Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: Πότε και πού χρειάζεται;

ΜΑΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

31 Ιουλίου, 2023

Οι εξελίξεις στην αρθροπλαστική γόνατος είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια, με τη βελτίωση των προθέσεων και εμφυτευμάτων, αλλά και των χειρουργικών τεχνικών, καθώς και τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος πλέον, όπου η άρθρωση του γόνατος αντικαθίσταται με εμφυτεύματα, εξαιρετικά ανθεκτικά και απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να μην δημιουργούν κανένα πρόβλημα σε αυτόν.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιωάννης Μασιώτης μας μιλά για τη διαδικασία και τα οφέλη της επέμβασης για τον ασθενή.

Πότε έχουμε ενδείξεις;

Στην αρθρίτιδα του γόνατος, δηλαδή όταν ο αρθρικός χόνδρος στο γόνατο έχει ύποπτες σημαντικές φθορές και ολίσθηση στις επιφάνειες του γόνατος. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον ασθενή, όπως:

 • Δύσκαμπτο, επώδυνο, οιδηματώδες γόνατο
 • Δυσκολία στο περπάτημα, κούραση στην ορθοστασία αλλά και στην ανάπαυση
 • Βραδινός πόνος
 • Όταν άλλες θεραπείες για τη βελτίωση της κατάστασης έχουν αποτύχει (αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης, φυσικοθεραπεία ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις).

Ποια εξέταση επιβεβαιώνει την πάθηση;

Η εξέταση που επιβεβαιώνει συνήθως μια τέτοια πάθηση είναι η ακτινογραφία γόνατος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία η λεπτομερέστερη απεικόνιση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία γόνατος.

Ποιες αιτίες οδηγούν στην ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Οι πιο γνωστές αιτίες είναι οι αρθριτικές αλλοιώσεις που δημιουργούν και τον χρόνιο πόνο στα γόνατα. Οι πιο σημαντικές είναι:

 • Η Οστεοαρθρίτιδα, η συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας που πλήττει τα γόνατα. Είναι χρόνια, εκφυλιστικού τύπου και εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών κυρίως.
 • Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προσβάλει συγχρόνως πολλές αρθρώσεις με συμπτώματα πόνο και δυσκαμψία των γονάτων, που οφείλονται στη φλεγμονή και διόγκωση της αρθρικής μεμβράνης.
 • Η Μετατραυματική αρθρίτιδα που παρουσιάζεται ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό του γόνατος.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος (ελάχιστης επεμβατικότητας) μέσω μιας μικρής τομής στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος αντικαθίσταται το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού και το ανώτερο μέρος της κνήμης με ειδικές προθέσεις δημιουργώντας έτσι τις επιφάνειες του γόνατος.

Ανάμεσα στις δύο προθέσεις τοποθετείται ένα ειδικό πλαστικό/πολυαιθυλένιο. Η εξέλιξη της τεχνικής μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε μικρότερες τομές σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις στους μύες και στους τένοντες του γόνατος.

Η χρήση των εξατομικευμένων υλικών, μας δίνει τη δυνατότητα να εξατομικεύουμε κι εμείς με τη σειρά μας την πρόθεση στα μέτρα του κάθε ασθενή, ενώ με τη χρήση των ρομποτικών συστημάτων εξασφαλίζουμε εγγυημένα άριστο αποτέλεσμα.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να κάνουν ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Στις περιπτώσεις όπου οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας με φάρμακα, ανάπαυση κ.α. δεν επιφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, τότε κρίνεται απαραίτητη η ολική αρθροπλαστική γόνατος. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, καθώς σε αυτήν μπορεί να υποβληθεί η πλειονότητα των ασθενών.

Μετεγχειρητικά, τι ακολουθεί;

Οι ασθενείς κινητοποιούνται 2 ώρες μετά την επέμβαση. Η ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στο πρόγραμμα της μετεγχειρητικής αποκατάστασης θα βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάρρωση και ενός καλύτερου, συνολικά, αποτελέσματος. Στο τέλος του προγράμματος, ο ασθενής επιστρέφει σε σχεδόν όλες τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της επέμβασης;

Το αποτέλεσμα μιας αρθροπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συγκεκριμένα από την εμπειρία του χειρουργού, τη χειρουργική τεχνική, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και την ηλικία του αθενή.

Ποια είναι τα συγκριτικά οφέλη της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας με εξατομικευμένη πρόθεση σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με μικρότερη τομή και χωρίς διατομή των μυών. Με αποτέλεσμα:

 • Γρηγορότερη αποκατάσταση
 • Καλύτερο εύρος στην κίνηση της άρθρωσης
 • Μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο χωρίς την ανάγκη μετάγγισης
 • Μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο

Ο ασθενής μετά την αρθροπλαστική γόνατος νιώθει ανακούφιση από τον έντονο πόνο, ευκολότερη βάδιση και εν γένει λειτουργικότητα του ποδιού, συνεπώς βελτίωση στην ποιότητα ζωής του.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ιωάννη Μασιώτη (www.arthrocare.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Αρθροπλαστική Γόνατος Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: Πότε και πού χρειάζεται; - Οι εξελίξεις στην αρθροπλαστική γόνατος είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια, με τη βελτίωση των προθέσεων και εμφυτευμάτων, αλλά και των χειρουργικών τεχνικών, καθώς και τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος πλέον, όπου η άρθρωση του γόνατος αντικαθίσταται με εμφυτεύματα, εξαιρετικά ανθεκτικά και απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο […]