protes_voithies_paidiou_590_b.jpg

Παιδικά ατυχήματα: πρόληψη και πρώτες βοήθειες

ΚΡΙΣΤΕΝΣΟΝ ΤΖΟΡΤΖ

7 Μαρτίου, 2014

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα εξαιτίας της έμφυτης περιέργειας τους και της αδυναμίας τους να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των πράξεων τους. Με αυτό το άρθρο σκοπεύουμε να βοηθήσουμε τους γονείς στην αποφυγή ατυχημάτων και στις πρώτες βοήθειες που θα εφαρμόσουν στο τραυματισμένο παιδί.

Πώς να αποφύγουμε το ατύχημα

Τα ατυχήματα είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σημειώθηκε πρόοδος στην πρόληψη των θανατηφόρων ατυχημάτων με εφαρμογή απλών μέτρων, όπως η χρήση πωμάτων ασφαλείας σε απορρυπαντικά, η χρήση ζωνών/καθισμάτων αυτοκινήτων κατάλληλα για την ηλικία και το μέγεθος ενός παιδιού, η χρήση κράνους σε αθλήματα και ποδήλατο και πολλά άλλα.
Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που τραυματίζονται. Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, όπου τα χέρια, τα πόδια ή το κεφάλι του μωρού σας μπορεί να παγιδευτούν στην κούνια, στο παιδικό κάθισμα ή στο καροτσάκι.
  • Χρησιμοποιήστε κατάλληλα εμπόδια για τα παράθυρα, τις σκάλες και τις βεράντες, ώστε να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτά και να αποφύγετε πιθανή πτώση.
  • Χρησιμοποιήστε φράχτη ασφαλείας γύρω από πισίνες. Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει στο νερό χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει να εκπαιδευτεί ο γονιός στην “επίβλεψη αφής”, δηλαδή στο να έχει ανά πάσα στιγμή άμεσα τη δυνατότητα να αρπάξει με το χέρι του ένα μωρό ή μεγαλύτερο παιδί όταν αυτό βρίσκεται κοντά σε πισίνα, στη θάλασσα, ή σε κάθε χώρο που υπάρχει νερό (π.χ. μπανιέρα, τουαλέτα κ.τλ.). Να φοράτε πάντα στα παιδιά σας το κατάλληλο σε μέγεθος σωσίβιο όσο βρίσκονται μέσα σε σκάφος.
  • Καλύψτε όλες τις ηλεκτρικές πρίζες με ειδικά καπάκια ασφαλείας.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη του θερμοσίφωνα σας στους 49-55 ° C για την αποφυγή σοβαρών εγκαυμάτων στα παιδιά.
  • Ασφαλίστε και φυλάξτε μακριά από τα παιδιά όλα τα φάρμακα και τα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης. Επίσης καταγράψετε τον αριθμό του κέντρου δηλητηριάσεων, ώστε να μπορείτε να το καλέσετε σε κάθε επείγουσα κατάσταση.
  • Ο κίνδυνος πνιγμονής από ξένο σώμα, όπως ξηροί καρποί, καραμέλες, μπαλόνια και άλλα μικρά αντικείμενα και παιχνίδια, είναι μεγάλος ιδιαίτερα στα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών.

2

  • Πάντα να επιμένετε να φοράει το παιδί σας τον προστατευτικό για το κεφάλι εξοπλισμό όταν κάνει ποδήλατο και πατίνι ή συμμετέχει σε αθλήματα όπως το σκι ή οποιοδήποτε άλλο σπορ επαφής.
  • Πάντα να βάζετε τα παιδιά στο κατάλληλα για την ηλικία καθίσμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όταν ταξιδεύουν.

 

Ποτέ…

Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του κοντά σε μια μπανιέρα ή ακόμα και κουβά γεμάτηο νερό. Το ίδιο ισχύει και για την πισίνα ή την παραλία.
Ποτέ μην αφήνετε κοντά στο παιδί σας σκεύη/φλιτζάνια με ζεστά υγρά ή τροφές. Μην κρατάτε το παιδί σας και ταυτόχρονα πίνετε ζεστά ροφήματα ή μαγειρεύετε.
Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να τρέχει και να παίζει με σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα στα χέρια ή στο στόμα του.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με πλαστικές σακούλες, καθώς μπορεί να καλύψουν το κεφάλι ή τα πρόσωπά τους και να προκληθεί ασφυξία.
Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του μέσα ή γύρω από το αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος θανάτου από θερμοπληξία και στραγγαλισμού από το ηλεκτρικό παράθυρο, τη ζώνη ασφαλείας και την επανατύλιξη της ημιώροφης ή άλλων αντικειμένων. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί από το όχημα όταν κάνει ο οδηγός όπισθεν ή να εγκλωβιστεί το παιδί στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Αντιμετώπιση ατυχημάτων

