Πόδια µε παραμορφώσεις: Γνωρίστε τη σύγχρονη τεχνική που σας ταιριάζει

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

25 Ιουλίου, 2023

Διαδερµική Χειρουργική του Ποδός

Οι πιο συχνές παραμορφώσεις του ποδιού περιλαμβάνουν τον βλαισό μέγα δάκτυλο (κοινώς κότσι), τις σφυροδακτυλίες (κάλοι) και τη μεταταρσαλγία. Πρόκειται για παραμορφώσεις οι οποίες βασανίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σήμερα. Αν και εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες μέσης ηλικίας, παρατηρούνται και σε άνδρες αλλά και νέες κοπέλες.

Από τι δημιουργούνται, πόσο επηρεάζουν την καθημερινότητά μας; Με ποια χειρουργική τεχνική αποκαθίστανται; Στις ερωτήσεις μας απαντά ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Νικόλαος Κωνσταντίνου.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στις παραμορφώσεις του ποδιού;

Σημαντικό ρόλο στις παραμορφώσεις του ποδιού παίζει:

 • Η κληρονομικότητα
 • Τα ψηλά τακούνια
 • Ο τραυματισμός του ποδιού

Οι παραμορφώσεις του ποδιού πόσο δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή;

Οι ασθενείς βασανίζονται από πόνο, τραυματισμό του δέρματος, ενώ η επιλογή παπουτσιών και οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται δύσκολες. Στον αθλητισμό διαταράσσεται ο τρόπος βάδισης και φόρτισης του ποδιού, καθώς και η ευστάθειά τους.

Ποια είναι η λύση για την αντιμετώπισή τους;

Η μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του ποδιού είναι η χειρουργική επέμβαση. Τα επιθέματα, οι νάρθηκες ή τα άκομψα παπούτσια αποτελούν μόνο προσωρινή λύση. Δυστυχώς, οι κλασικές ανοικτές επεμβάσεις για τη χειρουργική θεραπεία αυτών των παραμορφώσεων συνοδεύονται από παραμονή στο νοσοκομείο, επιβάρυνση λόγω της αναισθησίας, έντονο μετεγχειρητικό πόνο και μεγάλη δυσκολία στη βάδιση. Παράλληλα, οι χειρουργικές τομές συχνά επιμολύνονται και παραμένουν αισθητικά µη αποδεκτές και επώδυνες. Αυτή η πολύ κακή εμπειρία του παρελθόντος αποθαρρύνει τους ασθενείς από την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας.

MyDoctors Konstantinou image2

Γιατί η Διαδερµική Χειρουργική θεωρείται το «gold standard» των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του ποδιού;

Είναι η πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική που αλλάζει πλήρως την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του άκρου ποδός, σε όλα τα σημεία και καλύπτει τις απαιτήσεις των σημερινών ασθενών.

Η Διαδερµική Χειρουργική του Ποδός είναι η μοντέρνα τεχνική µε τα ακόλουθα σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • Πραγματοποιείται µε τοπική αναισθησία
 • Η νοσηλεία είναι 3-4 ωρών
 • Οι τομές στο δέρμα δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά
 • Δεν περιλαμβάνει ράμματα
 • Οι ασθενείς εξέρχονται από το Νοσοκομείο την ίδια ημέρα βαδίζοντας µε ένα απλό μετεγχειρητικό παπούτσι
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος ή ακόμα και μηδενικός

Η τεχνική αυτή διορθώνει αξιόπιστα και μόνιμα παθήσεις όπως ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι), η μεταταρσαλγία και οι σφυροδακτυλίες (κάλοι). Επίσης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε παραμορφώσεις στο ένα ή και στα δύο πόδια!

MyDoctors Konstantinou image1

Η Διαδερµική Χειρουργική του ποδός απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς;

Είναι μια ασφαλέστατη χειρουργική τεχνική που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς ακόμη και μεγάλης ηλικίας, διαβητικούς, ασθενείς υπό αντιπηκτικά και το κυριότερο, µε ελάχιστο ή καθόλου πόνο.

Ταιριάζει στις σύγχρονες απαιτήσεις των ασθενών και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ποδιού αλλά και του φόβου που απομακρύνει τους ασθενείς από την επιθυμητή και σωστή λύση των παραμορφώσεων του ποδιού.

Γιατί κάποιος θα πρέπει να την επιλέξει;

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα της Διαδερμικής Χειρουργικής ποδός, θα ανέφερα τα εξής:

 • είναι η μόνιμη και ασφαλέστερη λύση
 • είναι γρήγορη και κυρίως ανώδυνη
 • διενεργείται µε τοπική αναισθησία στο πόδι
 • επιτρέπει άμεση βάδιση, άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς ράμματα ή ουλές
 • επαναφέρει άμεσα τη λειτουργικότητα των παραμορφωμένων ποδιών

Από τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό Νικόλαο Κωνσταντίνου (www.ortho-surgeon.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Konstantinou shutterstock 1456977737 Πόδια µε παραμορφώσεις: Γνωρίστε τη σύγχρονη τεχνική που σας ταιριάζει - Διαδερµική Χειρουργική του Ποδός Οι πιο συχνές παραμορφώσεις του ποδιού περιλαμβάνουν τον βλαισό μέγα δάκτυλο (κοινώς κότσι), τις σφυροδακτυλίες (κάλοι) και τη μεταταρσαλγία. Πρόκειται για παραμορφώσεις οι οποίες βασανίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σήμερα. Αν και εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες μέσης ηλικίας, παρατηρούνται και σε άνδρες αλλά και νέες κοπέλες. Από τι δημιουργούνται, πόσο […]