Προδιαβήτης

Προδιαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΜΑΚΕΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

12 Αυγούστου, 2022

Ο Προδιαβήτης αφορά μια μεταβολική διαταραχή, με δυνητικά αναστρέψιμο χαρακτήρα. Γι’ αυτό τον λόγο, η ιατρική κοινότητα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη της διαταραχής αυτής.

Η Παθολόγος Φωτεινή Μακέδου απαντά στις ερωτήσεις μας και εστιάζει στον τακτικό αιματολογικό έλεγχο και στη διατροφή.

– Τι είναι ο προδιαβήτης και ποια η σημασία του;

Προδιαβήτη έχουμε όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, αλλά όχι υψηλότερα από τα καθορισμένα όρια που έχουν τεθεί για τη διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Αυτό μπορεί να αφορά μεμονωμένα, τόσο στις τιμές γλυκόζης νηστείας, όσο και στις μεταγευματικές τιμές. Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έχουν αυξημένες πιθανότητες μετάπτωσης σε Σακχαρώδη Διαβήτη μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο προδιαβήτης αποτελεί ουσιαστικά μια μεταβατική περίοδο μεταξύ του φυσιολογικού και του παθολογικού.

– Υπάρχουν συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα και όταν υπάρχουν είναι ήπια, όπως αίσθημα κόπωσης, αδυναμία και καταβολή. Η διάγνωση συνήθως προκύπτει από τυχαίο προληπτικό έλεγχο. Για να προλάβουμε όμως τον προδιαβήτη προτού εξελιχθεί και σε συνεννόηση με τον γιατρό για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις, από όπου προκύπτει και η διάγνωση.

– Ποια άτομα κινδυνεύουν να αναπτύξουν προδιαβήτη;

  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • Άτομα με παχυσαρκία και ΒΜΙ>25kg/m2
  • Άτομα άνω των 45 ετών
  • Άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται
  • Γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
  • Γυναίκες με ιστορικό Διαβήτη κύησης

– Ποια είναι η αντιμετώπισή του;

Α) Ο θεμέλιος λίθος της θεραπείας είναι η απώλεια σωματικού βάρους. Η απώλεια 5 με 10% του βάρους του σώματος σας είναι αρκετή για να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Β) Η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα με τουλάχιστον 30 λεπτών αερόβια άσκηση για 5 ημέρες την εβδομάδα.

Γ) Η ισορροπημένη διατροφή, με προσοχή στους υδατάνθρακες και τον γλυκαιμικό δείκτη.

– Ποιες τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται και ποιες να αποφεύγονται;

Επιτρέπονται: βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως, μη αμυλούχα λαχανικά, όπως: καρότα και τα πράσινα λαχανικά, όσπρια, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Να αποφεύγονται: τα ζαχαρούχα ποτά, το αλκοόλ, εκτός από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Μία από τις καλύτερες μεθόδους όμως, για τη διαχείριση του βάρους είναι να τρώτε μόνο όταν πεινάτε πραγματικά, να τρώτε αργά, να μασάτε καλά την κάθε μπουκιά και να σταματάτε το γεύμα μόλις νιώσετε ότι χορτάσατε.

– Η πρόληψη του προδιαβήτη είναι τελικά στο χέρι μας;

Ο γιατρός είναι εκείνος που θα σας πει ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε, για να ελαττώσετε σημαντικά τον κίνδυνο ή να καθυστερήσετε την ανάπτυξη του διαβήτη. Επιπλέον, θα συμβούλευα τους αναγνώστες μας να έχουν λιγότερο στρες, διότι το χρόνιο στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, αλλάζοντας τις ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Προδιαβήτης Προδιαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Ο Προδιαβήτης αφορά μια μεταβολική διαταραχή, με δυνητικά αναστρέψιμο χαρακτήρα. Γι’ αυτό τον λόγο, η ιατρική κοινότητα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη της διαταραχής αυτής. Η Παθολόγος Φωτεινή Μακέδου απαντά στις ερωτήσεις μας και εστιάζει στον τακτικό αιματολογικό έλεγχο και στη διατροφή. – Τι είναι ο προδιαβήτης και ποια η σημασία του; Προδιαβήτη έχουμε όταν […]