Τα περισσότερα ατυχήματα στα παιδιά γίνονται μέσα στο σπίτι και κάποια από αυτά είναι αναπόφευκτα. Το σημαντικό είναι ότι συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία από τους γονείς στο σπίτι με την καθοδήγηση του παιδίατρου. Γενικά, μετά από κάθε ατύχημα δεν δίνουμε στο παιδί να φάει ή να πιει τίποτε μέχρι να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο μας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο γιατί μπορεί να χρειαστεί αναισθησία και το στομάχι του πρέπει να είναι άδειο. Επίσης παρακολουθείστε ένα σεμινάριο Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, όπως αυτό που προσφέρει η APLS-Hellas (http://www.alsg.org), ή επικοινωνήστε με το γραφείο μου και ρωτήστε για τα σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης για γονείς στο ιατρείο “ATHENSPEDIATRICS” (athenspediatrics.gr) στη Βουλιαγμένη. Τι κάνουμε όμως σε πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Κακώσεις κεφαλής: Συχνά τα παιδιά τραυματίζονται στο κεφάλι ενώ παίζουν, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή από πτώση. Δεν ανησυχούμε μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι εάν το παιδί συνεχίσει να παίζει χωρίς να διαμαρτύρεται και δεν δείχνει σημάδια αλλαγής στη συμπεριφορά του. Οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, έμετος ή αλλαγή στη συμπεριφορά, μπορεί να είναι ένδειξη εγκεφαλικής βλάβης και απαιτούν εκτίμηση από γιατρό. Από την κλινική εξέταση του παιδιού, ο γιατρός θα είναι σε θέση να αποκλείσει οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση και να δώσει σημαντικές οδηγίες για την πορεία της υγείας του παιδιού και την ανάρρωση του. Καλέστε ασθενοφόρο αν το παιδί είναι διεγερτικό ή αντίθετα είναι υπναλέο και αφυπνίζεται με δυσκολία ή εάν είναι αναίσθητο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνει εκτεταμένος έλεγχος, ανάμεσα στα άλλα και νευροχειρουργική εκτίμηση καθώς και επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

Κακώσεις δοντιών: Μετά από χτυπήματα στο κεφάλι, τα δόντια μπορεί να αποσπαστούν ή να εξαρθρωθούν. Η αντιμετώπιση διαφέρει και επιπλέον εξαρτάται από το εάν το χτύπημα αφορά τα πρώτα ή τα μόνιμα δόντια. Εξάρθρωση ενός μόνιμου δοντιού είναι μια οδοντιατρική έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεση αξιολόγηση και θεραπεία.

3

Αν το δόντι έχει αποσπαστεί τελείως, ξεπλύνετε το με φυσιολογικό ορό ή νερό βρύσης για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα. Το δόντι δεν θα πρέπει να τρίβεται ή να αποστειρώνεται – πιάστε το δόντι προσεκτικά από την κορυφή (στεφάνη) (Εικόνα3) – τοποθετήστε το με το χέρι σας στη θέση του – σταθεροποιήστε το βάζοντας το παιδί να δαγκώσει σε μία πετσέτα. Αν το δόντι δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί, βάλτε το σε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα και πηγαίνετε με το παιδί σας (και το φλιτζάνι όπου έχετε το δόντι) στον οδοντίατρο. Αν το δόντι έχει μετακινηθεί προσπαθήστε να δώσετε στο δόντι τη θέση που είχε. Ένα χαλαρό μόνιμο δόντι είναι επίσης μια έκτακτη ανάγκη: το δόντι πρέπει να σταθεροποιηθεί από οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.
Σπασμένα δόντια (πρώτα ή μόνιμα)  δεν χρήζουν άμεσης εκτίμησης από τον οδοντίατρο σας, παρά στις ακόλουθες ημέρες. Επίσης δεν είναι ένα πρόβλημα να χαθεί στο παιδί ένα πρώτο δόντι καθώς δεν επηρεάζει συνήθως την ομιλία του παιδιού ή τη θέση του μόνιμου δοντιού.
Εάν το πρώτο δόντι είναι χαλαρό, θα μπορούσε να μείνει στη θέση του ή να αφαιρεθεί ανάλογα με τον τραυματισμό του. Ένα πολύ χαλαρό δόντι συνιστά ενδεχόμενο κίνδυνο πνιγμού και πρέπει να αφαιρεθεί.

Κοψίματα και πληγές: Οι αμυχές και τα μικρά κοψίματα είναι άκακα και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλύσιμο και εφαρμογή αντιβιοτικής αλοιφής. Οι βαθύτερες πληγές μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη αιμορραγία και να θέσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή σχηματισμού κάποιας δυσάρεστης ουλής. Ο παιδίατρός σας θα αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει τέτοιες πληγές, πιθανόν εφαρμόζοντας αυτοκόλλητο επίδεσμο (steri-strip), ειδική κόλλα (Dermabond / Εικόνα 4) ή κάνοντας λίγα ράμματα ώστε να κλείσει την πληγή.

