Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας. Οι συνέπειες που έχει στο ανθρώπινο σώμα είναι η σταδιακή καταστροφή του χόνδρου και η σκλήρυνση της άρθρωσης. Η οστεοαρθρίτιδα διακρίνεται σε δύο τύπους, την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή.
Οι αιτίες της πρωτοπαθούς οστεοαρθρίτιδας παραμένουν αδιευκρίνιστες. Μέχρι στιγμής ο μόνος παράγοντας που φαίνεται να παίζει ρόλο στην εκδήλωσή της είναι η κληρονομικότητα. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται πρώτα στα άνω άκρα και έπειτα στα κάτω. Η δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα γόνατος αποτελεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας και οφείλεται συνήθως σε προηγούμενο τραυματισμό της άρθρωσης, όπως ένα κάταγμα. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και εξ’ αιτίας ανατομικής ανωμαλίας του χόνδρου της άρθρωσης.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Παπουτσής έχει εξειδικευτεί στην Επανορθωτική Χειρουργική Γόνατος Ενηλίκων σε αναγνωρισμένα κέντρα του Λονδίνου και της Αθήνας. Εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, καθώς και πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης για ταχύτερη επάνοδο του ασθενή.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να παρουσιαστεί;
Μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να ευθύνεται για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος, υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλωθεί. Τέτοιοι παράγοντες είναι:
- η ηλικία, αφού παρατηρείται περισσότερο σε ηλικιωμένους παρά σε νέους ανθρώπους
- η παχυσαρκία, διότι το σωματικό βάρος δημιουργεί πίεση στις αρθρώσεις
- το φύλο, καθώς οι γυναίκες είναι συγκριτικά πιο επιρρεπείς στην πάθηση
- η επαγγελματική ενασχόληση με τον αθλητισμό (το ποδόσφαιρο ή ο στίβος είναι επικίνδυνα περιβάλλοντα για την υγεία των αρθρώσεων, καθώς η ταχύτητα αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών)
Τι συμπτώματα παρουσιάζει;
Όπως σε κάθε ορθοπαιδική πάθηση, έτσι και στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος το βασικό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τον ασθενή είναι ο πόνος. Αυτός ξεκινάει από την περιοχή της άρθρωσης και πολλές φορές επεκτείνεται μέχρι και το ισχίο. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον πόνο καθ’ όλη τη διάρκεια των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Άλλα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς είναι:
- Οίδημα
- Αίσθηση καψίματος στην άρθρωση
- Δυσκαμψία στην περιοχή του γόνατος
- Ήχος τριξίματος όταν το γόνατο βρίσκεται σε κίνηση
Επίσης, αρκετοί ασθενείς έχουν αναφέρει πως έχουν την αίσθηση ότι το γόνατο δεν μπορεί να κρατήσει το βάρος τους με αποτέλεσμα να βιώνουν ένα έντονο αίσθημα αστάθειας.
Διάγνωση
Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν Ορθοπαιδικό προτού ο πόνος χειροτερέψει και γίνει αφόρητος. Ο ιατρός θα εξετάσει την άρθρωση μέσα από κινήσεις που αναδεικνύουν την ευλυγισία και την ευαισθησία της. Στη συνέχεια, θα παραπέμψει τον ασθενή για ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία και ενδεχομένως αιματολογικές εξετάσεις ώστε να αξιολογηθεί το πρόβλημα. Βάσει των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, ο ιατρός προτείνει τον πιο κατάλληλο τρόπο θεραπείας για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Θεραπεία
Η αρχική αντιμετώπιση για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει συνήθως:
- παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή
- μείωση σωματικού βάρους, ώστε να μην επιβαρύνεται η άρθρωση
- φυσικοθεραπεία
- χρήση στηρίγματος κατά τη βάδιση (μπαστούνι)
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα έγχυσης ενέσιμου υλικού στην άρθρωση, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητικότητά της και να υποχωρήσει ο πόνος. Μπορούν να εφαρμοστούν ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ, τοπικό αναισθητικό και στεροειδή.
Εάν δεν αποδώσει η συντηρητική θεραπεία ή σε περιπτώσεις που η βλάβη είναι εκτεταμένη, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η λύση της χειρουργικής επέμβασης. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αντιμετωπίζεται οριστικά με την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Κατά την επέμβαση αυτή, αφαιρούνται τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης. Αυτά αντικαθίστανται από κατάλληλα υλικά με τέτοιον τρόπο ώστε η άρθρωση να γίνει ξανά λειτουργική.
Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κωνσταντίνο Παπουτσή
Πηγή: www.papoutsis-ortho.gr/blog