Οδοντικά εμφυτεύματα

Οδοντικά εμφυτεύματα – Χρήσιμες γνώσεις!

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

1 Απριλίου, 2022

Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη (Global Burden of Disease Study) το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από έλλειψη δοντιών. Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα που όμως η σύγχρονη οδοντιατρική μπορεί να επιλύσει. Ωστόσο, πολλοί είναι οι μύθοι που σχετίζονται με τα οδοντικά εμφυτεύματα. Σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι να επαληθεύσουμε ή να καταρρίψουμε τους πιο δημοφιλείς! O Χειρουργός Οδοντίατρος Δημήτρης Οικονόμου απαντά στις ερωτήσεις μας.

– Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τελικά μόνο για ηλικιωμένους ανθρώπους;

Η ευαισθησία στα δόντια μπορεί να είναι κληρονομική, λόγω ασθένειας ή λόγω κακής στοματικής υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση η απώλεια δοντιών μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν συμβεί, τότε τα εμφυτεύματα είναι πιθανώς η βέλτιστη, μακροπρόθεσμη λύση. Θα θέλαμε να σας συμβουλεύσουμε λοιπόν, να ξεχάσετε τα στερεότυπα και τους ενδοιασμούς και να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για να σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία.

– Τα εμφυτεύματα παρέχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο σε σχέση με τις γέφυρες;

Η πλειονότητα των οδοντιάτρων επιβεβαιώνει ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τις γέφυρες, με το πιο σημαντικό από αυτά να είναι η αντοχή στο χρόνο. Φυσικά και οι γέφυρες μπορούν να θεωρηθούν ως μια καλή λύση καθώς οι ασθενείς τις αποδέχονται πολύ εύκολα, προσφέρουν σταθερότητα και αποκαθιστούν την μασητική λειτουργία. Γενικότερα τα δυο κύρια μειονεκτήματα στις γέφυρες είναι:

  • Ότι πρέπει να τροχιστούν τα φυσικά δόντια που θα χρησιμοποιηθούν ως στήριγμα της γέφυρας.
  • Ότι οι γέφυρες πρέπει να αντικαθίστανται μετά από 10 – 20 χρόνια, σε αντίθεση με τα οδοντικά εμφυτεύματα που έχουν διάρκεια ζωής από 20 ως 40 χρόνια.

– Μπορεί ο οποιοσδήποτε να διακρίνει το οδοντικό εμφύτευμα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα «κρύβονται» κάτω από τα ούλα. Συγκεκριμένα, το οδοντικό εμφύτευμα αποτελείται από τρία μέρη.

  • Το εμφύτευμα που λειτουργεί ως βίδα μέσα στα ούλα.
  • Τη στεφάνη που είναι η κατασκευή του δοντιού στο μέγεθος και χρώμα που επιλέγει ο ασθενής με τον οδοντίατρο.
  • Το κολόβωμα που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δυο και εξασφαλίζει σταθερότητα. Συνεπώς, με μια σωστή σταθερή οδοντική αποκατάσταση στην κορυφή είναι σχεδόν απίθανο να διακρίνει κάποιος ένα πραγματικό δόντι με ένα οδοντικό εμφύτευμα.

– Η καθημερινή φροντίδα των εμφυτευμάτων είναι δύσκολη διαδικασία;

Το να έχουμε όμορφα και υγιή δόντια σίγουρα απαιτεί καθημερινή φροντίδα. Ωστόσο, τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν αλλάζουν κατά πολύ την καθημερινότητά μας.

Στην πραγματικότητα, για ένα άτομο που προσέχει την στοματική του υγιεινή δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Οι συμβουλές μας είναι απλά:

  • Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).
  • Να χρησιμοποιούμε μεσοδόντια οδοντόβουρτσα για να καθαρίζουμε μέρη που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα.
  • Να καθαρίζουμε την περιοχή κάτω και γύρω από το οδοντικό εμφύτευμα, όπως θα κάνουμε και με κάθε άλλο δόντι.
  • Να χρησιμοποιούμε νήμα ανάμεσα στα δόντια για να απομακρύνουμε τροφές.

– Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πράγματι πολύ μεγάλο κόστος;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα σε πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζουν με μια δαπανηρή επένδυση. Ωστόσο, εξετάζοντας καλύτερα τις επιλογές μας θα παρατηρήσουμε ότι τελικώς ίσως είναι μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή. Το κόστος των εμφυτευμάτων μπορεί να θεωρηθεί δια βίου επένδυση στην υγεία και την ευημερία μας. Σε άλλη περίπτωση, συχνά μπορεί να χρειαζόμαστε πολλαπλές θεραπείες στη διάρκεια του χρόνου με προσθετικές εργασίες και ταλαιπωρία, κάτι που τελικά αυξάνει το κόστος!

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Οδοντικά εμφυτεύματα Οδοντικά εμφυτεύματα – Χρήσιμες γνώσεις! - Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη (Global Burden of Disease Study) το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από έλλειψη δοντιών. Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα που όμως η σύγχρονη οδοντιατρική μπορεί να επιλύσει. Ωστόσο, πολλοί είναι οι μύθοι που σχετίζονται με τα οδοντικά εμφυτεύματα. Σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι να επαληθεύσουμε ή να καταρρίψουμε τους πιο δημοφιλείς! O […]
Λεύκανση δοντιών Λεύκανση δοντιών, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - – Τι είναι η λεύκανση δοντιών; Η λεύκανση των δοντιών είναι μια οδοντιατρική θεραπεία, η οποία απομακρύνει τους λεκέδες από τα δόντια, ενισχύει το φυσικό τους χρώμα και χαρίζει ένα λαμπερό χαμόγελο. – Πώς γίνεται η λεύκανση δοντιών; Υπάρχουν δυο ενδεδειγμένοι τρόποι λεύκανσης, η λεύκανση με laser ή με λάμπα led η οποία γίνεται στο ιατρείο και […]