4
Αν η πληγή είναι εκτεταμένη πιθανόν να πρέπει να μεταφέρετε το παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ώστε να του παρασχεθεί χειρουργική βοήθεια. Θυμηθείτε, ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε την αιμορραγία είναι να πιέσετε σταθερά την πληγή.

Διαστρέμματα και Κατάγματα: Όπως οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά παθαίνουν διαστρέμματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της άθλησης. Ένα διάστρεμμα είναι άκακο και τα παιδιά ξέρουν πως να προστατεύουν ένα τραυματισμένο μέλος μέχρι να γίνει ξανά λειτουργικό. Θα δείτε το παιδί σας να προστατεύει το χέρι ή να κουτσαίνει στο τραυματισμένο πόδι για το υπόλοιπο της μέρας.
Αν και οι αρθρώσεις των παιδιών είναι πιο εύκαμπτες, τα νεαρά κόκαλα έχουν τη τάση να σπάνε ευκολότερα από εκείνα των ενηλίκων. Παρατηρώντας τα παρακάτω σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν δευτερογενώς σε ένα κάταγμα ή σε μια εξάρθρωση πρέπει άμεσα να αναζητήσετε περεταίρω αποτίμηση της κατάστασης κάνοντας ακτινογραφία: άρνηση στη κίνηση κάποιας άρθρωσης δευτερογενώς του πόνου, ανικανότητα κίνησης της άρθρωσης, κάθε πρήξιμο ή παραμόρφωση, προστασία κάποιου μέλους ή βάδισμα κουτσαίνοντας για περισσότερο από 24 ώρες.
Πιθανόν να θέλετε να δώσετε κάποιο αναλγητικό, σε περίπτωση που το παιδί πονά αρκετά, αλλά αποφύγετε να του δώσετε τροφή ή υγρά, επειδή το παιδί ίσως χρειαστεί νάρκωση σε επίπονες διαδικασίες και επομένως πρέπει να έχει άδειο στομάχι.

Εγκαύματα: Η πιο σημαντική άμεση αντιμετώπιση όταν ένα παιδί έχει υποστεί έγκαυμα είτε από φλόγα είτε από ζεστό νερό ή τροφή είναι η άμεση ψύξη. Χρησιμοποιήστε τρεχούμενο κρύο νερό για να δροσίσετε την περιοχή. Μειώνοντας τη θερμοκρασία στο δέρμα θα περιοριστεί η εγκαυματική βλάβη. Επίσης, θα μειωθεί σημαντικά ο πόνος. Εάν χρειαστεί, γδύστε το παιδί και δροσίστε το με το νερό από το ντους για περίπου 20 λεπτά. Μην βάζετε πάγο, γιατί η έντονη ψύξη μπορεί να καταστρέψει το δέρμα. Μην χορηγήσετε καμία κρέμα ή άλλη ουσία τοπικά πριν από την εκτίμηση της βλάβης από γιατρό. Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας, ή, για μεγαλύτερα εγκαύματα καλέστε το ασθενοφόρο. Καλύψτε τα εγκαύματα με καθαρές υγρές γάζες ή πετσέτες για τη μεταφορά του παιδιού σας στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Διαβρέχετε την καλυμμένη με γάζες περιοχή με νερό τακτικά, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, προκειμένου το δέρμα να διατηρείται δροσερό. Τα εγκαύματα προκαλούν έντονο πόνο. Γι’ αυτό, πριν φύγετε από το σπίτι δώστε στο παιδί σας μία δόση ιβουπροφαίνη (Algofren, Neurofen, Advil) ή παρακεταμόλη (Apotel, Depon, Panadol).

Κατάποση χημικών η άλλων ουσιών: Σε κάθε περίπτωση πιθανής κατάποσης φαρμάκων/χημικών ουσιών, επικοινωνείτε άμεσα με το κέντρο δηλητηριάσεων και ακολουθείτε τις οδηγίες τους.
Αν το παιδί δείχνει σημάδια δηλητηρίασης, καλέστε το ασθενοφόρο. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το σκεύασμα με το φάρμακο/χημική ουσία που το παιδί έχει καταπιεί!

Πνιγμονή από ξένο σώμα: Σε κάθε περίπτωση αιφνίδιας έναρξης βήχα, αισθήματος πνιγμονής, ή αλλαγής χρώματος του παιδιού, σκεφτείτε την πιθανότητα πνιγμονής από ξένο σώμα. Εάν το παιδί κλαίει δυνατά ή ακούγεται η φωνή του δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αφήστε το παιδί να κλαίει και να βήχει έτσι ώστε να αποβάλλει μόνο του το ξένο σώμα. Προσπαθήστε να δείτε και να απομακρύνετε με ασφάλεια το ξένο σώμα υπό άμεση όραση από το στόμα του. Απαγορεύεται η σάρωση με το δάκτυλο στο στόμα του παιδιού. Παρατηρείτε για έλλειψη φωνής και δυσκολία στην αναπνοή.

