Πόνος στην άρθρωση του ισχίου και θεραπευτικές επιλογές

ΦΛΕΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

16 Ιουλίου, 2024

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες, από το περπάτημα και την ανάβαση σκάλας μέχρι την απλή ορθοστάτηση ή το κάθισμα. Η διάγνωση και η κατανόηση των αιτίων και των επιλογών θεραπείας για τον πόνο στο ισχίο είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική διαχείριση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δημήτριος Φλέβας, με μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις του ισχίου, μας παρουσιάζει τις σύγχρονες επιλογές αντιμετώπισής τους.

Αντιμετωπίζεται ο πόνος στο ισχίο, συντηρητικά;

Η αρχική αγωγή συχνά περιλαμβάνει ξεκούραση, τροποποίηση της δραστηριότητας και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Σε περιπτώσεις φλεγμονής ή σοβαρού πόνου, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση. Η Φυσικοθεραπεία με στοχευμένες ασκήσεις και διατάσεις μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης, της ευελιξίας και της σταθερότητας του ισχίου, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα. Όταν όλα αυτά δεν αποδώσουν η μόνη λύση είναι η χειρουργική.

Τι χειρουργικές επιλογές έχουμε;

Αρθροσκόπηση Ισχίου

Για ορισμένες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (FAI) και οι ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, όπως η αρθροσκόπηση του ισχίου, έχει ένδειξη για την επισκευή ή την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού. Η αρθροσκόπηση του ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς να έχουν πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου χωρίς την ανάγκη για μεγάλες τομές, μειώνοντας το τραύμα στους γύρω ιστούς και επιταχύνοντας την ανάρρωση σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) εισάγεται στην άρθρωση του ισχίου μέσα από μικρές τομές, συνήθως μικρότερες του 1 εκ. Με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, μέσα από συνήθως 2-3 μικρές οπές, ο αρθροσκόπος αποκτά πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου και μπορεί να επιβεβαιώσει και να αντιμετωπίσει έτσι μια σειρά από παθήσεις του ισχίου. Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές που συνοδεύ- ουν μια ανοικτή επέμβαση στο ισχίο για την αντιμετώπιση ανάλογων παθήσεων και ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί και να επιστρέψει στο σπίτι άμεσα.

Αρθροπλαστική Ισχίου

Σε προχωρημένες περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας ή καταγμάτων του ισχίου, μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική αντικατάσταση του ισχίου με τη χρήση τεχνητού εμφυτεύματος, ανακουφίζοντας τον πόνο και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου, θεωρείται η πιο αποτελεσματική λύση σε τέτοιες περιπτώσεις και αποτελεί την πιο επιτυχημένη επέμβαση του 20ου αιώνα. Στην κλινική μας χρησιμοποιούμε την τεχνική SuperPATH, μία σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση στην αρθροπλαστική του ισχίου.

Η τεχνική SuperPATH δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των μαλακών ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση του ισχίου, εξασφαλίζοντας ελάχιστο χειρουργικό τραύμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μέσω μιας μικρής τομής περίπου 6 εκ., οι φθαρμένες επιφάνειες της άρθρωσης του ισχίου αντικαθίστανται, χωρίς την ανάγκη για διατομή μυός, τένοντα ή συνδέσμου.

Αυτή η προσέγγιση διευκολύνει την ταχεία μετεγχειρητική κινητοποίηση, με τους ασθενείς συχνά να εξέρχονται από το νοσοκομείο εντός 24 ωρών από την επέμβαση. Η αρθροπλαστική SuperPATH είναι μια τεχνική που προσφέρει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές προσπελάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστης απώλειας αίματος, της γρήγορης ανάρρωσης και της άμεσης αποκατάστασης της κινητικότητας του ισχίου χωρίς μετεγχειρητικούς περιορισμούς. Επιπλέον, η λεπτομερής προεγχειρητική προετοιμασία και η επέμβαση υπό ακτινοσκόπηση καθιστούν δυνατή τη μέγιστη ακρίβεια στην τοποθέτηση των προθέσεων ακόμα και σε περιπτώσεις με βαριές αλλοιώσεις της άρθρωσης του ισχίου ή με παρουσία σημαντικής ανισοσκελίας.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για κάθε ασθενή;

Από συντηρητικά μέτρα, όπως η φυσικοθεραπεία και τα φάρμακα έως τις πιο προηγμένες επεμβάσεις που ήδη περιγράψαμε υπάρχουν διάφορες επιλογές διαθέσιμες για την αντιμετώπιση του πόνου στο ισχίο και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Είναι σημαντικό οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν πόνο στο ισχίο να αναζητήσουν συμβουλή και να εκτιμηθούν από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό προκειμένου να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία και να σχεδιαστεί ένα κατάλληλο πλάνο αντιμετώπισης.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δημήτριο Φλέβα (www.orthopaedic.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1198484905 Πόνος στην άρθρωση του ισχίου και θεραπευτικές επιλογές - Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες, από το περπάτημα και την ανάβαση σκάλας μέχρι την απλή ορθοστάτηση ή το κάθισμα. Η διάγνωση και η κατανόηση των αιτίων και των επιλογών θεραπείας για τον πόνο στο ισχίο είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική διαχείριση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο Ορθοπαιδικός […]