Δεν είναι σπάνιο κάποιος από τον ευρύτερο κύκλο μας να ‘’έχει’’ κήλη ή να αναζήτησε κάποτε ιατρική συμβουλή γι’ αυτό. Πρόκειται για μία πάθηση που αφορά πολύ κόσμο, περίπου 1 στους 4 άντρες και 1 στις 50 γυναίκες.
Τι είναι όμως η κήλη, τι συμπτώματα παρουσιάζει, με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται; Στις ερωτήσεις μας απαντά ο Γενικός Χειρουργός, Ζήσης Ακριτίδης.
– Τι εννοούμε με τον όρο κήλη;
Με τον όρο κήλη εννοούμε κάθε περίπτωση, όπου ένα όργανο ή ιστός προπίπτει μέσα από το τοίχωμα που τον περιβάλλει. Αντίστοιχα με το σημείο που αυτό συμβαίνει, προκύπτει και η ονομασία της κήλης.
Βουβωνοκήλη, όταν αφορά στη βουβωνική χώρα, ομφαλοκήλη για τον ομφαλό, μηροκήλη στην περιοχή του μηριαίου δακτυλίου κ.ο.κ. Η διάκρισή τους μπορεί να γίνει σε εξωτερικές ή ενδοκοιλιακές, συγγενείς ή επίκτητες, ανατασσόμενες ή μη ανατασσόμενες – περισφιγμένες. Οι τελευταίες μάλιστα είναι και οι πιο επικίνδυνες και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Πιο συχνά συναντώνται οι βουβωνοκήλες, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα οι ομφαλοκήλες, οι μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες και λιγότερο συχνά οι υπόλοιπες.
– Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης;
Έχουμε συνήθως διόγκωση στην περιοχή, αίσθημα πόνου, ‘καψίματος’ ή ‘τραβήγματος’. Τα παραπάνω ευρήματα επιδεινώνονται κατά τον βήχα και την άσκηση, ενώ η διόγκωση εξαφανίζεται όταν ξαπλώνουμε ή με ήπιο χειρισμό.
– Ποια είναι τα αίτια της και πώς γίνεται η διάγνωση;
Τα αίτια περιλαμβάνουν κάθε περίπτωση αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης (όπως χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, υπερτροφία προστάτη, σωματική καταπόνηση από άρση μεγάλων βαρών), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κληρονομικότητα. Η διάγνωση είναι συνήθως εύκολη. Η κλινική εξέταση (με τον ασθενή σε όρθια θέση) αποκαλύπτει μια διόγκωση, η οποία επιτείνεται εάν ο ασθενής βήξει. Μικρές κήλες που δεν προκαλούν ιδιαίτερα συμπτώματα μπορούν απλά να τεθούν υπό παρακολούθηση με έμφαση στην πρόληψη όλων εκείνων των αιτιών που τις προκαλούν. Κήλες όμως που είναι μεγαλύτερες ή προκαλούν πόνο χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.
– Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται οι κήλες;
Εξαρτάται από το είδος και την εντόπιση της κήλης, το μέγεθος, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και τις προηγηθείσες επεμβάσεις. Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης, οι επιλογές είναι πολλές. Πέραν της κλασικής ανοικτής μεθόδου, υπάρχει η δυνατότητα της λαπαροσκοπικής προσέγγισης, που κατά κόρον εφαρμόζεται σήμερα. Η επέμβαση διενεργείται μέσω 3 οπών λίγων χιλιοστών, διαμέσου των οποίων εισέρχονται μία κάμερα και 2 εργαλεία. Στα πλεονεκτήματα της είναι το μικρότερο τραύμα, η ταχύτερη επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες, ο λιγότερος πόνος.
Η τεχνική OnStep, όμως, αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο για την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία ήρθε να κλείσει το χάσμα μεταξύ ανοικτής και λαπαροσκοπικής διόρθωσης της βουβωνοκήλης, συνδυάζοντας πλεονεκτήματα και από τις δύο επεμβάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομφαλοκηλών μπορούν να αποκατασταθούν λαπαροσκοπικά, ενώ οι μετεγχειρητικές κήλες αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία. Η αντιμετώπισή τους είναι συνηθέστερα ανοικτά (ιδίως των κηλών με μεγάλα χάσματα) και απαιτούν ιδιαίτερες τεχνικές διαχωρισμού των κοιλιακών τοιχωμάτων, καθώς επίσης και χρήση ειδικών υλικών.
Ανεξάρτητα του είδους της κήλης, η αποκατάσταση περιλαμβάνει πάντα τη χρήση κάποιου είδους πλέγματος. Κάθε τεχνική έχει τις ενδείξεις και αντενδείξεις της και η τελική απόφαση λαμβάνεται πάντα μετά από συζήτηση και εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.