Ωτοπλαστική: Μία ανώδυνη και ασφαλής επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

19 Σεπτεμβρίου, 2022

Τα αυτιά βρίσκονται σε αρκετά εμφανές σημείο και μαζί με τα μάτια και τη μύτη αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Για την αρμονική εικόνα ενός προσώπου, η σχέση του μεγέθους και του σχήματος των αυτιών με το υπόλοιπο πρόσωπο είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο στόχος της ωτοπλαστικής είναι η βελτίωση της αισθητικής των αυτιών, άρα της εμφάνισής τους. Η οποιαδήποτε δυσμορφία στην εμφάνιση των αυτιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο που βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία μας.

Ο Χειρουργός ΩΡΛ Κωνσταντίνος Μακρυπίδης με εξειδίκευση στην πλαστική χειρουργική προσώπου, μας αναλύει την επέμβαση της ωτοπλαστικής και τονίζει πως το ευκταίο είναι το άτομο να προχωρά στην επέμβαση, σε όσο το δυνατόν πιο νεαρή ηλικία, προκειμένου να διορθώσει την οποιαδήποτε δυσμορφία των αυτιών.

– Πού οφείλονται τα «πεταχτά» αυτιά;

Τα πεταχτά και μεγάλα αυτιά ή αφεστώτα ώτα, όπως ονομάζονται επιστημονικά, είναι συνήθως υπόθεση κληρονομική. Στατιστικά, το 5% των παιδιών που γεννιούνται παγκοσμίως, γεννιούνται με αφεστώτα ώτα, ανεξάρτητα από φυλή ή γεωγραφική περιοχή. Τα αφεστώτα ώτα διαπιστώνονται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Είναι η συνηθέστερη δυσμορφία των πτερυγίων του αυτιού. Η εμφάνιση των αυτιών και το κατά πόσο αυτά είναι αρμονικά με το υπόλοιπο πρόσωπο σχετίζεται με το μέγεθος και το πάχος του χόνδρου, ο οποίος είναι στοιχείο του αυτιού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Η κύρια αιτία εμφάνισης των πεταχτών αυτιών είναι η απουσία της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού. Η ωτοπλαστική στοχεύει στο να δημιουργηθεί χειρουργικά στο αυτί η ανθέλικα, η οποία απουσιάζει εκ γενετής. Μέσω της ωτοπλαστικής, το αυτί παίρνει την κανονική του θέση και μορφή για πάντα. Ο βαθμός δυσκολίας των αφεστώτων ώτων είναι σε άμεση συνάρτηση του πόσο δυνατός και σκληρός είναι ο χόνδρος του αυτιού. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζει και το μέγεθος των αυτιών.

– Ποιες άλλες δυσμορφίες των αυτιών μπορούν να διορθωθούν με την ωτοπλαστική;

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να μειωθεί το μέγεθος των αυτιών, διότι τα αυτιά είναι αρκετά μεγάλα ή το μήκος τους εμφανίζεται πολύ μεγάλο σε σχέση με το σχήμα του προσώπου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το «δίπλωμα» των πεταχτών αυτιών, πλησιάζοντάς τα στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αισθητική αντίληψη του μεγέθους τους. Αν όμως αντικειμενικά το μέγεθος των αυτιών είναι πολύ μεγάλο, τότε ο χειρουργός μπορεί να το μειώσει, αφαιρώντας ένα κομμάτι ολικού πάχους στο πάνω σημείο των αυτιών και μειώνοντας την καμπύλη του πτερυγίου. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει συνδυαστικά με τη διόρθωση των πεταχτών αυτιών.

Μία άλλη δυσμορφία που μπορεί να διορθωθεί με την ωτοπλαστική, είναι το μεγάλο μέγεθος του κάτω μέρους των αυτιών, που ονομάζεται λοβός. Ο χειρουργός μπορεί να προχωρήσει σε αφαίρεση ενός κομματιού του λοβού, αφήνοντας μία λεπτή γραμμή στο μπροστινό και πίσω μέρος του καινούργιου λοβού.

– Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση;

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τέσσερις στους δέκα χειρουργημένους για πεταχτά αυτιά είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Επίσης, η ωτοπλαστική είναι μία πολύ συνηθισμένη πλαστική επέμβαση στον ανδρικό πληθυσμό. Οι γυναίκες συνήθως προχωρούν σε ωτοπλαστική σχετικά δυσκολότερα και σε μάλλον μεγαλύτερη ηλικία, καθώς μπορούν για μεγάλο διάστημα να καλύπτουν τα πεταχτά αυτιά με τα μακριά μαλλιά τους.

