καρδιά

Παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς: Σύγχρονη προσέγγιση και αντιμετώπιση

ΧΑΛΑΠΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

24 Μαΐου, 2023

Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της Επεμβατικής Καρδιολογίας και των Διακαθετηριακών Θεραπειών στον τομέα των Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή και αντικατοπτρίζεται από την εκθετική αύξηση των διεθνών μελετών και δημοσιεύσεων. Οι θεραπείες αυτές αναπτύχθηκαν αρχικά για να προσφέρουν λύσεις σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου ή όταν η νόσος, για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους. Ως εκ τούτου, οι διακαθετηριακές παρεμβάσεις δεν ανταγωνίζονται τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους, αλλά τις συμπληρώνουν.

Ο Καρδιολόγος Δρ Αντώνιος Χαλαπάς, με εξειδίκευση στην Επεμβατική Καρδιολογία και τις Βαλβιδοπάθειες, μας μιλά για αυτές.

Ποια καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές;

Αντιμετωπίζονται σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, όπως είναι: η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας (TAVI), η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδικής (Mitra-Clip) ή τριγλώχινας βαλβίδας και η καρδιακή ανεπάρκεια, αλλάζοντας τη φυσική πορεία των ασθενών αυτών.

Αναλυτικότερα, Στένωση της αορτικής βαλβίδας – η πιο συχνή βαλβιδοπάθεια παγκοσμίως, που κυμαίνεται από 2-4% σε ασθενείς άνω των 75 ετών, συνήθως, ως συνέπεια της γήρανσης.

Στους ασθενείς αυτούς η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί τη μόνη θεραπεία. Οι Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Συστάσεις προτείνουν τη διακαθετηριακή επιλογή για: (1) ασθενείς από 75 ετών και άνω, (2) πάσχοντες με υψηλό χειρουργικό κίνδυνο (STS score >8%) και (3) ασθενείς που κρίνονται ακατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση. Πρόσφατα, η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη PARTNER-3, για χαμηλού κινδύνου ασθενείς, ανέδειξε ποσοστά θανάτου σχεδόν τα μισά στην ομάδα TAVI έναντι της χειρουργικής αντιμετώπισης, (8,5% vs. 15,1%).

Ανεπάρκεια της μιτροειδούς – μία από τις πιο συχνές βαλβιδοπάθειες.

Όταν η συγκεκριμένη πάθηση είναι σοβαρή και αφεθεί χωρίς θεραπεία, χαρακτηρίζεται από κακή πρόγνωση. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί αρκετές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που στοχεύουν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα ασθενών. Οι μελέτες έδειξαν ότι σε καλά επιλεγμένους ασθενείς, η διαδερμική αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της μιτροειδικής βαλβίδας έχει επιδείξει μεγάλη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τέτοια παραδείγματα ασθενών είναι όσοι πάσχουν από λειτουργικής αιτιολογίας ανεπάρκεια, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με σοβαρή έκπτωση της απόδοσης της καρδιάς (καρδιακή ανεπάρκεια).

Ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας – μία συχνή νόσος.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ η μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας απαντά σε 1,6 εκατομμύρια ασθενείς. Η ανεπάρκεια προκαλείται συνήθως από παθολογία της αριστερής πλευράς της καρδιάς. Όταν η ανεπάρκεια δεν αντιμετωπίζεται, εξελίσσεται συνήθως σε δυσλειτουργία της δεξιάς καρδιάς, με κακό αντίκτυπο στην έκβαση των ασθενών. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας των ασθενών αυτών, η ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση είναι συνήθως αδύνατη. Έτσι, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες επεμβατικές – διακαθετηριακές τεχνικές, με υψηλά ποσοστά ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

MyDoctors Xalapas Εικόνα1

Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή;

Τα οφέλη των ελάχιστα επεμβατικά διακαθετηρικών τεχνικών περιλαμβάνουν: μειωμένη απώλεια αίματος, μικρότερη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας/νοσοκομείο, ελαχιστοποίηση των λοιμώξεων και των μετεγχειρητικών επιπλοκών, ταχύτερη κινητοποίηση και ανάρρωση του ασθενούς, καθώς και μικρότερες ουλές μετά την επέμβαση. Ωστόσο, επιστήμονες από Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι υπάρχουν περιορισμοί (ανατομικοί και κλινικοί) και ως εκ τούτου τα σύνθετα αυτά περιστατικά θα πρέπει να αξιολογούνται μόνο από ειδικούς σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς που είναι πιστοποιημένα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και το Υπουργείο Υγείας. Δεδομένου ότι οι παραπάνω διακαθετηριακές τεχνικές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη θέση απαιτείται μια πιο ρεαλιστική οικονομική πολιτική αποζημίωσης από το ΕΣΥ.

Από τον Καρδιολόγο Δρ. Αντώνιο Χαλαπά

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

καρδιά Παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς: Σύγχρονη προσέγγιση και αντιμετώπιση - Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της Επεμβατικής Καρδιολογίας και των Διακαθετηριακών Θεραπειών στον τομέα των Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή και αντικατοπτρίζεται από την εκθετική αύξηση των διεθνών μελετών και δημοσιεύσεων. Οι θεραπείες αυτές αναπτύχθηκαν αρχικά για να προσφέρουν λύσεις σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου ή όταν η νόσος, για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούσε να […]
MyDoctors shutterstock 564859873 Το μέλλον των βαλβιδικών παθήσεων της καρδιάς - Πριν από μερικές δεκαετίες η ελάχιστα επεμβατική – διακαθετηριακή αντιμετώπιση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων θεωρείτο πρακτικά ανέφικτη. Η ιστορία της διακαθετηριακής αντιμετώπισης των βαλβιδοπαθειών ξεκίνησε το 1982 με τη βαλβιδοπλαστική της πνευμονικής βαλβίδας και συνέχισε δύο χρόνια μετά με τη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδικής βαλβίδας. Η βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι της αορτικής βαλβίδας εισήχθη στο θεραπευτικό […]
Καρδιολογία Προληπτική Καρδιολογία - Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε νέες οδηγίες ΠΡΟΛΗΨΗΣ με στόχο τη μείωση της επίπτωσης των αθηροσκληρυντικής αιτιολογίας καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως είναι για παράδειγμα: το Έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, (https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehab484). Η αθηροσκλήρωση είναι μια πολύ-παραγοντική νόσος και η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει ένα σύνολο ενεργειών για τον έλεγχο των τροποποιήσιμων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και του […]
Κορωνοϊός και mRNA εμβόλια Κορωνοϊός και mRNA εμβόλια. Πώς επηρεάζουν την καρδιά μας; - Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου του 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού. Η Πανδημία COVID-19 προκλήθηκε από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος εξαπλώθηκε στην Ελλάδα από τις 26 Φεβρουαρίου του 2020 και έπειτα, επηρεάζοντας την καθημερινότητα μας σε κοινωνικό-οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο. Προσβολή […]
xalapas_mydoctors.jpg Επεμβατική Καρδιολογία – Διακαθετηριακές Θεραπείες Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών - Την τελευταία δεκαετία η εξελίξη των διακαθετηριακών θεραπείων στον τομέα των καρδιακών δομικών διαταραχών και βαλβιδοπαθειών είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή και αντικατροπτίζεται από την εκθετική αύξηση των διεθνών δημοσιεύσεων. Αρχικά, οι θεραπείες αυτές αναπτύχθηκαν για να προσφέρουν λύσεις σε ασθενείς που για οποιοδήποτε λόγο η νόσος τους δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τις κλασσικές χειρουργικές μεθόδους. […]