χοληδόχο

Παθήσεις της χοληδόχου κύστης και θεραπεία

ΦΕΡΕΤΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

2 Ιουλίου, 2021

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο που βρίσκεται στο δεξιό, άνω μέρος της κοιλιάς, ενώ συνδέεται με το ήπαρ και το δωδεκαδάκτυλο διαμέσου ενός συστήματος λεπτών σωληναρίων, τα χοληφόρα αγγεία. Η φυσιολογική της λειτουργία είναι να αποθηκεύει και να διατηρεί ρευστό, μέρος της χολής που παράγεται από το ήπαρ, ούτως ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμο κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να συνδράμει έτσι στην πέψη των τροφών.

Μεταξύ των παθήσεων της χοληδόχου κύστης, η χολολιθίαση, δηλαδή η παρουσία λίθων στην εσωτερική κοιλότητα του οργάνου, αποτελεί τη συχνότερη. Η αλληλεπίδραση μεταξύ κληρονομικών και επίκτητων παραγόντων καθορίζει την προδιάθεση για δημιουργία χολόλιθων, ενώ η παχυσαρκία, η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και το γυναικείο φύλλο αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης αποτελούν συνήθως τυχαίο, υπερηχογραφικό εύρημα και χρήζουν εκτίμησης από χειρουργό λόγω κυρίως της σύνδεσης με τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης, μίας όχι και τόσο συχνής, αλλά από τις πιο θανατηφόρες κακοήθειες του ανθρώπινου οργανισμού. Το σημαντικότερο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του ιατρού είναι το απλό υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, ενώ οι ενδεδειγμένες εργαστηριακές εξετάσεις συμπληρώνουν τον διαγνωστικό μας αλγόριθμο.

Η παρουσία λίθων ή/και πολυπόδων είναι πολλές φορές ασυμπτωματική. Συχνότερα όμως, ειδικά η χολολιθίαση, θα προκαλέσει συμπτώματα στον ασθενή που συνδέονται με την εμφάνιση επιπλοκών. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η αιφνίδια εμφάνιση έντονου πόνου στο πάνω μέρος της κοιλιάς που συνήθως συνδέεται χρονικά με τη βρώση λιπαρών γευμάτων και που ενδέχεται να αντανακλά στη ράχη και να συνοδεύεται με πυρετό. Η αιτία εμφάνισης του πόνου μπορεί να οφείλεται σε σύσπαση (κωλικός) ή σε φλεγμονή του οργάνου  (χολοκυστίτιδα), σε φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) ή στην παρουσία λίθων εντός των χοληφόρων αγγείων (χολαγγειΐτιδα), επιπλοκές αυξανόμενης βαρύτητας, με τις δύο τελευταίες να μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Αν και η άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω επιπλοκών διαφέρει ανά περιστατικό, η οριστική λύση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης είναι, ανάλογα με τις ενδείξεις, η χειρουργική εκτομή του οργάνου και πιο συγκεκριμένα η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η συγκεκριμένη προσέγγιση αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει, λόγω της ελαχιστοποίησης του μετεγχειρητικού πόνου, άμεση επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του ενώ καθιστά την επέμβαση ενδεδειγμένη και για ασθενής υψηλού κινδύνου (ασθενής ηλικιωμένοι, με σοβαρά συνοδά νοσήματα). Η χοληδόχος κύστη δεν αποτελεί ζωτικό όργανο και ως εκ τούτου μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πρόσβαση πραγματοποιείται διαμέσου 4 πολύ μικρών οπών σε διαφορετικά σημεία της κοιλιάς από τις οποίες εισάγονται η οπτική κάμερα και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, ενώ αφαιρείται και η χοληδόχος κύστη. Ο ασθενής σιτίζεται το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου και επιστρέφει στην οικία του την επόμενη ημέρα.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

χοληδόχο Παθήσεις της χοληδόχου κύστης και θεραπεία - Η χοληδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο που βρίσκεται στο δεξιό, άνω μέρος της κοιλιάς, ενώ συνδέεται με το ήπαρ και το δωδεκαδάκτυλο διαμέσου ενός συστήματος λεπτών σωληναρίων, τα χοληφόρα αγγεία. Η φυσιολογική της λειτουργία είναι να αποθηκεύει και να διατηρεί ρευστό, μέρος της χολής που παράγεται από το ήπαρ, ούτως ώστε να είναι άμεσα […]