Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS: Ασφαλής τεχνική με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο

ΛΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

7 Ιουνίου, 2024

Όλο και περισσότεροι επωφελούνται τα τελευταία χρόνια από τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery). Μια πρωτοποριακή τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, απόλυτα φιλική προς τους ασθενείς, που αντικαθιστά τις κατεστραμμένες ή φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες του ισχίου με προθέσεις, ανακουφίζοντας από τον πόνο κι επαναφέροντας την κινητικότητα.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Δημήτριος Λύρας, εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές των μεγάλων αρθρώσεων, απαντά στις κυριότερες ερωτήσεις για τη μέθοδο AMIS και τα πλεονεκτήματά της.

Ποια αίτια θα οδηγήσουν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Υποψήφιοι για την επέμβαση είναι κυρίως οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, μια εκφυλιστική πάθηση, που σταδιακά μειώνει το εύρος κίνησης της προσβεβλημένης άρθρωσης, περιορίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής. O πόνος, η δυσκαμψία, οι δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες και η έκπτωση της ποιότητας ζωής είναι οι κυριότεροι παράγοντες για τους οποίους κάποιος θα επιδιώξει μία μόνιμη λύση στο πρόβλημά του.

Στα αρχικά στάδια η αρθρίτιδα εμφανίζει κρίσεις με ήπια συμπτώματα, τα οποία αποδράμουν και επανεμφανίζονται μετά από κάποιο διάστημα. Όταν οι κρίσεις γίνουν πιο συχνές και ο πόνος δυνατότερος, τότε έρχεται η ώρα να αναζητήσει τη μόνιμη λύση, η οποία δεν είναι άλλη από την ολική αρθροπλαστική.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές για την αρθροπλαστική ισχίου;

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αρθροπλαστική ισχίου αφορούν στην πρόσθια προσπέλαση ή αλλιώς στη μέθοδο AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery).

Ποια τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

  • Δεν τραυματίζονται καθόλου μαλακά μόρια, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος και να εξαλείφεται η ανάγκη τήρησης προφυλάξεων.
  • Υπάρχει ελάχιστη απώλεια αίματος, ενώ σχεδόν ποτέ δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος.
  • Μικρή τομή δέρματος (6-8 εκατοστά), σε σχέση με άλλες μεθόδους.
  • Η ύπτια θέση του ασθενή κατά την επέμβαση, που προσφέρει τη δυνατότητα λήψης ακτινογραφίας κατά την τοποθέτηση των υλικών, εξασφαλίζοντας ότι θα τοποθετηθούν στη σωστή θέση και τα κάτω άκρα θα είναι στο ίδιο μήκος.
  • Η σύντομη διάρκεια νοσηλείας, αφού ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο τη μέρα του χειρουργείου και παραμένει εκεί για 1 με 3 ημέρες.
  • Οι ασθενείς κινητοποιούνται αμέσως και η αποκατάσταση είναι ταχύτατη. Αρχικά, ο ασθενής κινητοποιείται με κάποιο βοήθημα και το εγκαταλείπει όταν νιώσει ασφάλεια. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι ικανοί να βαδίσουν ανεξάρτητα, από 2 έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση. Η άμεση κινητοποίηση και η ταχύτατη αποκατάσταση συνεπάγονται μικρότερο ποσοστό επιπλοκών λόγω θρόμβωσης.
  • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εξαρθρήματος του ισχίου, μία από τις συχνότερες και δυσκολότερες επιπλοκές. Με τη μέθοδο AMIS δε δημιουργείται αστάθεια και ο κίνδυνος μετά το χειρουργείο είναι σχεδόν μηδαμινός.

Πότε έχει ένδειξη η αναθεωρητική επέμβαση;

Η ποιότητα των προθέσεων, η μικρή ηλικία, η έντονη δραστηριότητα και το αυξημένο βάρος του ασθενή επιδρούν αρνητικά στον χρόνο επιβίωσης μίας αρθροπλαστικής.

Αναθεώρηση μίας αρθροπλαστικής ισχίου πρέπει να γίνεται:

  • όταν υπάρχει λοίμωξη στα υλικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί,
  • όταν οι προθέσεις είναι τοποθετημένες σε λάθος θέση,
  • όταν λόγω παρέλευσης αρκετών ετών τα υλικά έχουν υποστεί χαλάρωση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πονάει.

Η επιβίωση των τελευταίας γενιάς προθέσεων έχει αυξηθεί σημαντικά και στην κλινική μας η μέθοδος AMIS εφαρμόζεται και στις αναθεωρήσεις των αρθροπλαστικών ισχίου.

Η AMIS είναι μία δύσκολη χειρουργική τεχνική, που έχει μεγάλης διάρκειας καμπύλη εκμάθησης και απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση από μέρους του χειρουργού. Ο κος Λύρας έχει εξειδικευτεί στη μέθοδο AMIS στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Denver, Colorado) και είναι πιστοποιημένος χειρουργός για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Δρ. Δημήτριο Λύρα (www.nsoclinic.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Lyras keimenou Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS: Ασφαλής τεχνική με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο - Όλο και περισσότεροι επωφελούνται τα τελευταία χρόνια από τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery). Μια πρωτοποριακή τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, απόλυτα φιλική προς τους ασθενείς, που αντικαθιστά τις κατεστραμμένες ή φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες του ισχίου με προθέσεις, ανακουφίζοντας από τον πόνο κι επαναφέροντας την κινητικότητα. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ […]