Παιδική Παχυσαρκία και Διαταραχές των Λιπιδίων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

22 Ιανουαρίου, 2024

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία που δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες. Όπως προειδοποίησε μόλις τον περασμένο Μάιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 1 στα 3 ελληνόπουλα έχουν υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό και 1 στα 6 είναι παχύσαρκα. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών κάτω των πέντε ετών, καταλαμβάνοντας την 6η θέση σε μια λίστα 198 χωρών!

Ο Παιδοενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Αριστοτέλης Παναγιωτόπουλος μας μιλά διεξοδικά για τους κινδύνους της παιδικής παχυσαρκίας, τονίζοντας πως δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, ούτε ένα ζήτημα το οποίο το παιδί θα ξεπεράσει από μόνο του μεγαλώνοντας.

Τα παχύσαρκα παιδιά τείνουν να γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες και υπάρχουν πολλά ιατρικά ζητήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Τα παιδιά αρχίζουν και παίρνουν πλέον τις ίδιες φαρμακευτικές αγωγές με τους γονείς τους για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της χοληστερόλης.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία δημοσιοποίησε νέες οδηγίες για την αξιολόγηση και θεραπεία των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, εκδίδοντας ένα έγγραφο 73 σελίδων, που υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία δεν πρέπει πλέον να στιγματίζεται ως αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών, αλλά ως μία πολύπλοκη ασθένεια με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με τις οδηγίες, η παιδική ηλικία είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πριν προκληθεί μη αναστρέψιμη ζημιά. 

Το υπερβολικό βάρος δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων, αλλά εξαρτάται επίσης από βιοχημικούς και γονιδιακούς παράγοντες. Τούτου λεχθέντος, πολλά παιδιά δεν πληρούν τις συνιστώμενες οδηγίες για υγιεινή διατροφή. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% των νέων δεν τρώνε τις συνιστώμενες καθημερινές μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα παιδιά συχνά δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Σε πολλές περιπτώσεις δε, καταναλώνουν πολύ περισσότερη ζάχαρη, λίπος και θερμίδες από ό,τι χρειάζονται. Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και ο χυμός, προσθέτουν σημαντικές θερμίδες και εν μέρει ευθύνονται. Επιπλέον, πολλά παιδιά δεν ασκούνται αρκετά.

Αρχικά πρέπει να παρακολουθείται, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) (kg/m2) του παιδιού. Αυτή η παρακολούθηση μπορεί να γίνει εύκολα κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο και αφού μετρηθεί το ύψος και το βάρος του παιδιού. Αν ο ΔΜΣ ανέβει πάνω από τη 85ή εκατοστιαία, τότε οι παιδίατροι θα ακολουθήσουν μια πιο προληπτική αντιμετώπιση, προσφέροντας έγκαιρες παραπομπές σε ειδικούς Παιδοενδοκρινολόγους και Διατροφολόγους.

Κίνδυνος για την υγεία των παιδιών

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ενός παιδιού για μια σειρά από ασθένειες, όπως οι διαταραχές των λιπιδίων, οι οποίες είναι καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Οι διαταραχές των λιπιδίων μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση (στένωση των αρτηριών), η οποία αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Τα πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν επίσης, να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα.

Στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί πλέον το νέο Παιδιατρικό Τμήμα Διαταραχών των Λιπιδίων, παρέχοντας πλήρη φροντίδα σε παιδιά και εφήβους με διαταραχές των λιπιδίων. Η δημιουργία του νέου τμήματος αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, να επενδύει στην επιστημονική καινοτομία, στην εξειδίκευση και σε βιοϊατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Επίσης, παρακολουθούνται και διαταραχές που δεν προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως για παράδειγμα η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία, Οικογενής Συνδυασμένη Υπερλιπιδαιμία και άλλες δευτερογενείς δυσλιπιδαιμίες.

Μέσω του Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων, η οικογένεια θα λάβει πληροφορίες σχετικά με τρόπους βελτίωσης των επιπέδων χοληστερόλης του παιδιού, κυρίως με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Μέσα από διαρκή εκπαίδευση αλλά και εξελισσόμενη εξειδίκευση, η επιστημονική ομάδα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες διερεύνησης, παρακολούθησης, νοσηλείας και αντιμετώπισης της κάθε πάθησης των μικρών ασθενών.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Panagiotopoulos shutterstock 470623928 Παιδική παχυσαρκία: O καθοριστικός ρόλος της οικογένειας - Η παιδική παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία που απαιτεί προληπτικά μέτρα. Tο οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνηθειών και της συνολικής ευεξίας ενός παιδιού. Oι γονείς είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες επιρροής στη ζωή ενός παιδιού, ειδικά όταν πρόκειται για τις διατροφικές επιλογές και τις καθημερινές συνήθειες. Καλλιεργώντας ένα υποστηρικτικό και συνειδητοποιημένο για […]
MyDoctors shutterstock 1013946763 panagivtopoylos Παιδική Παχυσαρκία και Διαταραχές των Λιπιδίων - Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία που δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες. Όπως προειδοποίησε μόλις τον περασμένο Μάιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 1 στα 3 ελληνόπουλα έχουν υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό και 1 στα 6 είναι παχύσαρκα. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών κάτω των πέντε ετών, καταλαμβάνοντας την […]