τραυματολογία

Παιδική τραυματολογία

ΚΑΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

24 Μαΐου, 2017

Τι σημαίνει τραυματολογία;

Τραύματα μπορεί να προκληθούν απο ένα απότομο χτύπημα, ενα κάταγμα, μια κάκωση ή διάστρεμμα, ένα έγκαυμα, μια εξάρθρωση, ένα θλαστικό τραύμα (πληγή).

Γιατί είναι διαφορετικό από του ενήλικα;

Το παιδί ΔΕΝ είναι ένας ενήλικας σε μινιατούρα. Οι κανόνες αντιμετώπισης ενός κατάγματος ΔΕΝ είναι οι ίδιοι, καθώς οι χρόνοι επούλωσης είναι ταχύτεροι. Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό αναμόρφωσης του οστού που εξαρτάται απο τις επιφύσεις ,οι οποίες όμως πρέπει πάντα να μείνουν ανέπαφες γιατί μπορεί να προκληθεί διαταραχή της ανάπτυξης.

Κάποιοι τύποι καταγμάτων είναι μοναδικοί στα παιδιά.

 • Τα κατάγματα τύπου ”βουτύρου” (ή buckle)
 • Τα κατάγματα τύπου ”Greenstick”
 • Οι πλαστικές παραμορφώσεις, χωρίς κάταγμα.

Το οστό του παιδιού είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Η παχιά μεμβράνη γύρω απο το οστό, το περιόστεο, είναι υπεύθυνο για την αναμόρφωση του οστού στο σημείο του κατάγματος, ενώ οι επιφύσεις είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη γενικά, ενός οστού, κατά μήκος. Το δυναμικό ανάπτυξης στις επιφύσεις δεν είναι παντού το ίδιο. Είναι πολύ σημαντικό κοντά στο γόνατο, στην κεφαλή του βραχιονίου και στην πηχεοκαρπική.

Εάν ένα κάταγμα επηρεάσει την επίφυση τότε έχουμε τα κατάγματα τύπου SALTER-HARRIS :

 • Τύπου 1 : Το κάταγμα αφορά μόνο την γραμμή χόνδρινης ανάπτυξης
 • Τύπου 2 : Το κάταγμα διαπερνά την χόνδρινη γραμμή και ανεβαίνει προς την μετάφυση
 • Τύπου 3 : Το κάταγμα διαπερνά την χόνδρινη γραμμή και μετά κατευθύνεται προς την επίφυση.
 • Τύπου 4 :Το κάταγμα διαπερνά και μετάφυση και χόνδρινο τμήμα και επίφυση
 • Τύπου 5 : Πρόκειται για καταπάτηση του χόνδρου που ΔΕΝ φαίνεται αρχικά στην ακτινογραφία ΑΛΛΑ μετά προκαλείται επιφυσιόδεση.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα κάταγμα;

 • Η συντηρητική θεραπεία έχει προτεραιότητα. Εάν δεν υπάρχει μετατόπιση ,ακινητοποιούμε με απλό γύψο, αλλιώς απαιτείται ΠΡΩΤΑ ανάταξη και μετά ακινητοποίηση, συνήθως για 6 εβδομάδες.

Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη σε μεγάλες μετατοπίσεις, ασταθή κατάγματα καθώς και σε περιπτώσεις που απαιτείται ΤΕΛΕΙΑ ανάταξη, όπως σε κατάγματα επίφυσης, σε κατάγματα του αγκώνα, καθώς οι παραμορφώσεις λόγω ελλιπούς ανάταξης είναι όλο και συχνότερες. Σε κάποιες περιπτώσεις προτιμάται εξαρχής η χειρουργική θεραπεία, όπως σε μηριαία κατάγματα, ώστε να επιτραπεί όσο γίνεται γρηγορότερα η φόρτιση του άκρου και η επιστροφή στο σχολείο.

Τι μπορεί να συμβεί μετά;

 • Το ”καρούμπαλο” που θα δημιουργηθεί μετά απο ένα κάταγμα ,απο την παρουσία του περιόστεου, συνήθως υποχωρεί μέσα σε 1 με 2 χρόνια το πολύ.
 • Κάποιες φορές υπάρχει διαταραχή ανάπτυξης ύστερα απο ένα κάταγμα, γι’ αυτό και πρέπει να τα παρακολουθούμε τουλάχιστον για 6 μήνες.
 • Κάποιες φορές υπάρχει το αντίθετο φαινόμενο της επιφυσιόδεσης, δηλαδή η υπερανάπτυξη του οστού(κυρίως σε κατάγματα μηρού).

 

Απο τον παιδο-ορθοπεδικό χειρουργό Βασίλη Καιλή

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

10012pelmatapaidi.jpg Γιατρέ μου, το παιδί μου περπατάει στραβά! - Βάδιση με τα πόδια να κλίνουν προς τα μέσα ονομάζεται ”βάδιση σε ΕΣΩ ΣΤΡΟΦΗ”(intoeing στα αγγλικά) και είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα σε παιδιά ηλικιών 1 έτους μέχρι 6 – 7 ετών. Φυσιολογικά ,όταν γεννιέται ένα βρέφος, έχει ποδαράκια που κλίνουν περισσότερο προς τα μέσα και αυτό λόγω της διπλωμένης στάσης που έχει […]
τραυματολογία Παιδική τραυματολογία - Τι σημαίνει τραυματολογία; Τραύματα μπορεί να προκληθούν απο ένα απότομο χτύπημα, ενα κάταγμα, μια κάκωση ή διάστρεμμα, ένα έγκαυμα, μια εξάρθρωση, ένα θλαστικό τραύμα (πληγή). Γιατί είναι διαφορετικό από του ενήλικα; Το παιδί ΔΕΝ είναι ένας ενήλικας σε μινιατούρα. Οι κανόνες αντιμετώπισης ενός κατάγματος ΔΕΝ είναι οι ίδιοι, καθώς οι χρόνοι επούλωσης είναι ταχύτεροι. Επίσης […]
pbve.png ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ? - Κατ’αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε πως ΔΕΝ είναι κάτι σοβαρό και αν γίνει σωστή αντιμετώπιση το παιδί μας θα έχει μια φυσιολογική ζωή,δεν θα πονάνε τα πόδια του,θα μπορεί δε να αθλείται κανονικά. Η κλασσική παραμόρφωση θυμίζει ενα μπαστούνι του γκολφ(golf-clubfoot ειναι άλλωστε η ονομασία στα αγγλικά). ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ? Η ακριβής […]
images-40.jpg ΣΥΓΓΕΝΕΣ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - Το συγγενές εξάρθρημα ισχίου είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται ενδομητρικά ή μετά την κύηση,όπου το ισχίο είν αι ασταθές και προκαλείται εξάρθρωση του.  Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η κοτύλη(η τρύπα) δεν είναι ακόμα αρκετά βαθιά σκαμμένη ωστε να μπει μέσα η κεφαλή του μηρού Περίπου 1% του πληθυσμού παρουσιάζει ανωμαλία ανάπτυξης ισχίου,είτε […]
afafa_1-medium.jpg ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ - Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος και ενδεχόμενη ρήξη του, απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση, όταν αφορά παιδιά ή έφηβους. Γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει άθικτη η επίφυση ανάπτυξης ,ειδικά σε μια περιοχή όπως το γόνατο, που αναλαμβάνει πάνω από 70% της ανάπτυξης του κάτω άκρου.    Ο μηχανισμός τραύματος είναι σε γενικές γραμμές ο ίδιος […]