γονιμότητα

Πώς θα αυξήσω τη γονιμότητα μου; Χρήσιμες συμβουλές

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

15 Ιουνίου, 2022

Στόχος κάθε ζευγαριού που επιθυμεί να συλλάβει είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Σε κάθε περίπτωση η βελτίωση της φυσιολογικής ή μη γονιμότητας αποτελεί επιθυμία και ενίοτε ανάγκη πολλών ζευγαριών. Η γονιμότητα στη γυναίκα και τον άνδρα επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες μερικοί από τους οποίους δεν επιδέχονται τροποποίηση, όπως η ηλικία. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για τη βελτίωση της γονιμότητας:

1. Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

Η βέλτιστη γονιμότητα στη γυναίκα σχετίζεται με φυσιολογικό σωματικό βάρος ανάλογα με τα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά (Δείκτη Μάζας Σώματος 19 έως 25). Γυναίκες με αυξημένο βάρος (υπέρβαρες και παχύσαρκες) μπορεί να χρειαστούν διπλάσιο χρόνο για να επιτύχουν εγκυμοσύνη, ενώ ακόμα πιο σημαντική είναι η αρνητική επίδραση του πολύ χαμηλού βάρους αφού στις λιποβαρείς γυναίκες απαιτείται τετραπλάσιος χρόνος για τη σύλληψη.

2.Επαρκής θρέψη και αποφυγή υποθερμιδικής δίαιτας

Το σώμα της γυναίκας αναγνωρίζει μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη ως μια κατάσταση αυξημένων ενεργειακών αναγκών και αποθεμάτων για την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η πολύ χαμηλή θερμιδική πρόσληψη στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής δίαιτας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην γονιμότητα και πρέπει να αποφεύγεται.

3.Συστηματική μέτρια σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη στη γονιμότητα κυρίως γιατί βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και την ελάττωση του στρες. Μισή ώρα συστηματικής μέτριας άσκησης (πχ έντονο περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα) μπορεί να δώσει ώθηση στη γονιμότητα του οργανισμού. Αντίθετα, η συστηματική έντονη άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα και πρέπει να αποφεύγεται την περίοδο που επιθυμεί να συλλάβει η γυναίκα ή τουλάχιστον να συνοδεύεται από επαρκή ενεργειακή πρόσληψη με την κατάλληλη διατροφή.

4.Ισορροπημένη διατροφή

Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών ουσιών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών), ιχνοστοιχείων και βιταμινών είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, συνίσταται η περιορισμένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (ξιφία, λευκού τόνου κ.α.) και η καθημερινή λήψη φυλλικού οξέος από τη γυναίκα που προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη. Η καθημερινή πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση στον άνδρα για 3 τουλάχιστον μήνες (όσο διαρκεί περίπου ένας κύκλος σπερματογένεσης) φαίνεται ότι βοηθά στην βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος.

5.Συχνές σεξουαλικές επαφές συγχρονισμένα με τις γόνιμες μέρες κάθε κύκλου

Όταν ο στόχος είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης συστήνεται το ζευγάρι να έχει ελεύθερες τακτικές σεξουαλικές επαφές κατά το λεγόμενο “παράθυρο γονιμότητας” του κύκλου κάθε γυναίκας, διάρκειας 6 ημερών με τελευταία την ημέρα της ωορρηξίας. Μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνει όταν οι επαφές στο διάστημα αυτό γίνονται καθημερινά ή κάθε 2 μέρες και είναι μέγιστη όταν το ζευγάρι έρθει σε επαφή 2 μέρες πριν ή/και την προηγουμένη μέρα της ωορρηξίας.

Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, η συχνή εκσπερμάτιση δεν «αδυνατίζει» το σπέρμα και η αποχή πριν την προσπάθεια για σύλληψη δεν αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Μάλιστα αποχή 5 ή περισσοτέρων ημερών μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο σπέρμα, ενώ σε άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων η καθημερινή εκσπερμάτιση δρα ευνοϊκά στην κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος.

6.Αποφυγή – Διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος βελτιώνουν τη γονιμότητα τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Το κάπνισμα προκαλεί πρώιμη γήρανση της λειτουργίας των ωοθηκών, διαταραχή των παραμέτρων του σπέρματος και συνδέεται άμεσα με ελάττωση της πιθανότητας σύλληψης. Η διακοπή του καπνίσματος αναστρέφει εν μέρει τη βλαπτική επίδραση στη γονιμότητα και θεωρείται επιτακτική ιδιαίτερα στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας καθώς το κάπνισμα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας της θεραπείας.

