arthoplastiki.jpg

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

14 Σεπτεμβρίου, 2015

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση η οποία αντιμετωπίζει την χρόνια αρθρίτιδα του γόνατος. Τα αίτια αυτής μπορεί να είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα του γόνατος και η οστεονέκρωση.

12345678_

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παρατηρείται στην άρθρωση του γόνατος φθορά του αρθρικού χόνδρου και των συνδέσμων του γόνατος, με αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης.

123456_

Αποτέλεσμα της αρθρίτιδας είναι η παρουσία έντονου πόνου στο γόνατο και η σημαντική μείωση της σωματικής δραστηριότητας του ασθενούς. Σε περιπτώσεις βαρείας αρθρίτιδας ο ασθενής αισθάνεται πόνο και κατά την ανάπαυση ή ακόμα και νυχτερινό πόνο που δεν υφίεται με τα παυσίπονα. Σε τελικά στάδια της νόσου παρατηρείται μείωση του εύρους κίνησης του γόνατος , σημαντική παραμόρφωση και έντονη δυσκαμψία.

12345_

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι η χειρουργική επέμβαση που θα δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα του ασθενούς. Στόχο έχει την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος με μια τεχνητή άρθρωση. Δεν αντικαθίσταται το ίδιο το γόνατο, αλλά αφαιρείται μόνο τμήμα της φθαρμένης επιφάνειας του μηρού και της κνήμης. Στην θέση τους τοποθετούνται οι μεταλλικές προθέσεις, που είναι ίδιου πάχους.

DSC02677_
P1010447_
P1010448_
DSC09118_
DSC09119_

 Οι προθέσεις της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος κατασκευάζονται από κράματα μετάλλων (τιτάνιο, χρώμιο-κοβάλτιο και πρόσφατα από κεραμικό), που αρθρώνονται μεταξύ τους με την βοήθεια ενός πλαστικού ένθετου, κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο. Η στήριξή τους πάνω στο οστό γίνεται είτε με βιολογικό τρόπο άμεσης συμπίεσης, είτε με την χρήση ακρυλικού τσιμέντου.

DSC02681_
DSC02353_

Οι πρόσφατες ιατρικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι η επιτυχία της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος πλησιάζει σε επιτυχία το 90-95% τα πρώτα 10 χρόνια. Η αρθροπλαστική θα προσφέρει στον ασθενή την επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες, την εξάλειψη του πόνου και την επανάκτηση της λειτουργικότητας των κινήσεων του γόνατος.

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (Μ.Ι.S. – Minimally Invasive Surgery), αποτελεί την πιο σύγχρονη εξέλιξη στις χειρουργικές προσπελάσεις της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Η καινοτομία της έγκειται στο ότι η επέμβαση εκτελείται διαμέσου μια μικρής τομής της τάξεως των 10 εκατοστών. Σε σύγκριση με τις παλαιότερες τεχνικές υπερτερεί, γιατί οι τομές των κλασσικών χειρουργικών προσπελάσεων είναι συνήθως 16-20 εκατοστά.

DSC02687_
DSC02173_

Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας Μ.Ι.S. μειώνει σημαντικά τις κακώσεις στα μαλακά μόρια και στους μυς που περιβάλλουν το γόνατο. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της είναι ότι δεν κόβεται ο επιγονατιδικός τένοντας, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στην κίνηση της άρθρωσης και παρέχει σταθερότητα και δύναμη στο γόνατο.

DSC02683_
DSC02682_

Με βάση το μικρότερο τραύμα στους μυς και στους τένοντες, η τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας μπορεί να προσφέρει στον ασθενή σημαντικά οφέλη μετά το χειρουργείο. Μειώνει σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο και προσφέρει στον ασθενή γρηγορότερη αποκατάσταση.

