Η πρεσβυωπία είναι η πάθηση των οφθαλμών κατά την οποία η κοντινή εργασία, η χρήση H/Y και το διάβασμα γίνονται σταδιακά συνήθως, μετά την ηλικία των 40 ετών, πιο δύσκολα. Είναι αλήθεια πως η πρεσβυωπία αφορά κάποια στιγμή όλους μας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ηλίας Φελέκης αναλύει διεξοδικά τον σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισής της.
Τι είναι η πρεσβυωπία;
Η πρεσβυωπία οφείλεται στη σταδιακή σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού και στην ελάττωση της ικανότητας προσαρμογής του οφθαλμού. Ο κρυσταλλοειδής φακός είναι αυτός, ο οποίος σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας γίνεται αδιαφανής και δημιουργεί την πάθηση του καταρράκτη. Όταν λοιπόν ο φακός δεν μπορεί να προσαρμοστεί ικανοποιητικά, αρχίζουμε να απομακρύνουμε τα αντικείμενα για να δούμε καθαρά. Έτσι ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε διορθωτικά γυαλιά, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την απόσταση εστίασης και την καθαρότητα. Οι βαθμοί των γυαλιών αυτών όμως, διαφέρουν σε κάθε ασθενή γιατί πρέπει να συνυπολογιστούν και τα τυχόν διαθλαστικά σφάλματα για τη μακρινή όραση όπως, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, μυωπία ή συνδυασμός αυτών. Η πρεσβυωπία αυξάνεται μέχρι και την ηλικία των 60 ετών αναγκάζοντας έτσι, τους ασθενείς να αλλάζουν συνήθως ανά 2-3 έτη τα βοηθητικά τους γυαλιά.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, όπου η χρήση κινητού, tablet και H/Y είναι πολύωρη, δημιουργεί μια κόπωση και εξάρτηση από τα βοηθητικά γυαλιά. Σε διάφορες εργασίες, όπου χρειάζεται η εναλλαγή μακρινής-κοντινής όρασης ή εργασίας σε διαφορετικά επίπεδα, δηλαδή διάβασμα στα 40cm, χρήση H/Y στα 90cm και χρήση κινητού στα 30cm, η χρήση πολυεστιακών γυαλιών, από όποιους ασθενείς μπορούν να τα συνηθίσουν, κρίνεται ικανοποιητική.
Τι γίνεται με τους ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν τα βοηθητικά γυαλιά ή έχουν κουραστεί από τη χρήση τους;
Για αυτούς ή τους ασθενείς μετά από επέμβαση καταρράκτη και με σκοπό την αποφυγή χρήσης βοηθητικών γυαλιών μακριά-κοντά συνεχώς, υπάρχει η λύση της τοποθέτησης ενδοφακού στη θέση του κρυσταλλοειδούς φακού που χρησιμοποιούμε αρκετά χρόνια τώρα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η επιλογή του ενδοφακού κρίνεται από τις απαιτήσεις και τις καθημερινές ανάγκες του κάθε ασθενούς, αλλά και από την παθολογία του οφθαλμού και τις σύνοδες παθήσεις του ασθενούς.
Οι δύο κύριες κατηγορίες ενδοφακών είναι οι τριπλοεστιακοί φακοί και οι μονοεστιακοί φακοί αυξημένου βάθους. Με τη χρήση αυτών των φακών μπορούμε να διορθώσουμε στη μακρινή όραση την υπερμετρωπία, μυωπία, αστιγματισμό και στη μέση και κοντινή όραση την πρεσβυωπία. Έτσι ο ασθενής μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του χωρίς χρήση βοηθητικών γυαλιών.
Πώς γίνεται η επέμβαση;
Η επέμβαση για την τοποθέτηση αυτών των φακών είναι γρήγορη, δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική, ενώ οι ασθενείς, από την πρώτη μέρα έχουν ικανοποιητική ποσοτική όραση για την καθημερινότητά τους. Από την επόμενη ημέρα μπορούν να οδηγήσουν, να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να χρησιμοποιήσουν κινητό, H/Y κ.λπ.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καταρράκτης στον κρυσταλλοειδή φακό, κάνουμε απλώς εναλλαγή του δικού μας φακού με τον τεχνητό και έτσι στο μέλλον δεν μπορεί να δημιουργηθεί καταρράκτης, ενώ αν υπάρχει καταρράκτης, απλώς κατά τη διάρκεια της επέμβασης τοποθετούμε τον επιθυμητό φακό.
Η ένθεση τέτοιων φακών δεν ταιριάζει σε όλους τους ασθενείς και σε κάθε περίπτωση ο οφθαλμίατρος μετά από λεπτομερή έλεγχο και αξιολόγηση των ευρημάτων θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Πλέον με την εμπειρία που έχουμε σε επεμβάσεις αντικατάστασης κρυσταλλοειδούς φακού και καταρράκτη, όπως επίσης με την εξελισσόμενη τεχνολογία κατασκευής ενδοφακών τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών είναι άριστα με ταχεία επάνοδο των ασθενών στην καθημερινότητά τους.
Από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο Ηλία Φελέκη (www.iliasfelekis.gr)