Όσον αφορά τώρα τα παιδιά, δυστυχώς ένα παιδί συνήθως αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν για πρώτη φορά αρχίζουν και το κοροϊδεύουν οι συνομήλικοι ή οι συμμαθητές του για τα μεγάλα και πεταχτά αυτιά του. Αυτό όμως μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού, με δυσάρεστα επακόλουθα που μπορεί να το συνοδεύουν σε όλη την ενήλικη ζωή του. Καλό είναι λοιπόν οι γονείς να αποφασίζουν να γίνει η ωτοπλαστική του παιδιού τους πριν αυτό πάει στο σχολείο, δηλαδή στην ηλικία των 5 με 6 ετών. Στην ηλικία αυτή έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών σε ποσοστό άνω του 85%, με αποτέλεσμα από εκεί και πέρα να μην αλλάζει ουσιαστικά ούτε το σχήμα τους, αλλά ούτε και το μέγεθός τους.

Στόχος της ωτοπλαστικής είναι να διορθώσει την οποιαδήποτε δυσμορφία των αυτιών, αποκτώντας συμμετρία και μία αρμονική σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ασθενούς και στο να αισθάνεται πολύ πιο άνετα με την εμφάνισή του.

– Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η ωτοπλαστική επέμβαση με την κλασική μέθοδο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική νάρκωση ή μέθη, αν ο ασθενής είναι ενήλικος, ενώ αν είναι παιδί γίνεται με γενική αναισθησία.

Σύμφωνα με την κλασική μέθοδο, η προσπέλαση για τη διόρθωση του χόνδρου γίνεται από το πίσω μέρος του αυτιού. Ο χειρουργός αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι δέρματος, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα αποκόλλησης οπισθίως και προσθίως του χόνδρου. Αφού μικρύνει με λέιζερ ή με ραδιοσυχνότητες τον χόνδρο, στη συνέχεια τον χαράσσει με τη βοήθεια του λέιζερ. Ο στόχος είναι να «διπλώσει» ο χόνδρος και να δημιουργηθούν οι πτυχώσεις εκείνες που θα έπρεπε να υπάρχουν εκ γενετής σε ένα φυσιολογικό αυτί και απουσιάζουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατόπιν, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο, ενδέχεται να χρειαστεί να τοποθετηθούν με ειδικό τρόπο ράμματα.

Στη συνέχεια ο χειρουργός προχωρά σε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις και στο πίσω μέρος του αυτιού και στο τέλος το σημείο «κλείνεται» με ειδικά ράμματα. Μετά το πέρας της επέμβασης, τοποθετείται γύρω από το κεφάλι του ασθενούς ένας ειδικός επίδεσμος για 6 ημέρες. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα, και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής δεν χρειάζεται καν να νοσηλευθεί. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί αν αισθάνεται για λίγο ένα ελαφρύ μούδιασμα και έναν προσωρινό πόνο, ο οποίος όμως περνά με τη βοήθεια απλού παυσίπονου. Γενικά, όταν η μέθοδος πραγματοποιείται από έμπειρο χειρουργό είναι πρακτικά ατραυματική. Το άτομο μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ή στο σχολείο μετά από 5 με 7 ημέρες, ενώ συμμετοχή σε αθλήματα μπορεί να πραγματοποιήσει σε 6 με 8 εβδομάδες.

Εναλλακτικά, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί και μία άλλη τεχνική χωρίς ουλές, που πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία. Προκειμένου όμως να εφαρμοστεί η τεχνική αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, με κυριότερη ο χόνδρος να είναι αρκετά εύπλαστος.

