Παχυσαρκία: Η σύγχρονη «πανδημία» – Ο ρόλος της Μεταβολικής Βαριατρικής Χειρουργικής

ΛΑΠΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

30 Ιουνίου, 2024

Η παχυσαρκία αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας: 39% του πληθυσμού ζει με την παχυσαρκία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation). Αυτό προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί, καθώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας στους ενήλικες είναι 2%, δηλαδή υψηλός. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας είναι ακόμα υψηλότερος, στο 2,4%.

Ο Χειρουργός Δρ Δημήτριος Λαπατσάνης μας μιλά για τον τρόπο αντιμετώπισής της, με στόχο όχι μόνον την απώλεια βάρους, αλλά πρωτίστως την αποκατάσταση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Η παχυσαρκία είναι νόσος;

Είναι νόσος με διαστάσεις πανδημίας που δεν κάνει διακρίσεις ως προς την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή, το κοινωνικό ή οικονομικό υπόβαθρο. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή της επί του παρόντος είναι η χειρουργική, η ονομαζόμενη μεταβολική βαριατρική χειρουργική. Μεταβολική, γιατί επηρεάζει ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, αλλά και διότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία, όπως είναι η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η δυσλιπιδαιμία, η υπνική άπνοια, οι μυοσκελετικοί πόνοι και σε βάθος χρόνου συμβάλλει στη σημαντική μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου. Βαριατρική, γιατί στοχεύει στη μείωση του βάρους στο πλαίσιο αποκατάστασης της υγείας και της ευεξίας του ατόμου. Για να συμβούν αυτά, πρέπει να ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Τι απαιτείται για την ασφαλή διεξαγωγή και την επιτυχή έκβαση ενός βαριατρικού χειρουργείου;

Πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι το χειρουργείο της παχυσαρκίας να διενεργείται από έμπειρους κι εξειδικευμένους χειρουργούς στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ομάδας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται τρεις πολύ σημαντικοί στόχοι:

  • 1) η αποτελεσματική απώλεια βάρους, λόγω τεχνογνωσίας,
  • 2) η ελαχιστοποίηση εκδήλωσης ανεπιθύμητων επιπλοκών, λόγω συσσωρευμένης εμπειρίας και
  • 3) η ενδεδειγμένη, μακροχρόνια παρακολούθηση και διαρκής υποστήριξη του ασθενούς μετά το χειρουργείο, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και βελτίωσης της υγείας.

«Το σώμα μας είναι η αποσκευή που κουβαλάμε στη διάρκεια της ζωής μας. Όσο ελαφρύτερη η αποσκευή, τόσο μακρύτερο το ταξίδι.»

Όλοι οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο;

Όχι, αυτή είναι και η δεύτερη αρχή στην οποία θεμελιώνεται ένα επιτυχημένο βαριατρικό χειρουργείο, η εξατομίκευση. Η παχυσαρκία είναι μία πολυπαραγοντική και ετερογενής νόσος και ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Συνεπώς, δεν υπάρχει μία και μοναδική επέμβαση η οποία να ταιριάζει σε κάθε άτομο.

Οι παραπάνω αρχές οφείλουν να πλαισιώνονται από ενσυναίσθηση, τεχνογνωσία και καινοτομία. Μια οργανωμένη βαριατρική μονάδα οφείλει να προσφέρει όλο το εύρος των θεραπευτικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων ολοκληρωμένων και ρεαλιστικών προγραμμάτων διατροφής, νεότερων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, ενδοσκοπικών μεθόδων και σύγχρονων λαπαροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Πρακτικά, πώς εξατομικεύεται η κάθε χειρουργική επέμβαση;

Η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση εξατομικεύεται με χρήση αλγορίθμων, που χρησιμοποιούν δεδομένα τόσο από τον προεγχειρητικό έλεγχο του ασθενούς, όσο και από παγκόσμια μητρώα με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με παρεμφερή σωματομετρικά χαρακτηριστικά και μακροχρόνια παρακολούθηση, ώστε κάθε χειρουργείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και συνήθειες των ασθενών μας.

Το επιστημονικό προσωπικό του τμήματός μας, έχει μετεκπαιδευτεί σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού κι έχει πραγματοποιήσει με τεκμηριωμένη επιτυχία περισσότερες από 3500 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παχυσαρκίας, την τελευταία εικοσαετία.

Η διαρκής και στενή συνεργασία με εξειδικευμένα βαριατρικά κέντρα του εξωτερικού, συμβάλλει στη διατήρηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου τεχνογνωσίας, γεγονός που αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο με την μετεκπαίδευση βαριατρικών χειρουργών από όλη την Ευρώπη στη μονάδα μας.

Από τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Δημήτριο Λαπατσάνη 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1180093762 Παχυσαρκία: Η σύγχρονη «πανδημία» – Ο ρόλος της Μεταβολικής Βαριατρικής Χειρουργικής - Η παχυσαρκία αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας: 39% του πληθυσμού ζει με την παχυσαρκία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation). Αυτό προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί, καθώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας στους ενήλικες είναι […]