DSC09082_

 

ασθενής 20 ημέρες μετά το χειρουργείο

 1. Μικρότερη απώλεια αίματος. Μικρότερη τομή και μικρότερο χειρουργικό τραύμα σημαίνει μικρές απώλειες αίματος και λιγότερες ανάγκες για μετάγγιση αίματος.
 2. Ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας. Ο ασθενής είναι σε θέση από την επόμενη μέρα του χειρουργείου να εκτελεί κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά ο χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής για να επιτύχει την πλήρη έκταση και κάμψη της άρθρωσης.
  DSC02856_
  DSC02857_
  Κίνηση του γονάτος την πρώτη μετεγχειριτική ημέρα
 3. Επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρρωσης. Ο ασθενής μπορεί από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα να βαδίζει, με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή. Στόχος είναι να επιτευχθεί, κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, άνετη βάδιση και να είναι σε θέση να ανέβει και να κατέβει σκάλες.
 4. Λιγότερες ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο. Με την άμεση κινητοποίηση που μπορεί να επιτύχει ο ασθενής μετά το χειρουργείο, δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο πάνω από 4-5 ημέρες, σε συνάρτηση πάντα με την γενική του φυσική κατάσταση.
   

  5.Συντομότερη επιστροφή στην εργασία. Συνήθως η φάση αυτή διαρκεί περίπου 2-3 μήνες. Πολλοί εργαζόμενοι όμως, ειδικά αυτοί που κάνουν καθιστική εργασία μπορούν να επιστρέψουν νωρίτερα. Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ασθενής είναι σε θέση να οδηγήσει ο αυτοκίνητό του και να πραγματοποιήσει, υπό προϋποθέσεις ήπιες αθλητικές δραστηριότητες. Σημειωτέον ότι κάθε ασθενής είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, συνεπώς ο γιατρός θα υποδείξει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητες αυτές.

  DSC09122_

   

  ασθενής βαδίζει ελεύθερα 40 ημέρες μετά το χειρουργείο

 

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ (COMPUTER) ΚΑΙ ΠΛΟΓΗΣΗ (NAVIGATION)
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι έχουν υποστεί βαρειές συνδεσμικές βλάβες και οι σύνδεσμοι είναι κατεστραμμένοι, με αποτέλεσμα μεγάλες δυσμορφίες και αποκλίσεις του ανατομικού άξονα. Στις περιπτώσεις αυτές η τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας (Μ.Ι.S.) μπορεί να συνδυαστεί με ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) ή με πλοήγηση (navigation).

DSC02670_
DSC02671_
DSC02672_
DSC02680_

Με αυτές τις εξελιγμένες τεχνικές έχει την δυνατότητα ο χειρουργός να διορθώσει με απόλυτη ακρίβεια πολύ μεγάλες παραμορφώσεις. Το κομπιούτερ ή ο πλοηγός δίνει σε απόλυτη διάσταση, μέσω λογισμικού, απεικονιστικές μετρήσεις για τον βαθμό των αποκλίσεων των φυσιολογικών αξόνων του γόνατος. Παράλληλα μπορεί να υπολογίσει τις ακριβείς διαστάσεις όλων των παρεμβάσεων που καλείται να κάνει ο χειρουργός (π.χ. τα ¨κοψίματα¨ των φθαρμένων τμημάτων των οστών και την εξισορρόπηση των συνδέσμων και των μαλακών μορίων). Επίσης είναι δυνατόν να υπολογίσουμε τα ακριβή μεγέθη των προθέσεων που θα χρησιμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα την σωστότερη τοποθέτηση των προθέσεων.

Ασθενής ανεβαίνει σκάλες ελεύθερα 2 μήνες μετεγχειρητικά
 

ΜΟΝΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
Είναι μια επέμβαση μερικής αρθροπλαστικής του γόνατος, κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση μόνο του κατεστραμμένου διαμερίσματος του γόνατος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αναφέρεται στο έσω διαμέρισμα του γόνατος. Αποτελεί την λογική χειρουργική επιλογή, όταν η αρθρίτιδα του γόνατος εμφανίζεται κ περιορίζεται σε ένα μόνο διαμέρισμα, και όχι ολόκληρη την άρθρωση.

DSC02689_
DSC02692_
DSC02693_

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και γρήγορη αποκατάσταση, εφ όσον οι δομές του φυσιολογικού γόνατος παραμένουν ανέπαφες σε ποσοστό 70%. Έχει μικρή νοσηρότητα και άριστο αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας μπορεί να δώσει άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να εξεταστούν για να γίνει η επιλογή του κατάλληλου ασθενούς. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος υποψήφιοι για να υποβληθούν σε μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική. Μόνο το 5% των ασθενών είναι κατάλληλοι για την επέμβαση αυτή. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι προφυλάξεις και οι περιορισμοί μετά από κάθε τύπου αρθροπλαστική είναι οι ίδιες.

