚΑΤΣΙΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

13 Οκτωβρίου, 2022

Όπως ακριβώς οι καρδιές δεν χτυπάνε με τον ίδιο τρόπο, έτσι και οι καρδιακές προσβολές (εμφράγματα) δεν εμφανίζονται κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο, ακόμη και στον ίδιο άνθρωπο. Για κάθε έναν από εμάς τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εμφράγματος μπορεί να είναι διαφορετικά και να ποικίλλουν αρκετά.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου παθαίνουμε όταν μία (ή περισσότερες από μία) αρτηρία της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) είτε φράξει οξέως λόγω θρόμβου, είτε δεν μπορεί λόγω στένωσης να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στο τμήμα της καρδιάς που αρδεύει. Αυτό σημαίνει ότι αίμα και οξυγόνο δεν μπορούν να περάσουν στο συγκεκριμένο τμήμα της καρδιάς και οδηγούμαστε στην απόπτωση (καταστροφή) κυττάρων  του καρδιακού μυός. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ανιχνεύσουμε στο αίμα του ασθενούς μας ειδικές πρωτεΐνες (π.χ. Τροπονίνη), που κανονικά βρίσκονται μέσα στα κύτταρα του μυοκαρδίου.

Ο πόνος στο στήθος είναι το πιο γνωστό προειδοποιητικό σημάδι του εμφράγματος. Μπορεί να μοιάζει με μία δυσάρεστη πίεση, με μούδιασμα, ή και με μαχαιριά στο θώρακα. Μπορεί να επεκταθεί στα χέρια, στο λαιμό, στο σαγόνι, ακόμα και στην πλάτη και να κρατήσει για αρκετά λεπτά, να έρχεται και να φεύγει κατά κύματα. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε μερικούς ανθρώπους ακόμη και ένα θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να ξεκινήσει αργά και σταδιακά με έναν ελαφρύ πόνο. Ή ακόμη και χωρίς καθόλου πόνο, φαινόμενο αρκετά συχνό σε ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, στους οποίους εμφανίζεται κάποιες φορές αντ’ αυτού με δύσπνοια.

MyDoctors kamc heart attack

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν μερικά  λιγότερο γνωστά προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν πριν από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου;

1. Ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία

Εάν ξαφνικά αισθανθείτε μία έντονη ζάλη , τα πόδια σας ξαφνικά γίνουν ασταθή, σαν να μην σας κρατάνε, ή εάν το δωμάτιο αρχίσει να γυρίζει γύρω γύρω και να αισθάνεστε ίλιγγο, μπορεί να βιώνετε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας για τέτοια πρωτοεμφανιζόμενα συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό γνωστής στεφανιαίας νόσου.

2. Ναυτία, ζαλάδα

Η ναυτία και ο εμετός, αποτελούν συμπτώματα πολλών ασθενειών, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αποτελούν και προειδοποιητικό σημάδι για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο καλύτερος τρόπος για να είναι κάποιος σίγουρος, εάν αυτό που βιώνει είναι επικίνδυνο για την υγεία του, είναι να απευθυνθεί άμεσα στον γιατρό του.

3. Δυσκολία στην αναπνοή

Παρόλο που η δύσπνοια αποτελεί σύμπτωμα και πολλών άλλων ασθενειών όπως του άσθματος, της χρονιάς βρογχίτιδας κτλ., μπορεί  παρόλα αυτά να αποτελεί και προειδοποιητικό σημάδι εμφράγματος του μυοκαρδίου, ακόμα και χωρίς στηθάγχη (πόνο στο στήθος). Αν λοιπόν παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή, σε ηρεμία ή στην προσπάθεια, κάτι πρωτόγνωρο για εσάς, είναι καλύτερα να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

4. Κρύος ιδρώτας

Το να ιδρώνουμε ξαφνικά υπερβολικά ή να μας λούσει κρύος ιδρώτας ανεξαρτήτως της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, μπορεί επίσης να συνοδεύει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω είναι πιθανό σε έμφραγμα του μυοκαρδίου να εκδηλωθεί ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές κρατάνε για τουλάχιστον 10 λεπτά, αρχίζουν ξαφνικά ή μπορεί και να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Τέλος είναι δυνατόν να εκδηλωθεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς κανένα  απολύτως προειδοποιητικό σύμπτωμα. Σε αυτήν την περίπτωση  το έμφραγμα του μυοκαρδίου θα  διαγνωστεί μετέπειτα σε κάποιον προγραμματισμένο ιατρικό έλεγχο.

Προφυλαχθείτε από το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποφεύγοντας  το κάπνισμα, διατηρώντας μια τακτική σωματική δραστηριότητα, τρώγοντας μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, συντηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, και  πραγματοποιώντας τακτικούς προληπτικούς ελέγχους στον γιατρό σας.

Άλλωστε, η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Από τον Επεμβατικό Καρδιολόγο Δρ. Κυριάκο Κατσιάνο

Πηγή: www.kamc.gr/news

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1349221304 1 Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια; - Όπως ακριβώς οι καρδιές δεν χτυπάνε με τον ίδιο τρόπο, έτσι και οι καρδιακές προσβολές (εμφράγματα) δεν εμφανίζονται κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο, ακόμη και στον ίδιο άνθρωπο. Για κάθε έναν από εμάς τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εμφράγματος μπορεί να είναι διαφορετικά και να ποικίλλουν αρκετά. Έμφραγμα του μυοκαρδίου παθαίνουμε όταν μία (ή περισσότερες […]
MyDoctors shutterstock 1604342635 min Στεφανιαία νόσος: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση - Κατά τη στεφανιαία νόσο οι στεφανιαίες αρτηρίες, οι αρτηρίες της καρδιάς, παρουσιάζουν αθηρωματικές αλλοιώσεις, λόγω εναπόθεσης λίπους και ασβεστίου στα τοιχώματά τους. Αυτό οδηγεί σε στενώσεις ή ακόμα και αποφράξεις ενός ή περισσοτέρων αγγείων, διαταράσσοντας την αιμάτωση του μυοκαρδίου. Επιβαρυντικά δρουν οι λεγόμενοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, […]