Πολλές φορές τα παιδιά παραπονούνται για πόνο στο ισχίο και εμφανίζουν χωλότητα κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα μετά από έντονο παιχνίδι.
Τις περισσότερες φορές πρόκειται για παροδική υμενίτιδα του ισχίου, η οποία αποτελεί την συχνότερη αιτία του επώδυνου ισχίου στην παιδική ηλικία, αφορά παιδιά ηλικίας 1 μέχρι 12 ετών με την συχνότερη εμφάνιση στην ηλικία μεταξύ των 5-8 ετών.
Η υμενίτιδα του ισχίου πρόκειται για μια αντίδραση του αρθρικού υμένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη. Στο 40-80 % των ασθενών από το ιστορικό διαπιστώνεται, ότι πριν της υμενίτιδας του ισχίου έχουν προηγηθεί ιογενείς λοιμώξεις της περιοχής του ρινοφάρυγγα, των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή του γαστρεντερικού συστήματος. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε επώδυνη άσηπτη φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου με συλλογή υγρού και περιορισμό της κινητικότητας αυτής.
Η πάθηση αρχίζει με οξύ ή προοδευτικά αυξανόμενο πόνο στη μηροβουβωνική χώρα που περίπου στο 50% των περιπτώσεων αντανακλά στην πρόσθια εσωτερική επιφάνεια του μηρού και στο γόνατο, χωλότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις με χαμηλή πυρετική κίνηση. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κυρίως στη συλλογή υγρού μέσα στην άρθρωση και στο 80% περίπου το αργότερο μετά την 5η ημέρα αρχίζουν, με ή χωρίς θεραπεία, βαθμιαία να υποχωρούν.
Σε μη βελτίωση με την ανάπαυση ή σε χειροτέρευση του παιδιού εντός 24ώρου θα πρέπει να καλείται ο παιδίατρος για να εκτιμήσει το παιδί.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση της πάθησης είναι η απλή ακτινογραφία λεκάνης-ισχίων και το υπερηχογράφημα..
Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει το λιγότερο να περιλαμβάνει τη γενική αίματος, την ΤΚΕ και τη CRP.
Πολλές άλλες και σοβαρότερες παθήσεις μπορούν να εμφανιστούν με παρόμοια κλινική εικόνα και καλό θα είναι να αποκλειστούν όπως η σηπτική αρθρίτιδα του ισχίου, η οστεομυελίτιδα, η οστεοχονδρίτιδα και η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής κ.α.
Όσον αφορά τη θεραπεία σε ήπια συμπτωματολογία απαιτείται αυστηρός κλινοστατισμός επί επταημέρου, απλά αναλγητικά παρακολούθηση θερμοκρασίας και επανεξέταση. Σε έντονη συμπτωματολογία όμως χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο με εφαρμογή δερματικής έλξης στο πάσχον σκέλος για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αντιφλεγμονώδη και εφόσον απαιτηθεί παρακέντηση της άρθρωσης.
Η πρόγνωση της πάθησης είναι καλή συνήθως και τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως σε μια ως 3 εβδομάδες .
Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ιωάννη Νικολόπουλο