5

Αν το παιδί είναι βρέφος, τοποθετήστε το μωρό στο αντιβράχιο σας και δώστε πέντε δυνατά χτυπήματα στην πλάτη και στη συνέχεια κάντε πέντε θωρακικές συμπιέσεις . Σε παιδί ηλικίας άνω του έτους εναλλάσσετε πάλι πέντε δυνατά χτυπήματα στην πλάτη με το χειρισμό “Heimlich”. Επαναλάβετε τα παραπάνω μέχρις ότου το ξένο σώμα αποβληθεί.

6

Σε περίπτωση απώλειας επιπέδου συνείδησης αρχίζετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Δώστε δύο εμφυσήσεις εναλλάξ με 30 θωρακικές συμπιέσεις μέχρι το ξένο σώμα να αποβληθεί.

Πνιγμός: Σε περίπτωση πνιγμού, απομακρύνετε το παιδί από το νερό και τοποθετήστε το σώμα του σε στερεό έδαφος. Εάν το παιδί δεν αναπνέει αρχίστε αμέσως καρδιοπνευμονική ανάνηψη (30 θωρακικές συμπιέσεις με 2 αναπνοές εναλλάξ). Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το νερό από τους πνεύμονες ή το στομάχι με τίναγμα του παιδιού ή γυρνώντας το παιδί ανάποδα. Αυτό είναι άσκοπο και θα χάσετε πολύτιμο χρόνο. Ζητήστε από κάποιον να καλέσει ασθενοφόρο, ή, αν είστε μόνοι σας, κάντε το μετά από δύο λεπτά ανάνηψης.

Ηλεκτροπληξία: Παραμείνετε ψύχραιμοι, διακόψτε το ηλεκτρικό κύκλωμα τραβώντας το φις από την πρίζα ή κλείνοντας το γενικό διακόπτη. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να απομακρύνετε το παιδί από το ηλεκτρικό ρεύμα με τη βοήθεια ενός αντικειμένου που είναι κακός αγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας όπως σκουπόξυλο, μια ξύλινη καρέκλα, ή μια δερμάτινη ζώνη. Καλύψτε τυχόν τραυματισμούς με ένα καθαρό επίδεσμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να καλέσετε το ασθενοφόρο, ή να μεταφέρετε το παιδί στο κοντινότερο νοσοκομείο. Ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αμέσως σε περίπτωση καρδιακής ή αναπνευστικής ανακοπής.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

61243-kids-photos-269215556_std.jpg Μάθε ΚΑΡ.ΠΑ. Σώσε μια ζωή! - Πώς μπορούμε να σώσουμε ένα συνάνθρωπό μας -και κυρίως ένα παιδί- έχοντας κάνει μαθήματα Βασικής Υποστήριξης Ζωής και Καρδιαναπνευστικής Ανάνηψης (ΚΑΡ.ΠΑ.) μας ενημερώνει ο παιδίατρος George Kristinsson. Στον καθένα μας θα μπορούσε να τύχει περιστατικό καρδιακής ανακοπής ενός συνανθρώπου μας. Το θύμα μπορεί να είναι ένας περαστικός στο δρόμο, ένας φίλος ή ακόμη και συγγενής. […]
110-2.jpg Μαθήματα Βασικής Υποστήριξης Ζωής και Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης ΚΑΡ.Π.Α. στο Παιδί - Στον καθένα μας θα μπορούσε να τύχει περιστατικό Καρδιακής Ανακοπής ενός συνανθρώπου μας. Το θύμα μπορεί να είναι ένας περαστικός στο δρόμο, ένας φίλος ή ακόμη και συγγενής. Το θύμα συνήθως είναι προχωρημένης ηλικίας αλλά θα μπορούσε να είναι και ένα παιδί. Η Ανακοπή στο παιδί μπορεί να συμβεί λόγω συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου, απόφραξης αεραγωγού […]
protes_voithies_paidiou_590_b.jpg Παιδικά ατυχήματα: πρόληψη και πρώτες βοήθειες - Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα εξαιτίας της έμφυτης περιέργειας τους και της αδυναμίας τους να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των πράξεων τους. Με αυτό το άρθρο σκοπεύουμε να βοηθήσουμε τους γονείς στην αποφυγή ατυχημάτων και στις πρώτες βοήθειες που θα εφαρμόσουν στο τραυματισμένο παιδί. Πώς να αποφύγουμε το ατύχημα Τα ατυχήματα είναι οι […]