Η ωτοπλαστική, όταν επιτελείται από έμπειρο πλαστικό προσώπου είναι μία ατραυματική, ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής επέμβαση, με εξαιρετικά και μόνιμα αποτελέσματα.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Makripidis shutterstock 334213400 Αλλαγή Χαρακτηριστικών Προσώπου στον Επαναπροσδιορισμό Φύλου: Επεμβάσεις εκθήλυνσης προσώπου - Η αλλαγή ή πιο σωστά ο επαναπροσδιορισμός φύλου αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία. Το ίδρυμα WPATH (The World Professional Association for Transgender Health), το οποίο τελεί πλέον υπό την αιγίδα του WHO (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα βήματα, τα οποία πρέπει να ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει […]
MyDoctors shutterstock 247399999 min Ωτοπλαστική: Μία ανώδυνη και ασφαλής επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας - Τα αυτιά βρίσκονται σε αρκετά εμφανές σημείο και μαζί με τα μάτια και τη μύτη αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Για την αρμονική εικόνα ενός προσώπου, η σχέση του μεγέθους και του σχήματος των αυτιών με το υπόλοιπο πρόσωπο είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο στόχος της ωτοπλαστικής είναι η βελτίωση της αισθητικής των αυτιών, άρα […]
Face Lift Mini Face Lift: Η επέμβαση που μας δείχνει 10 χρόνια νεότερες! - Στη δεκαετία των 40 συνήθως αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο. Ο χρόνος, το κάπνισμα, το άγχος, οι συνθήκες του περιβάλλοντος, αλλά και η κληρονομικότητα, καθώς και η απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης με την πάροδο του χρόνου, είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος […]
MyDoctors Untitled Design3 1 Έχεις κόμπλεξ με τη μύτη σου; - Μάθε πώς με μια αναίμακτη ρινοπλαστική επέμβαση θα αποκτήσεις όχι μόνον αρμονική μύτη, αλλά και καλύτερη αίσθηση αναπνοής και οσμής, άρα γενικότερα βελτιωμένη υγεία! Αν ανήκεις σε εκείνους… που ζουν με μονίμως μπουκωμένη μύτη (ακόμη κι όταν δεν έχεις πάθει ένα βαρύ κρυολόγημα ή δεν υποφέρεις από αλλεργίες), τότε να είσαι βέβαιος ότι δε φταίει […]
MyDoctors l pdo threadlift 1 Face lift ή Νήματα; - Ο καθορισμός της ηλικίας όλων γίνεται κυρίως από το πρόσωπο και το δέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου επηρεάζονται τόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου όσο και η ποιότητα του δέρματος με αποτέλεσμα να εμφανίζεται χαλάρωση και ρυτίδες. Η αντιμετώπιση των ρυτίδων του προσώπου κατά ένα μεγάλο βαθμό γίνεται με την […]
MyDoctors l tsolaki katharismos photo 2 1 Face Lifting και Ρινοπλαστική. Στόχος: Νεανικό πρόσωπο, σωστή αναπνοή - Η ηλικία ενός ανθρώπου μπορεί να καθοριστεί κυρίως από το πρόσωπο και το δέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου επηρεάζονται τόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου όσο και η ποιότητα του δέρματος με αποτέλεσμα να εμφανίζεται χαλάρωση και ρυτίδες. Η αντιμετώπιση των ρυτίδων του προσώπου κατά ένα μεγάλο βαθμό γίνεται με […]
Ροχαλητό Παιδικό Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια - Αναίμακτη, άμεση και χωρίς πόνο αντιμετώπιση Τι είναι το ροχαλητό και η υπνική άπνοια και ποιά τα αίτιά τους; Το ροχαλητό είναι θορυβώδης αναπνοή στον ύπνο. Οφείλεται στη μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού πίσω από τη γλώσσα. Το ροχαλητό δυστυχώς, είναι συχνά συνοδευόμενο με σύνδρομο αντίστασης αεροφόρων οδών και ως αποτέλεσμα σύνδρομο υπνικής άπνοιας–υπόπνοιας στον […]
star-omorfa-matia-04.jpg Νεανικό βλέμμα γρήγορα και ανώδυνα! - Πολλοί είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από «σακούλες» και μαύρους κύκλους στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Οι συνήθης αιτίες είναι η έλλειψη ύπνου, η όχι καλή οξυγόνωση, η απουσία φυσικής άσκησης,  η κακή διατροφή και η αφυδάτωση του οργανισμού που έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν τους μυς να χαλαρώσουν ή να χάσουν τον τόνο […]
Lifting προσώπου Lifting προσώπου με νήματα – The lunch time Face Lift - Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει ένα lifting προσώπου ανώδυνα, αναίμακτα, γρήγορα και χωρίς να είναι απαραίτητη η αίθουσα ενός χειρουργείου; Τώρα πια είναι δυνατόν λόγω της ύπαρξης των νημάτων προσώπου PDO threads. Είναι ουσιαστικά απορροφήσιμα ράμματα μακράς διαρκείας, τα οποία χρησιμοποιούνται στη χειρουργική σχεδόν από 20ετία. Τα νήματα προσώπου παραμένουν μέσα στο δέρμα ανασηκώνοντας […]