DSC02695_
DSC02694_

Ο Ορθροπαιδικός θα πρέπει να ελέγξει αν ο ασθενής έχει τις συγκεκριμένες ενδείξεις για μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος, οι οποίες είναι οι παρακάτω:

 1. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει αρθρίτιδα περιορισμένη στο ένα διαμέρισμα.
 2. Η κατάσταση των συνδέσμων του γόνατος θα πρέπει να είναι πολύ καλή, και ειδικά του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και του έσω πλάγιου συνδέσμου, οι οποίοι πρέπει να είναι ανέπαφοι.
 3. Η τυχόν παραμόρφωση που μπορεί να παρουσιάζει το γόνατο, να είναι μικρή και διορθώσιμη.
 4. Το γόνατο πρέπει να έχει ένα καλό εύρος κίνησης και να μην παρουσιάζει σημεία δυσκαμψίας.
  DSC02170_
  DSC02171_
   

  Ελεύθερη βάδιση ασθενούς 20 μέρες μετεγχειρητικά

  Κάμψη και έκταση γονάτος 20 ημέρες μετά το χειρουργείο

 • Ο ασθενής δεν πρέπει να έχει ατομικό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 • Τέλος μεγάλη σημασία έχει το βάρος του ασθενούς, η ηλικία του αλλά και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για ασθενείς νεώτερους των 60 ετών, που δεν θέλουν να υποβληθούν σε μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση.

 

Σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική του γόνατος, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Παραμένουν ακέραιοι και οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το γόνατο διατηρεί την κινητικότητά του κοντά στα επίπεδα ενός φυσιολογικού γόνατος. Επίσης τόσο το εύρος κίνησης του γόνατος, όσο και η σταθερότητά του είναι πολύ κοντά στην φυσιολογική κινηματική της άρθρωσης. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος, αντικαθιστά μόνο το 30% της αρθρικής επιφάνειας.

 

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική είναι σήμερα μια αξιόπιστη λύση για τον ασθενή με εντοπισμένη αρθρίτιδα στο ένα διαμέρισμα του γόνατος. Πρέπει να γίνεται πολύ καλή επιλογή ασθενούς, ο οποίος θα πληρεί τα κριτήρια και τις ενδείξεις για μια ασφαλή χειρουργική επέμβαση. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει ένα άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα για αρκετά χρόνια.

Aπο τον ορθοπαιδικό χειρουργό Κωνσταντίνο Παπαναστασόπουλο

 

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

2--2-thumb-large.jpg Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου - Δισκεκτομή: Σύγχρονες μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπισή της Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Κωνσταντίνος Παπαναστασόπουλος μας ενημερώνει για τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η οσφυαλγία (ο πόνος στη μέση) και η ισχιαλγία (πόνος του ισχιακού νεύρου) είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Οι αιτίες είναι πολλές και έχουν σχέση […]
arthoplastiki.jpg ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ - ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση η οποία αντιμετωπίζει την χρόνια αρθρίτιδα του γόνατος. Τα αίτια αυτής μπορεί να είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα του γόνατος και η οστεονέκρωση. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παρατηρείται στην άρθρωση του γόνατος φθορά του αρθρικού χόνδρου και των συνδέσμων του […]
spondiliki.jpg EΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ - Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και ιδίως της χειρουργικής, έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στις χειρουργικές τεχνικές. Με την συνδρομή της ιατρικής τεχνολογίας και την εξέλιξη των χειρουργικών εργαλείων, αντιμετωπίζονται πλέον πολλές χειρουργικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – M.I.S. (Minimally Invasive Surgery). Οι τεχνικές αυτές εστιάζουν στην εκτέλεση των […]
Κυφοπλαστική Κυφοπλαστική για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων - Κυφοπλαστική – Διαδερμική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η κυφοπλαστική είναι η πιο σύγχρονη, ελάχιστης επεμβατικότητας (minimal invasive), χειρουργική επέμβαση για την θεραπεία των συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σταθεροποίηση καταγμάτων τόσο της θωρακικής όσο και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Δεν απαιτεί […]
Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου με τη μέθοδο AMIS - Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ AMIS (χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας) Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές υπαγορεύουν την εφαρμογή αναίμακτων χειρουργικών μεθόδων, ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων. Μια από τις πιο συχνές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, η οποία παρουσιάζεται με έντονο πόνο στην άρθρωση του ισχίου, αδυναμία βάδισης και μειωμένη […]