Περιεδρικό συρίγγιο

Αποτελεσματικές θεραπευτικές τεχνικές για το περιεδρικό συρίγγιο

ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

7 Οκτωβρίου, 2022

Το περιεδρικό ή περιπρωκτικό συρίγγιο είναι ένα τούνελ μεταξύ της εξωτερικής περιοχής του πρωκτού (δέρμα), με το εσωτερικό του εντέρου (ορθό). Πολλές φορές το τούνελ αυτό διακλαδώνεται καταλαμβάνοντας παθολογικό χώρο ανάμεσα στις περιοχές του πρωκτού και των μυών του. Αποτελεί την 2η πιο συνηθισμένη πάθηση στην πρωκτική περιοχή μετά τις αιμορροΐδες και εμφανίζεται σε διπλάσια συχνότητα στους άνδρες.

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μία σύνθετη και δύσκολη βλάβη που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση από έμπειρο χειρουργό.

MyDoctors 44 1 webp 1

 

Από τί μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιεδρικό συρίγγιο;

Το συρίγγιο δημιουργείται τις περισσότερες φορές από μία χρόνια φλεγμονή στους πρωκτικούς αδένες, η οποία εξελίσσεται σε περιεδρικό απόστημα. Αν το περιεδρικό απόστημα μείνει αθεράπευτο ή δεν θεραπευτεί αποτελεσματικά, είναι βέβαιο ότι θα επιπλεχθεί και θα οδηγήσει στην δημιουργία συριγγίου ή συριγγίων.

Ωστόσο, πιο σπάνια, περιεδρικά συρίγγια μπορούν να προκαλέσουν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ο τραυματισμός της περιοχής, η φυματίωση, ο καρκίνος και η εκκολπωματίτιδα.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των περιεδρικών συριγγίων;

Όπως τα περιεδρικά αποστήματα, έτσι και τα περιεδρικά συρίγγια κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν ανάμεσα στις ανατομικές δομές της περιοχής, ως εξής:

  • Διασφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Μεσοσφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Υπερσφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Εξωσφιγκτηριακό συρίγγιο

Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πάσχει από περιεδρικό συρίγγιο;

Ο ασθενής με περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να νιώθει μόνιμο πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, που επιδεινώνεται στην αφόδευση, στο περπάτημα, στο βήχα και στο γέλιο.
Επίσης ο ασθενής εμφανίζει στην πρωκτική περιοχή εκροή δύσοσμου οροαιματηρού ή και κοπρανώδες υγρού, από το εξωτερικό δερματικό στόμιο του συριγγίου. Το εξωτερικό στόμιο του συριγγίου, εντοπίζεται σαν μία μικρή οπή στο δέρμα γύρω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού. Άλλα συμπτώματα είναι ο κνησμός και ο ερεθισμός στην πρωκτική περιοχή καθώς και προβλήματα στις κενώσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου από τον χειρουργό;

Ο χειρουργός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή στην περιοχή (ψηλάφηση, δακτυλική εξέταση) και θα τον υποβάλλει σε πρωκτοσκόπηση – ορθοσκόπηση. Επειδή είναι σημαντικό να γίνει χαρτογράφηση του συριγγίου για να εντοπιστεί με ακρίβεια η θέση που καταλαμβάνει αυτό και οι διακλαδώσεις του ανάμεσα στους σφιγκτήρες, ο ασθενής θα υποβληθεί σε διορθικό υπερηχογράφημα ή και μαγνητική τομογραφία.

Ποιες είναι οι θεραπείες του περιεδρικού συριγγίου;

Ο βασικός στόχος του Χειρουργού είναι να επιτύχει την εσωτερική καταστροφή του συριγγίου, την σύγκληση και την επούλωση του, χωρίς να προκληθεί ο παραμικρός τραυματισμός του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού. Έτσι εκμηδενίζονται οι πιθανότητες υποτροπής και αποκλείεται η περίπτωση της ακράτειας κοπράνων.

Οι επικρατέστερες επεμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζονται για την θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι η Seton η VAAFT και η οπτική ίνα Laser.

  • Τεχνική Seton

Η τεχνική Seton αποτελεί μία κλασική και δοκιμασμένη μέθοδος που πραγματοποιείται με τον περιβρογχισμό του συριγγίου με τη χρήση ειδικού ράμματος και την προοδευτική καταστροφή του. Επειδή είναι μακροχρόνια θεραπεία χρησιμοποιείται επί κατάλληλης ένδειξης.