7.Κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ με μέτρο

Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης (>500 mg/μέρα) επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα της γυναίκας. Οι συνηθέστερες πηγές καφεΐνης είναι ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου cola. Λιγότερο γνωστές πηγές καφεΐνης που ωστόσο μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη της καφεΐνης είναι η σοκολάτα, το παγωτό, τα ενεργειακά ποτά κ.α. Συστήνεται ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης εώς 200-250 mg/μέρα. Αντίθετα στον άνδρα η κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να σχετίζεται με σημαντικές μεταβολές στις παραμέτρους του σπέρματος.

Η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στη γυναικεία γονιμότητα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Μελέτες δείχνουν ότι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά 2 μονάδες αλκοόλ έχουν ελαττωμένη γονιμότητα έως 60%, ωστόσο μέτρια κατανάλωση κρασιού (1 ποτήρι καθημερινά) πιθανώς δρα ευεργετικά. Λόγω της γνωστής αρνητικής επίδρασης του αλκοόλ στο έμβρυο και την έλλειψη κάποιου σαφούς ασφαλούς ορίου κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη φαίνεται συνετό μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος να περιορίσει κατά το δυνατό το αλκοόλ λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα ποτήρι κρασί περιστασιακά δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην προσπάθεια της να συλλάβει. Στον άνδρα η συνήθης κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να επιδρά στο σπέρμα, ωστόσο συστήνεται η αποφυγή συστηματικής κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

8.Τακτικός ιατρικός έλεγχος

Η διατήρηση της βέλτιστης γονιμότητας προϋποθέτει την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών ουρογεννητικών παθήσεων και άλλων υποκείμενων νοσημάτων (διαταραχές θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.) που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα και συχνά δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα.

9.Αντισυλληπτικό χάπι

Η μακροχρόνια λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού ιδιαίτερα επί συνύπαρξης παθολογικών καταστάσεων (πχ ενδομητρίωση) μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της γονιμότητα της γυναίκας βάζοντας τις ωοθήκες σε κατάσταση ηρεμίας, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά την διακοπή του.

10.Έλεγχος του υπερβολικού στρες

Το υπερβολικό άγχος δρα αρνητικά στη γονιμότητα διαταράσσοντας την παραγωγή των ορμονών. Ο βελονισμός μέσω της εξισορρόπησης των ορμονών του στρες παρέχει σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση του άγχους στα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Η εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης (πχ διαλογισμός, γιόγκα) βοηθά επίσης κάποιες γυναίκες να επιτύχουν την ψυχική ηρεμία που χρειάζεται μια επιτυχής προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης.

Aπο τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Μάριο Μαρκόπουλο

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

γονιμότητα Πώς θα αυξήσω τη γονιμότητα μου; Χρήσιμες συμβουλές - Στόχος κάθε ζευγαριού που επιθυμεί να συλλάβει είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Σε κάθε περίπτωση η βελτίωση της φυσιολογικής ή μη γονιμότητας αποτελεί επιθυμία και ενίοτε ανάγκη πολλών ζευγαριών. Η γονιμότητα στη γυναίκα και τον άνδρα επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες μερικοί από τους οποίους […]
MyDoctors kruomuolisi Κρυομυόλυση - Μια πρωτοποριακή, αναίμακτη και ταχεία θεραπεία των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας. Ο Δρ Μάριος Μαρκόπουλος μας ενημερώνει για τη σύγχρονη κρυομυόλυση υγρού αζώτου σε ασθενείς με συμπωματικά ινομυώματα και αδενομύωση της μήτρας που εφαρμόζει την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, κατά πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο, με πολύ καλά αποτελέσματα και πολύ υψηλά […]
110.jpg Αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων με τη μέθοδο της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής - Ο Δρ Μάριος Μαρκόπουλος, μαιευτήρας – γυναικολόγος μας μιλάει για την μέθοδο της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής στη Γυναικολογία και τα πλεονεκτήματά της. Τι είναι η ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική; Η ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική στη Γυναικολογία περιλαμβάνει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της ενδοσκοπικής χειρουργικής και συγκεκριμένα την διαγνωστική και επεμβατική λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση. Οι μέθοδοι αυτές πραγματοποιούνται […]