resizer-ashx.jpg Φυσικό lifting προσώπου χωρίς νυστέρι με τη μέθοδο PRP - Μέθοδος PRP για φυσικό lifting προσώπου χωρίς νυστέρι Μια σύγχρονη θεραπεία αντιγήρανσης του δέρματος είναι η μέθοδος PRP (Platelet Rich Plasma), η οποία χρησιμοποιεί το δικό μας αίμα, αξιοποιώντας τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητές του. Έτσι λοιπόν, η λύση για τις ρυτίδες, τη σύσφιξη του δέρματος και την ανάπλασή του παρέχεται από τον ίδιο μας […]
inspireyourlife_cheeks.jpg Λόγοι υγείας και… γαλλική μύτη οδηγούν στην ρινοπλαστική - Η ρινοπλαστική είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις και εκατομμύρια άντρες και γυναίκες καταφεύγουν σε αυτή κάθε χρόνο. Τα άτομα που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική προχωρούν στην επέμβαση, τόσο εξαιτίας λειτουργικών προβλημάτων υγείας, όσο και για αισθητικούς λόγους, με μία αναλογία περίπου 50-50. Στο τμήμα του πληθυσμού των ασθενών που κάνουν ρινοπλαστική για λόγους υγείας, η […]
pdo.jpg Lifting προσώπου με νήματα – The lunch time Face Lift - Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει ένα lifting προσώπου ανώδυνα, αναίμακτα, γρήγορα και χωρίς να είναι απαραίτητη η αίθουσα ενός χειρουργείου; Τώρα πια είναι δυνατόν λόγω της ύπαρξης των νημάτων προσώπου (PDO threads) και κυρίως εκείνων με κώνους. PDO είναι η πολυδιοξανόνη και τα νήματα είναι 100% βιο-απορροφήσιμα. Είναι ουσιαστικά απορροφήσιμα ράμματα μακράς διαρκείας, τα […]
constipacao.jpg Γιατί Ματώνει η Μύτη του? - Η αιμορραγία της μύτης στα μικρά παιδιά είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι σωματικές δραστηριότητες πιο έντονες. Αν και τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι αθώα και ο τρόπος αντιμετώπισης απλός, η θέα του αίματος προκαλεί φόβο στα παιδιά και ανησυχία στους γονείς. Η ρινορραγία ή […]
ralmeida004.jpg Ωτοπλαστική: Μία ανώδυνη και ασφαλής επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας - Αυτιά: Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του προσώπου Τα αυτιά βρίσκονται σε αρκετά εμφανές σημείο και μαζί με τα μάτια και τη μύτη αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Για την αρμονική εικόνα ενός προσώπου, η σχέση του μεγέθους και του σχήματος των αυτιών με το υπόλοιπο πρόσωπο, είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο στόχος της ωτοπλαστικής […]
geneio2-1.jpg Πωγωνοπλαστική: Μία από τις λιγότερο γνωστές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής - Η πωγωνοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνεται όχι μόνο η διόρθωση του μεγέθους, αλλά και της προβολής του πηγουνιού. Ο στόχος της πωγωνοπλαστικής είναι η εναρμόνιση των αναλογιών του προσώπου, με τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της αυτοπεποίθησης του ασθενούς. Σε πολλές περιπτώσεις η πωγωνοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική, διορθώνοντας έτσι το προφίλ του […]
hearing-loss.jpg Ωτοπλαστική - Για την ωτοπλαστική, μία ανώδυνη και ασφαλή επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας γράφει ο  Κωνσταντίνος Θ. Μακρυπίδης Μ.D., Χειρουργός ΩΡΛ – Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Προσώπου.   Αυτιά: Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του προσώπου Τα αυτιά βρίσκονται σε αρκετά εμφανές σημείο και μαζί με τα μάτια και τη μύτη αποτελούν […]
beautiful-girls-faces-wallpaper.jpg Λειτουργική ρινοπλαστική: Μια αναίμακτη επέμβαση με πολλαπλά οφέλη - Πότε η ρινοπλαστική είναι απαραίτητη; Με ποια προβλήματα υγείας μπορεί να σχετίζεται; Πώς γίνεται και από ποια ηλικία; Μας απαντά ο Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος ειδικευμένος στην πλαστική αισθητική προσώπου. Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που πρωτίστως πρέπει να έχει ως στόχο να είναι λειτουργική, ώστε μέσω αυτής να διορθώνονται προβλήματα με το διάφραγμα ή […]
stock-footage-beautiful-woman-listening-shell1.jpg Καλοκαιρινές ωτίτιδες - Πώς θα χαρούμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου και τη θάλασσα χωρίς να πονέσει το… αυτάκι μας μάς εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, ιατρός, ΩΡΛ. Μία από τις πιο συχνές παθήσεις του καλοκαιριού είναι η εξωτερική ωτίτις. Εξωτερική ωτίτιδα είναι η μόλυνση του δέρματος στον έξω ακουστικό πόρο δηλαδή το κανάλι του εξωτερικού αυτιού. Ονομάζεται […]
b4a25c4c788ea7ff79430cb0e8ea6932.jpg Ροχαλητό- Σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Χειρουργική αντιμετώπιση - Είναι πραγματικά κρίμα στο 1/3 της ζωής μας (ο χρόνος περίπου που κοιμόμαστε) να αντιμετωπίζουμε δυσχέρεια αναπνοής, με συνοδό κούραση, ιδιαιτέρως, όταν πρόκειται για το ωράριο ανάπαυσής μας. Το ροχαλητό οφείλεται στη μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού πίσω από την γλώσσα. Η δυσκολία στην διέλευση του αέρα προκαλεί δόνηση των μαλακών μορίων του φάρυγγα με […]