  • Τεχνική VAAFT  

Η τεχνική VAAFT είναι μία σύγχρονη μέθοδος που πραγματοποιείται μέσω μιας εξελιγμένης μικροκάμερας, η οποία εισέρχεται εντός του συριγγίου από τον εξωτερικό του πόρο και εντοπίζει δευτερογενή συρίγγια, διακλαδώσεις και αποστήματα. Μετά την χαρτογράφηση, ο χειρουργός πραγματοποιεί αφαίρεση των ουλωδών ιστών, έκπλυση και καυτηριασμό των τοιχωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η σύγκλησή τους.

  • Τεχνική Laser Οπτικής Ίνας

Με την Laser οπτική ίνα ο χειρουργός πραγματοποιεί την σύγκλιση των τοιχωμάτων του περιεδρικού συριγγίου χωρίς τραυματισμό του σφικτήρα. Η εφαρμογή της οπτικής ίνας Laser διαχέει ελεγχόμενη θερμική ενέργεια περιμετρικά και σε όλο το μήκος του συριγγίου, καυτηριάζοντας τα φλεγμονώδη τοιχώματά του.

Η μέθοδος έχει μηδενικές επιπλοκές και προσφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Λόγω του ότι δεν προκαλεί κανένα τραυματισμό στον σφιγκτηριακό μηχανισμό, αποκλείεται η ακράτεια αερίων και κοπράνων.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση δεν χρειάζεται να κάνει αλλαγές, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ανύπαρκτος. Εφαρμόζεται άριστα και σε περιπτώσεις υποτροπής μετά από αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις με άλλες μεθόδους. Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και επιστρέφει αμέσως στο σπίτι ή την εργασία του.

Συμπερασματικά, πρέπει να τονίσουμε ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν αψήφιστα τις διάφορες ενοχλήσεις που νιώθουν στην περιοχή του πρωκτού. Μία απλή βλάβη που μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και συντηρητικά, αν παραμεληθεί και υποτροπιάσει, μπορεί να βάλει τον ασθενή σε περιπέτειες. Ο χειρουργός πρωκτολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να απευθυνθεί ο ασθενής για το πρόβλημα του.

Από την Γενικό Χειρουργό, Βαρβάρα Παπαμιχαλοπούλου (www.papamihalopoulou.com)

Πηγή: www.papamihalopoulou.com/rectal-diseases

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Περιεδρικό συρίγγιο Αποτελεσματικές θεραπευτικές τεχνικές για το περιεδρικό συρίγγιο - Το περιεδρικό ή περιπρωκτικό συρίγγιο είναι ένα τούνελ μεταξύ της εξωτερικής περιοχής του πρωκτού (δέρμα), με το εσωτερικό του εντέρου (ορθό). Πολλές φορές το τούνελ αυτό διακλαδώνεται καταλαμβάνοντας παθολογικό χώρο ανάμεσα στις περιοχές του πρωκτού και των μυών του. Αποτελεί την 2η πιο συνηθισμένη πάθηση στην πρωκτική περιοχή μετά τις αιμορροΐδες και εμφανίζεται σε διπλάσια […]
MyDoctors shutterstock 1916601809 min Κύστη κόκκυγα: Συμπτώματα και Θεραπεία - Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μία επώδυνη και δύσκολη κατάσταση για τον πάσχοντα. Συνήθως εμφανίζεται στους άνδρες ηλικίας από 16 έως 40 ετών και χρήζει επεμβατικής αντιμετώπισης. Η Γενική Χειρουργός Βαρβάρα Παπαμιχαλοπούλου, μας εξηγεί πώς δημιουργείται και τους τρόπους που αντιμετωπίζεται. – Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την κύστη κόκκυγα; Η ύπαρξη μεγάλης τριχοφυΐας στην […]
μέθοδος THD Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος THD για ανώδυνη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων - Στην περιοχή του πρωκτού υπάρχει ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει το αίμα στην περιοχή. Αυτό το πλέγμα των αγγείων (αιμορροΐδες), προσφέρει προστασία των δομών της περιοχής κατά την κένωση και σύγκλειση του πρωκτού. Ωστόσο, η περιοχή του πρωκτού για διάφορους λόγους μπορεί να παρουσιάσει παθολογική διάταση των αγγείων και εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας. Η Γενικός Χειρουργός […]