Πέτρες στα νεφρά: Πώς θα αποφύγετε τον σχηματισμό τους

ΜΟΙΡΑΓΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

16 Νοεμβρίου, 2022

Η νεφρολιθίαση είναι η παρουσία λίθων εντός του νεφρού. Οι λίθοι αυτοί στην πλειοψηφία τους δημιουργούνται από κρυστάλλους που ανιχνεύονται φυσιολογικά στα ούρα. Εμφανίζονται σε άτομα όλων των ηλικιών, σε κάθε φυλή και χώρα.

Η συχνότητα της νεφρολιθίασης στο γενικό πληθυσμό ποικίλλει από 4-6%. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει νεφρολιθίαση και κωλικό του νεφρού, ενώ εκτιμάται ότι στον ασθενή με επεισόδιο κωλικού του νεφρού υπάρχει πιθανότητα 10% να εμφανισθεί και δεύτερο επεισόδιο σε ένα έτος και 60-70% πιθανότητα υποτροπής στα επόμενα 10 έτη.

Να τονιστεί εδώ ότι η νεφρολιθίαση αποτελεί μία πάθηση που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις εμφάνισης και στην παιδική ηλικία.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που ευνοούν τον σχηματισμό νεφρικών λίθων;

  • Γενετική κατανομή: Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες με συχνότερη ηλικιακή εμφάνιση μεταξύ 30-40 ετών.
  • Περιβάλλον: η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την εμφάνιση νεφρολιθίασης, γι’ αυτό και τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αυξημένη συχνότητα επεισοδίων κωλικού του νεφρού.
  • Τρόπος ζωής: η έλλειψη άσκησης, η καθιστική ζωή, το stress, η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα η επίδραση της διατροφής είναι σημαντική.
  • Κληρονομικότητα: φαίνεται ότι υπάρχει και γονιδιακή λιθογενετική προδιάθεση και σχετίζεται με τις ουσίες που αναστέλλουν την κρυσταλλοποίηση των ούρων. Η λιθίαση από κυστίνη είναι σαφώς κληρονομούμενη γενετική ανωμαλία.

MyDoctors iStock 992754176.jpg 1080x675 1

Φυσικά μέτρα πρόληψης προς αποφυγή σχηματισμού λίθων 

  • Καλή ενυδάτωση. Η αυξημένη κατανάλωση νερού (περίπου 2 λίτρα ημερησίως) είναι ίσως ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής της λιθίασης. Κι αυτό διότι όσο λιγότερο νερό πίνουμε, τόσο πιο συμπυκνωμένα είναι τα ούρα μας και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού λίθου. Η λεμονάδα και ο χυμός πορτοκάλι βοηθούν επίσης, λόγω της σύστασής τους σε κιτρικά οξέα που εμποδίζουν τη δημιουργία λίθων.
  • Φυσιολογική κατανάλωση ασβεστίου. Ο συχνότερος τύπος λίθου είναι η πέτρα από οξαλικό ασβέστιο. Λανθασμένα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μειώνοντας την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας πέτρας. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή χαμηλή σε πρόσληψη ασβεστίου αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού λίθου.
  • Μειωμένη πρόσληψη νατρίου. Η μειωμένη κατανάλωση αλατιού μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης λίθου. Η αυξημένη παρουσία νατρίου στα ούρα εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τους νεφρούς με συνέπεια υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα και κατ’ επέκταση τη δημιουργία λίθου.
  • Μειωμένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν οξαλικά. Κάποια είδη λίθων σχηματίζονται από οξαλικά, τα οποία είναι φυσικά συστατικά ορισμένων τροφών. Τα οξαλικά στον οργανισμό δεσμεύουν το ασβέστιο σχηματίζοντας λίθους οξαλικού ασβεστίου. Ενδεικτικά, τροφές πλούσιες σε οξαλικά είναι η σοκολάτα, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, τα φιστίκια, ο καφές, η σόγια κ.α.
  • Κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα σχηματισμού πέτρας στο νεφρό.
  • Φυτικά εκχυλίσματα. Ορισμένα φυτικά εκχυλίσματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη έναντι του σχηματισμού λίθων. Το εκχύλισμα από το φυτό chianca piedra, γνωστό και ως λιθοθραύστης, είναι γνωστό ότι εμποδίζει τη δημιουργία λίθων οξαλικού ασβεστίου και επίσης μειώνει το μέγεθος ήδη υπαρχόντων λίθων εντός του νεφρού. 

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Χρήστο Μοιράγια

Πηγή: www.drmoiragias.gr/blog

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors normal enlarged prostate 980x614 1 Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη: Συμπτώματα & Θεραπεία - Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη; Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση των ανδρών, καθώς συναντάται σε 1 στους 2 μετά την ηλικία των 50 ετών και σε ποσοστό άνω του 60% μετά την ηλικία των 65 ετών επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους. Ο προστάτης είναι ένας […]
MyDoctors shutterstock 2194254855 Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της λιθίασης του ουροποιητικού - Η λιθίαση αποτελεί την τρίτη, κατά σειρά συχνότητας, πάθηση του ουροποιητικού στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Αν και ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, κάποιες φορές, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Χρήστος Μοιράγιας μας μιλάει για την πάθηση και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Τι συμπτώματα παρουσιάζει η λιθίαση του ουροποιητικού; […]
MyDoctors shutterstock 1970444882 Πέτρες στα νεφρά: Πώς θα αποφύγετε τον σχηματισμό τους - Η νεφρολιθίαση είναι η παρουσία λίθων εντός του νεφρού. Οι λίθοι αυτοί στην πλειοψηφία τους δημιουργούνται από κρυστάλλους που ανιχνεύονται φυσιολογικά στα ούρα. Εμφανίζονται σε άτομα όλων των ηλικιών, σε κάθε φυλή και χώρα. Η συχνότητα της νεφρολιθίασης στο γενικό πληθυσμό ποικίλλει από 4-6%. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει […]
MyDoctors ouroloimoxi egkumosini Ουρολοιμώξεις στην εγκυμοσύνη. Συμπτώματα και πρόληψη - Η ουρολοίμωξη στις γυναίκες, η επονομαζόμενη κυστίτιδα, αποτελεί μια βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι εγκυμονούσες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, κυρίως από την 6η εβδομάδα της κύησης μέχρι και την 24η εβδομάδα, λόγω ανατομικών αλλαγών που επισυμβαίνουν στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στην ανατομική θέση της ουροδόχου κύστης η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτωθεν […]
Ακράτεια Ούρων Ακράτεια Ούρων: Πώς να τη διαχειριστείτε; - Η Ακράτεια ούρων είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία, αντίθετα με τη βούληση του ατόμου, υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος της ούρησης ή ακούσια απώλεια ούρων από την ουρήθρα. Η ακράτεια ούρων είναι σαφώς συχνότερη στις γυναίκες, αλλά απασχολεί κι αρκετούς άνδρες. Τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών δείχνουν ότι η ακράτεια ούρων επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και […]